Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Mahlanjuoksuttaja

osat: 1|2|3|4|5|6|
7|8|9|10|11|12|13|

Mahlaa juoksuttamassa - studiopäiväkirja 2005
Jälkiäänitykset Studio Kuussa (3. ja 4. päivä)

1.8.2005 maanantai

[kuva]

TOMMI: Tampereelle perjantaina palatessa kehitin Akin kanssa Arvoteokset-sarjaa. Siihen kuuluu kirjat "Arvo mummulassa", "Arvo koulussa" ja "Arvo katukaupassa".

Sain tänä aamuna "Ei vaikuta keikkaan" -sarjisalbumin maalatun kannen postiin, nyt on sekin homma pulkassa. Junassa suunnittelin B-puolen rakenteen. 1. ja 4. osa puuttuu, kuten sanojenkin lopullinen asu. Ei estä kaavioiden piirtelyä: tuo osa kestää minuutin, tuo ehkä kaksi...

Olin täällä puoli 16, Aki ja pojat olivat pari tuntia tutkineet MISSÄ ON KAIKKI MITÄ RAKASTANIN urun ja basson virettä ja lopulta päässeet kitarapuuhiin. Sillä aikaa valmistin B-puolen ja NIELENKÖ TODISTEIDEN sanat. Sitten kirjoitin tätä. Siihen päivä menikin: RAKASTANIN moniaat kitarat, taas jotain myös nurinperin, veivät aikaa. Jälki on komiaa.

Tomi pääsee tänne vasta loppuviikosta, eli sinne asti venyy B-puolen puuhat, mitä nyt kesäkuisen (Studio JJ, lauantai 4.6.) pöhköjamin editointia voidaan biisin 2. ja 3. osiksi (ja laulu 2. osaan) tehdä. 1. ja 4. osa käsittää riffin, joka on vielä säveltämättä. Mutta sointukuvioitahan tulee aina.

Väheksyin NIELENKÖ TODISTEITA siksi, etten saanut siihen tyydyttävää tekstiä. Nyt teksti on kirkas, häilyi mielessä vuoden. Biisin valmistaminen kestää useinkin vuosia. Eräs elokuussa 1996 aloitettu terroristiaiheinen teksti alkaa vasta nyt olla valmis, enkä tiedä levytetäänkö sitä kuitenkaan.

Illalla jututimme Yrjänä Rankkaa Moskova-baarissa. Ykällä ja Makella oli Zonk-yhtye 1994-1997. Aki soitti armeijasta tulleena kiippareita Zonkin pahamaineisella Perämeren kiertueella.

2.8.2005 tiistai

TOMMI: Ostin Half and Half -piipputupakkaa Havanna-Aitasta. Kuuntelimme ensin menneitä suorituksia, se on aina aamun ensimmäinen asia kun kahvi on saatu tippumaan, varmistamme tuorein korvin onko väsyneenä tehty huonoja ratkaisuja. Ei oltu nyt. Teimme väärinpäinlauluja neljä tai viisi ottoa B-puolta varten. "Ykkösosoitteettomana" oli vaikea sana laulaa väärinpäin, ja sanan "sisäpelikengissä" vaihdoin jo eilen "sisäpelijalkineiksi", kun en keksinyt miten äng-äänne muodostetaan.

Aki alkoi tehdä NIELENKÖ TODISTEIDEN puuttuvia kitarajuttuja.

Tänään 14 vuotta sitten oli bändin ekat treenit. Kello on 13:36 ja TODISTEIDEN C-osan murinakitaraa tehdään. Missähän Janne ja Tomi nyt riehuvat? Mitä he sanovat kun kuulevat tämän?

AAKE: Janne sanois et "ei tommosia", "liikaa rekeetä", "ei kasarimeininkiä", tai "tuo kuulostaa ihan Duran Duranilta". Luultavasti hän sanoo vain "ai tommosen sitten menitte tekemään".

Tämä paikka on vielä melkolailla kesken. Noh, ne ovat suurimmaksi osaksi esteettisiä asioita, ei vaikuta toimivuuteen, paitsi herkkään ihoon. Suuri kiitos Akille, Tommille ja Jannelle sen älyttömän roskaläjän siivoamisesta.

AKI: Jannella on kaikki Duran Duranin levyt. Uusi kitarani on helppo soittaa ja soi komiasti. Ehkä vaihdan 11-vahvuset kielet kymppikieliin tässä ilmojen viiletessä.. Tommi ilmoitti potevansa laulajan kaikukaipuuta. Niin, Tommin kitaralla on myös soitettu paljon juttuja.

[kuva]

AAKE: Juup. Lauluja tässä väännetään. Kylläpäs on taasen vaikea saada tätä biisiä kuulostamaan yhtenäiseltä. Pelkään että tässä on jo liikaa asioita. Pelkkää salaattia. Nyt Tommin kaikki 8 lauluottoa kuulostavat alavireisiltä. Kuulemma johtuu sointurakenteesta ja korjaantuu kummasti tuplauksella. Tekstissä puhuva heppu vain ei saa olla liian varman kuuloinen. Tuplataan siis joka toinen värssy.

Eilen tehtiin kitaramaratonia MISSÄ ON KAIKKI MITÄ RAKASTAN -biisiin. Taisi tulla jotain 10 raitaa. Noh. Jos te, hyvät kuuntelijat, pystytte erottamaan nuo kaikki raidat lopputuloksesta, voin tarjota jonkin palkinnon... biisissä on kuitenkin yksi perusraita läpi biisin. Loput ovat pelkkää syvyyttä.

Nauhoitamme pääasiassa Akin ENGL -vahvistinta. Mikrofonina on 58beta tai sm58. OKTAVA 319 isokalvoinen möllöttää tuossa metrin päässä. Yleensä 319 menee pelkästään efektilaitteille, kuten MXR:n PITCH TRANSPOSERiin, RE-201 SPACE ECHOon, tai MXR:n DELAY SYSTEM II:een. Vastaavaa kahden mikrofonin metodia käytämme myöskin laulussa. Tommin lead-laulu nauhoitetaan aina SHUREn SM7:lla, 319 menee efekteihin. Taustalaulut tallennetaan pelkällä 319:lla. Lead-laulu kompressoidaan jo äänittäessä pääasiassa VALLEY 440:llä.

Täytyypä korjata tähän eräs seikka, tuli nimittäin uutta tietoa Pasilasta... Joenpolven Mikko kertoi lissää detaljeja tosta MS Audiotronin MULTIMIX-mikseristä. Sehän ei ole alkuunkaan Sarapaltion suunnittelema, vaan joidenkin MS:n työntekijöiden jotka nykyään toimivat muissa hommissa. (Jos kyseiset hahmot sattuvat lukemaan tämän niin pyytäisin ottamaan yhteyttä. Olisi nimittäin kaikennäköistä kysyttävää. Plus, voisin haluta suunnittelijoiden nimikirjoitukset tuohon mittarisiltaan.) Tämä meidän MULTIMIX on nyt melkoisen modifioitu mikseri. Summausta, signaalitietä ja logiikkaa on muutettu, kanavamäärä tiputettu 40:stä 32:een, monokanaviin lisätty suojausta, vasempaan laitaan on lisätty tt-patchbay, Lisänä myös kytkin summauksen muuntamiseen NEVE- tai G9-pohjaiseksi ja Masteriin on liitetty sisäinen GSSL-stereokompressori (jossa vielä erillinen HPF). Lisäksi Jaakko Viitalähde teki myöskin pyynnöstä mikseriin täysin uuden kustom-kuuntelumoduulin (6 sourcea, 3 kuunteluvaihtoehtoa, dimmeri, ja mainio stereo/l-mono/r-mono/mono -kytkin)... Mahtava soundi. LUNDAHL-muuntajat mikki- ja linjasisääntuloissa sekä kaikissa ulostuloissa. Modifikaatiot pudottivat kohinaa melkoisesti, sekä poistivat alussa häirinneen lievän L ja R:n välisen crosstalkin... Äh, nyt saa riittää tämä hehkutus. Pahoitteluni niille joille se aiheutti huokauksia.

TOMMI: Säkeistön eka sana jäi alavireeseen, liekö syy se kun alkaa septimistä. Kello 17 mennessä on NIELENKÖN lauluraita saatu sisään. Pitihän sitä vielä kursia, kaksi viimeistä riviä uusiksi ja pari sanaa pois. Ideoimme viimeistä riviä yhdessä: "enpä kerro enempää tästä jutusta" oli vaihtoehto joka sentään hylättiin. Marko ehdotti pitäisikö KUISKIA yksi raita. Flanger kuiskaukseen, kiitos.

18:07. En kuiskinut. Flanger sen sijaan ajettiin liidilauluun. Olin nukahtaa tuohon huopamatolle - täytin pullon vessan hanasta ja nyt taas jaksan. Kuuntelemme: NIELENKÖ TODISTEET alkaa olla täysi. Aki tiluttaa ilman ääntä lasin takana luurit päässä. Ehkä hän kokeilee vielä jotain. Laulanko seuraavaksi Bisse On Kaikki Mitä Rakastan Ja Kirjoita Aina Jokainen Sana Isolla Kuin Iskelmälevyjen Kansissa Joita Ei Mitenkään Suunnitella Vaan Lätkäistään Vain Vauhdikkaasti Vinoon Joku Halpa Fontti Studiotaustaa Vasten Otetun Naamakuvan Päälle?

Vai soittaako Aki johonkin jäljelläolevaan: Meteliä / Mahla / Valajat / Milloin. Emme muuten säästäneet NIELENKÖN säksätuplia, ei se niitä tarvitse.

Kello 19 tienoo. NYT pääsemme lämpimän ruuan ääreen! Ostimme nimittäin syviä pahvilautasia, muovihaarukoita ja nuudeleita. Vedenkeitin kun löytyy, ja suojakaasupyörykätkin miltei lämpenevät sitten lautasella.

[kuva Tommista kirjoittamassa studiopäiväkirjaa]

AKI: Tommi kuiskii kaikulaitteen läpi. Jo pelottaa. Kahvit tulee kohta. Vaihdetaan normaaliin äänenkäyttöön...

Voisin osallistua tuohon Aaken kitaravisaan nimim. Varma tieto. Mitä ovat palkinnot? Nyt Tommi uikuttaa, ei vaan uu-uttaa.

AAKE: EI flanger vaan chorus. Ekaksi kaikulaitteelle, sitten stereo chorus.

TOMMI: 21:05. Soitimme tehtyjä ralleja Joogalle. Olimme kaikki jo unohtaneet menneitä suorituksia, eli kuuntelimme tuorein korvin. Joogaa odotellessa vedin kaksi uutta ottoa B-puolen takaperoista lausuntaa, kun TODISTEIDEN kertsiin ruuvatun ruven asetukset olivat vielä tallessa. Aki lähtee nyt majoitukseensa, me joko siirrämme pöhköjamin tältä läppäriltä työkoneelle ja leikkelemme sitä, tai mie laulan RAKASTANIN. Kellohan alkaa jo olla. En tiedä miten nuo Aake ja Make jaksavat vielä tehdä.

AAKE: No nyt on sellainen tilanne että ei jaksa. Jykylä tuli siis käymään. Rupattelua ja kotiin.

TOMMI: Ei siin sit mittää. Aki meinaa että RUUKUNVALAJIEN kitaraan menee huomenna tunti ja vartti. Puhetta Koneistosta, levyn miksaamisesta ja etuoven eristämisestä. Olen laulanut viisi eli puolet biiseistä plus B-puolen rupattelut. Taitaa mennä viikonloppuhommiksi. Nuudelikeitto onnistui hyvin, kun kaadoin vedenkeittimestä hitaasti palikan ja mausteen niskaan. Kun nuudeli oli syöty, heitin muutaman suojakaasupullan nesteeseen ja leikin että kaikki on hyvin. Ryypin pahvilautasen mutkasta mausteliemen ja jouduin heti kuiskaamaan TODISTEIDEN kertsiä, jolloin rankaistu kurkku koki kovan.

Aki lähti. Serkku myy mulle JBL:t viidelläkympillä. Lupasi että soundi on edellisiin pönttöihini verrattuna kuin enkeli kusisi korvaan. Paree olisi. Kello on 21:41. Ja nyt kello on 22:12. Näin se aika rientää: pisteen jälkeen. Kuuntelemme Peter Gabrielin 2002 tai 2001 levytettyä biisiä. Aake kysyi: kuulostaako intialaiselta vaikka onkin tablat? Ei, vaan hyvältä.


Päivitetty 3.8.2005
Sivuston ylläpitäjät