Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Mahlanjuoksuttaja

osat: 1|2|3|4|5|6|
7|8|9|10|11|12|13|

Mahlaa juoksuttamassa - studiopäiväkirja 2005
JJ- ja Kuu-sessioiden välinen aika

21.6.2005 tiistai

TOMMI: [Editoitu sähköpostiviestistä, jossa Tommi pahoitteli ettei välttämättä ehdi kirjoittaa studiorupeamien välillä päiväkirjaan. "Se ei estäne muita avautumasta."] Studio Kuu tuskin on äänityskelpoinen vielä kesäkuussa, luulisin. En tiedä mitä Aake sen rakentajana on mieltä.

Olen kuunnellut pohjia, mutta varmaankin muilla jätkillä on niistä enemmän sanottavaa, en ole ehtinyt ajatella levyn jatkotyöstöä. Pohjiin olen kyllä tyytyväinen, mutta enhän mie niissä soita.

27.6.2005 maanantai

JANNE: Oon tällä hetkellä juhannusreissulla Rovaniemellä, enkä ole keskustellut muitten bändiläisten kanssa pohjista. Tämä äänityssessio oli minulle siitä erikoinen, että biisit olivat eniten valmiita verrattuna aikaisempiin levytyshommiin missä olen ollut (lukuunottamatta Tulenkantajien ekaa levyä, jossa eräästäkin biisistä tehtiin jo kolmatta versiota). Eli ennakkovalmistelut oli tehty suhteellisen huolellisesti eikä esim. biisien rakenteisiin tarvinnut puuttua studiossa yhtään eikä ainuttakaan radikaalia muutosta tullut. Tämä johtui tietenkin sessioiden aloituksen myöhästymisestä, jonka vuoksi biisejä ehdittiin miettiä vielä kolme extra-viikkoa ennen äänityksiä. Biiseille tapahtui paljon hyvää siinä ajassa.

Mutta se suitsutuksesta. Pohjissa on ehkä ongelmia: parissa biisissä olen aistivani, että sovitukset jyräävät jonkun laululinjan. Eli lauseen sanoma jää vähemmälle huomiolle kun siinä päällä on pari melodiaa ja rumpu- ja sointuiskuja.

Luulin myös että kosketinosuudet on purkissa. Suunnitellut jutut kyllä onkin about purkissa, mutta kun biisejä nyt kuuntelee, tulee melkein joka biisiin kaikenlaisia huju-huju/spesiaaliefekti/täyte -ideoita. Voi kuitenkin olla, että tämä levy halutaan piettää kuivana ja ilmavana, eli ei siis aleta tekemään mitään Mars Volta kakkosta. Mikähän helvetti siinäkin bändissä on kun Aake ja Tomi on ihan siihen friikahtanu. Biisit kuulostaa ihan siltä kuin Pro Toolssissa vetelis kelausnapilla eestakasin ja laulaja vinkuu... No en ollu tosissaan, on se oikeasti kova bändi.

28.6.2005 tiistai

AKI: Olen kuunnellut pohjia ennen ja jälkeen juhannusreissun pohjoisessa. Minulla on myös "kitarakaraokemahdollisuus" sillä kitara ja koskettimet on panoroitu äärilaitoihin eli tarvii vaan kääntää toinen kaiutin hiljaiseksi. Täällä sitten omassa olohuoneessa, uudella kitaralla peilin edessä on hyvä kokeilla uusia ideoita ja harjoitella myös Aavasaksan keikalle.

Levyn kappaleet kuulostavat hyviltä, niin kuin tapana on ennen levyn ilmestymistä. Puolet kappaleista kaipaa dubbausta minun osaltani. Mutta sehän onkin mukavaa hommaa.

30.6.2005 torstai

AAKE: Voi voi. Onpa raskasta puuhaa tuo studion rakentaminen. Aikataulussa ei olla pysytty, eikä pahemmin budjetissakaan. Alunperin rakentamisessa piti olla lisää apuvoimia, yhdessä vaiheessa olikin, mutta taas tuntuu että me teemme tuota maken kanssa kahdestaan. Tämänhetkinen arvio on että pääsisimme ensi viikon viikonloppuna jatkamaan noita Nollapiste-äänityksiä. Studiosta tulee hieno. Ennen kaikkea, on mukavaa nähdä jotain konkreettista käsinkosketeltavaa nousevan tyhjään teollisuustilaan. Se on siis mun ja maken idea, meidän suunnittelema ja rakentama. Välillä koko homma pelottaa ihan perkeleesti...

Ohan siellä kaikkia pikkudetaljeja. Kierrätyskeskuksesta löysimme vaikka mitä käyttökelpoista, kaikkea mitä voi fiilistellä, kuten esim. Stokkan vanha keittiön ovi, jossa pyöreä ikkuna, josta ohi kävellessä pyöreä ikkuna ja ulkoa tuleva valo ja varjo tekevät lähes täydelliset kuun vaiheet... tai 80-luvulta peräisin olevat nätit kiskoilla olevat pallovalaisimet, jotka sopivat tuohon tilaan kuin tilauksesta. Mutta perhana... Tänään pitäisi jatkaa tarkkaamon kattoa.

Studio JJ:n sessiot kuuntelin kaksi kertaa heti äänitysten jälkeen. Nyt on hyvä pitää taukoa niiden kanssa. On parempi kuunnella ne sitten "uusilla korvilla". Hyvältä ne kuulostivat. Janne puhui tuossa jo niiden pikkudetaljien lisäämisestä, ja me puhuttiinkin tästä jo aikaisemmin puhelimessa. Detaljeja tarvitaan. Muistan myös että biisi "Aution saaren irtain" tarvitsee ehdottomasti nauhattoman basson, rickenbacker on todellakin liian kulmikas. Ei tästä Mars Voltaa tule. Sehän olisi aivan idioottimaista... Alkaa nyt kopsaamaan jotain.

Tulevissa sessioissa keskitymme Pääasiassa Akiin ja Tommiin. Kitararaitoja puuttuu paljonkin. Ja Tommista pitäisi saada irti jotain uutta... Tietääkseni hän itsekin haluaa juuri tätä.

Mitäs muuta... ai joo, Sarkapro-niminen yritys mainostaa ahkerasti Nollapisteen avulla kotisivuillaan. Ostimme Studio Kuuhun nuo Questedin ämyrit. Puhuin Juuson kanssa tuossa ennen juhannusta, ja A/D-siirto (analog to digital) oli onnistunut hyvin - data-dvd:t raitamateriaaleineen odottavat JJ:llä noutajaa. Saan nuo luultavasti perjantaina Tommin avustuksella. Juuso myös kiitteli älyttömasti noita Quested-pönttöjä, se oli juuri miksannut jonkun projektin. Korvat eivät väsyneet ja kuulemma oli huomattavasti helpompaa hommaa kuin ennen... sanoi mm. "Nyt kun vaihtoi monitorit niin ei tarvinnukkaan ostaa uutta mikseriä, eq:t tuntuvat riittävän hyvin". Yllättävää oli myöskin se että "Questedillä tehty miksaus kuulostaa paremmalta myöskin Geneleceissä ja missä tahansa muualla, toisessa kuuntelussa". Joopajoo... tämähän alkaa kuulostaa joltain mainostekstiltä. Eräs ehti jo ehdottaakin... En nyt vain oikein jaksa ajatella noita juttuja. Pitäisi tehdä se tarkkaamon katto.


Päivitetty 4.7.2005
Sivuston ylläpitäjät