Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Mahlanjuoksuttaja

osat: 1|2|3|4|5|6|
7|8|9|10|11|12|13|

Mahlaa juoksuttamassa - studiopäiväkirja 2005
Jälkiäänitykset Studio Kuussa (7. päivä)

5.8.2005 perjantai

TOMMI: Marko herätti minut puoli ysiltä: Tomi on kohdalla viiden minuutin päästä. Kymmenen minuuttia myöhemmin istuimme autossa ja ajoimme Pearlin maahantuojalle, missä Tomi teki rumputelinekauppoja ja me muut joimme kahvia ja selailimme esitteitä. Nyt saadaan tuplabasaripedaali - mainiota, vaikka ei sama kuin kaksi bassorumpua, joista toisen etukalvossa lukee TOMI ja toisessa KRUTSIN. Sitten kävimme levy-yhtiössä puhumassa singlestä, LP:stä ja syksystä. Vasta puoliltapäivin olimme täällä. Aake äänitti Akin kitaraa MAHLANJUOKSUTTAJAAN, mutta nyt mietimme mitä biisi lopulta tarvitsee: JJ:llä jo äänitetyt kitararaidat ovat kyllä hyviä. Täytyy saada laulua purkkiin ennen viittä, kun naapurihuoneessa aletaan porata.

[kuva]

TOMI: Jotain Koneisto-rekvisiitan kasausta kai. Uuet telineet tulee, jese! Vanhat jää tänne Ludari-setin kanssa ja yhen taisin luvata isälle. Ja tuplapedaalit saan. Olen kokeillut tuplia aikaisemmin kaksi kertaa. Pelleilyähän se useimmilla soittajilla on, genresidonnainen juttu. Ja mie kun en tuosta tukutukusta tykkää, mutta kokeillaan. Kyllähän Billy Cobham ja Oscarito Valdes soittavat makeastikin.

AAKE: Sanoin Akille eilen et kymmeneltä. Tulin 45min myöhässä. Tänään teenkin niin että pidän kohta vapaata ja tulen illalla taas töihin... Nyt nauhoitamme sinfoonista kitaraa MAHLANJUOKSUTTAJIIN. Sama soundi kun levyn aloitusbiisissä. Tässäkin korvataan osa JJ:llä nauhoitetuista kitaroista. Perusraita jää, korostamme osien vaihtoja korvaamalla tietyntyyppiset partsit toisenlaisella soundilla.

TOMI: Isähän lähtee lokakuussa Saksan- ja Ruåttin-rundille ja marraskuussa Espanjaan. Vaikka minun piti olla ensimmäinen suvusta, joka kiertää Saksaa vuokra-Hiacella punkbändin kanssa soittamassa vallatuissa taloissa ja kerjää keikan jälkeen reisimajoitusta keesipäiltä. Tommille jäi vistot studioviikset kun kävi ajamassa parranalun pois. Biiseihin tulee ihanasti samoja kitarasoundeja, mikä myös osaltaan tiivistää pakkausta kuulijan sitä tajuamatta.

TOMMI: Aki soittaa maukkaan eteläafrikka-arpeggion "Isken kirveen pölkkyyn" -kohtaan.

AAKE: Janne soitti lautalta. Oli jo Suomen puolella. Uhkasi tulla kuitenkin vasta maanantaina studiolle... Niin, nythän meitä on täällä taas neljä kun Tomi tuli. En tiedä vaikuttaako se mihinkään, mutta nyt bändi tuntuu taas nelihenkiseltä. Jannen kosketinpartsit ovat jo tallennettu, meinaankin siis tätä luovaa studiotyötä: Aki soittaa, mie, Tommi ja Tomi luetaan lehtiä ja kommentoidaan kukin vuorollaan nostamatta katsetta lehdestä. Kuin vanhat ukot murahtavat vaimolleen sanomalehden takaa...

TOMI: Kyllähän se on enemmän maaseutu- ja länsimusiikin puolelle kallellaan se tilutus. Nyt se on nauhalla. Aki tuli tarkkaamoon sanoen: "Olipa pirullinen... jäin just ja just henkiin." Vaan on se pienen kurjimuksen väärti. Aake lähti kotiin. Evästi, että lauluja pitäisi tehdä. Kuunnellaan nyt vielä tarviiko tämä kitaraa. Hyvän kuuloset nuo intron hikka-kitarat. Tämä tarvis säkeistöihin jonkun tasapainottajan, nyt siinä on pelkästään bass'n'drum-komppi ja Akin mausteet kierron lopussa. Oisko sheikkaaja mitään? Cabasa kenties, tamburiini on jo kyllä liikaa.

Sain juuri kuulla Hertsikan ruikulipaskantajasta. Heittää kuulema ajoittain käytävän vessan posliiniin tarttuvan hunajaisryppään, jota purkkaa jauhava topless-miessiistijä joutuu vessaharja viheltäen hinkkaamaan.

Oho, nukuin tuossa vartin kun alkoi ramasemaan ja heittäy'yin pilttuuseen pötkölleen. Eilen en meinannut saada unta kun oli päivän ajanut ja vielä illan studiossa sählännyt. Sitä vain surisee päässä ankarasti. Ja aamulla heräsin puoli seiskalta kun alakerran naapuri oli, joko teljennyt itsensä humalapäissään parvekkeelle, tai tullut juuri baarista ilman avaimia, ja hakkasi lasiovea. Aikani kuunneltuani kävin kysymässä että mikä miestä riivaa ja tarviiko apua. Ymmärsin että apuani ei kaivattu. Lyönnit loppuivat ja minulle jäi epäselväksi oliko sisällä edes ketään ja sammuiko kaveri parvekkeelle. Sisään se ei ainakaan ennen kahdeksaa mennyt.

TOMMI: Nyt on MAHLAN lauluja tehty ja kuunneltu, kello on 16:36. Ei vaan 17:10, ja perusraita on nyt valittu. Tomi käy treffaamassa veljeään ja me muut syömme tässä lähellä.

18:52. Söimme, Akin MAHLAN räjähdyksiin etsitään lap steel -soundia. Koetin äsken eri huoneessa laatia B-puolen 1. ja 4. osan sointukiertoa. Muistin erään vanhan ja siirsin sen H-molliin, mutta kierto kestää vain 8 tahtia, joista kolme ekaa muistuttaa vähän Jerkus-biisin introa. Millä ajalla me ehdimme tehdä kaiken? Mihin tämä päivä taas meni? Milloin Aake ja Tomi ovat täällä? Kokoanko Tomin Ludwigit tuonne valmiiksi? Miten siinä vielä käy? Miksi Jeppe naisartisti?

TOMI: 19:52 Aikani vislattuani poikien päät ilmaantuivat ikkunaan vasta kun huusin MAAKEE! Kävin keskustassa syömässä velipojan kanssa ja näin urheita maratoonareita ja MM-vieraita Bahrainista.

[kuva studion ikkunasta]

20:22 Aake tuli. Ehkä kasaan Ludarit Tommin laulun hiljennyttyä.

AAKE: Voi hyvänen aika. Esplanadi, auto ja helevetin maratooni. Varmasti yksi maailman huonoimmista yhdistelmistä. Meinasin ajaa johtavan Kenialaisen päälle. Ainakin jos olisin ajanut hetkeksi nukahtaneen liikenteenohjaajan ohjeitten mukaan. Kävin äsken kaupasta ostamassa kaurapuuroa ja yhden tölkkisandelssin. Pitääkö tänään soittaa jotain?

TOMI: Kyllä, rakas basisti. Otan tuosta Murphy's Oirish Stautista hömpsyt ja sitte kasataan setit ja vot. Nyt jos joku vielä haluaa kauppaan niin nopiasti. Eikä tämä MAHLA mitään tarvi säkeistöihin. Totesimme sen yhteen ääneen Aaken kanssa. Elää näin kivasti.

TOMMI: 21:43. Viritimme rummut ja vahvistimet soittohuoneeseen B-puolta varten. Nyt rumpusoundi (3 mikkiä) alkaa olla hyvä. Tomi soittaa isänsä vanhoilla lilla-Ludareilla ja keikkasettinsä pelleillä + virvelillä. Saa nähdä soitanko mie. Riffi on Akin. - Jos painaa miljoona kertaa UNDOa, käykö lopulta niin että koko levy katoaa kovalevyltä?

22:16. Eka varsinainen otto purkissa, me neljä livenä huoneessa. Nyt kuuntelu.

AAKE: Melekosta räpellystä tämä meno. Kymmenen minuuttia räpellystä. Kello on jo palijon.

TOMMI: Taisi löytyä kohta mistä alkaa.

TOMI: Alkuun käännettiin settiä ja se + virvelifilli on Tommin mukaan Waspia.

TOMMI: 23:17. Biisin päätösjakso löydettiin. Kokonaiskesto lienee viiden minuutin seutua.

TOMI: Jannen ostama Simon Levélt Earl Grey ekologiskt te vaikuttaa olevan melko väljehtynyttä. Millon lie avattu? Aika ihime biisi tulossa. Suurin osa oli valmiina kun tulin eilen. Aake lähti kotiin nukkumaan. Pojat editoivat äsken nauhoittamiamme pätkiä. Tuntuuko minusta vain vai onko tänään saatu yllättävän vähän konkreettista aikaan? MAHLANJUOKSUTTAJA-lauluista tuli kyllä hyvät, Aakekin tuoreilla korvilla sen totesi. Että kannatti hakea vaikka siinä suhraantuikin kosolti aikaa. Onhan se levyn Ratkaisija. Huomenna täytyy tulla kymmeneksi studiolle ja ottaa asiaksi.

TOMMI: Yli puolenyön. Neljä ja puoli minuuttia nyt, pari edittiä vielä ja PONNAHDUSIKKUNAPRINSESSA on valmis.

TOMI: Kyllä se on tältä illalta tässä.


Päivitetty 7.8.2005
Sivuston ylläpitäjät