Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Historia

Länsikangaskronikka: 1992

Tammikuu

Tommi täyttää 16 vuotta. Biisejä: "Transchreggei", "Horny Sugar" (myöh. "Tämä kun").

Kokoonpano Aake - Jukka - Tomi tekee äänityksen "Konventionaalisten energiaryhmien riskivertailu".

Nollapiste ilmoittautuu 7.2. Rovaniemen maakuntakirjaston musiikkiosastolla pidettävään Kirjastorokkiin: "Yhteyshenkilö Tommi Liimatta. Absoluuttinen Nollapiste, 5 jätkää".

Eräät jäsenet vastustavat keikkaa: ei ehditä harjoitella kunnolla.

Rengistä muotoutuu yhtyeen maskotti.

Helmikuu

Jukka täyttää 16 vuotta. Päivää ennen Kirjastorokkia treenataan uusi kappale "Joni palaa karrelle" joka on sitten keikan kohokohta ja mistä yhtye muistetaan illan jälkeen. 20-minuuttisen keikan aloituspala on nopea "Lavetra Opossums" (siksi etteivät oikeassa nurkassa istuvat death metal -tyypit kävisi heti päälle). Matti kuvaa keikan videolle, nauha ei saatavilla. Tommi oli päättänyt erota yhtyeestä seuraavana arkipäivänä. Keikasta saatu myönteinen palaute vaikuttaa päätökseen pysyä mukana.

Muita uusia biisejä: "Torin laita", "Viisas lintu (haukka)", "Dirsmuutio", "Kääntyy päät kun poika sukset lemppaa, äkillisesti" (myöh. "Kaikkein kaunein Joo Komia") ja "Gonorrea" (osia myöhemmin kappaleissa "Ajoratamaalaus" ja "Sanankeruumatka").

Maaliskuu

Tuomas Talvensaari nauhoittaa Lapin Radion haastattelunauhurilla yhtyeen treenejä. Lopputulos ei kuitenkaan kelpaa demoksi. Tarkoitus on saada ennen kesää ulos demo jolla olisi ainakin "Joni palaa karrelle". Uusi biisi "Candy Darling" (osia myöhemmin kappaleessa "Ja heidät puettiin kaksosten kuosiin" josta syntyy "Sivulla jatkuu").

Huhtikuu

Uusia biisejä: "Nuku pois" (osia myöhemmin kappaleissa "Korkuinen muovikauris" ja "Eräät tulevat juosten") ja "Ratherby Somrar" (myöh. "Rarmos Ybrethar"). Yhtyeessä kriisejä: tehdäänkö demo vai alkaako Tomi ja Aki soittamaan Steve Vain tuotantoa? Lopulta tilataan sata C30-kasettia Studioala Ky:n kautta. Ärsyke-ryhmä esiintyy koulussa vammaisille. Vapunaattona esiintyminen treenitallissa vihreän hehkulampun valossa luokan tytöistä koostuvalle yleisölle. Myöhemmin samana yönä perustetaan Tuomas ja Mikko Talvensaaren, Tommin, Tomin ja Jukan kesken salaseura Sam Sam Gang, joka tekee sittemmin videoelokuvia ja nauhoituksia eri nimillä - jälkimmäisiä on julkaistu Diu Dau Tapes -kasettisarjassa. Twinings Earl Grey -teellä on osuutta asiaan.

Toukokuu

Matti ja Teemu Eskelinen täyttävät 16 vuotta. Nokkahuilu otetaan yhtyeeseen. Kaikkien jäsenten erottamista harkitaan, mutta kun 12-kanavainen mikseri on saatu lopulta 10. päivä lainaksi, alkaa tallissa demosessiot. Kappaleet tallennetaan kasetille livenä. Kohtuullisen hyvät versiot kymmenestä kappaleesta on nauhalla 16. päivä. Puolen tunnin nauhalle ei mahdu "Have a Pleasant Journey" joten Demo I sisältää 9 kappaletta ja se julkaistaan maanantaina 18. päivä. Uskonnonopettaja kopioi kasetteihin kansia. 20. päivä esiintyminen Keskustan lukiolla kesken koulupäivän yhdessä Arctic Orchestran kanssa. Demoa myydään keikan jälkeen 8 kappaletta. Loppukuusta Tomi innostuu Kingston Wallista (jonka debyyttilevy lisää uskoa omaan tekemiseen: että 90-luvullakin voi levyttää progea...). 27. päivä esiintyminen Korkalovaaran yläasteella Ysien päivän juhlassa, 6 omaa kappaletta ja tuolloisen viihdeohjelman "Suoraan Suomeen" tunnari. Samana iltana Tomin ja Jukan luokkakaveri Teemu Eskelinen tekee ensimmäisen keikkansa Dr. Dawn -yhtyeen rumpalina Rovaniemen Lapinrinteellä Timpan päiväkodin nuorisoiltamassa. Uusi biisi "My Zildjian Is Crash" (myöh. "Tie päättyy").

Kesäkuu

Aki täyttää 16 vuotta. Kirjaston musiikkiosastolta pyydetään lisää demoja myyntiin suuren kysynnän takia. Uusi biisi "Ypeke". Teemu Eskelinen saa rummut.

Heinäkuu

Uusia biisejä: "Nuotiolaulu" (myöh. "20. elokuuta"), "Matkustajakoti Lintukoto", "Ääniaallot tappaa syövän" ja "Olen keskiviiva tien" (myöh. "Ajoratamaalaus"). Treenejä harvoin.

Elokuu

Tomi täyttää 16 vuotta. Plastic Eske Band perustetaan Eskelisen kellarissa Kaamoskujalla 11. päivä. Eskelinen ja Nollapisteen jäsenet aloittavat lukion ensimmäisen luokan. 22. päivä esiintyminen Kirjastorockissa Lapin maakuntakirjaston pihalla. Yleisöä kerääntyy lavan eteen ja osa laulaa mukana Demo I:n kappaleet. Jalla Jallan kitaristi Jouko Hiltunen kehuu keikkaa ("Paras esiintyminen 10 vuoteen") ja lupaa suositella Hiljaisille Levyille. Haastattelu Lapin Kansaan. Teemu ja Jarno Storhammar kuvaavat keikan videolle. Uusia biisejä: "Kråkholmen" (myöh. "Joen silmille") ja "Pikku Tuomas".

Syyskuu

Uusia biisejä: "Kaikki nukkuu pois", "Herää todellisuuteen" (myöh. "Lähden nyt, etten olisi liikaa tunkkaisessa") ja "Marttyyrien lyydinen Pammnas" (myöh. "Älkääs nyt, äläs nyt"). 6. päivä kuvataan videolle 7-minuuttinen jamibiisi. Lapin Kansan juttu on herättänyt sen verran kiinnostusta että 12. päivä on keikka Ruskaswingin yhteydessä Kemijärven Rantapaviljongilla yhdessä Arctic Orchestran kanssa (johon Tomi liittyi perkussionistiksi elokuussa). Nollapisteen ensimmäinen keikkapalkkio: 600 markkaa + hampurilaiset. Kumpikin bändi soittaa kaksi settiä, Tommi soittaa bassoa osassa biiseistä kun Aake kävelee rannalla. Cover: Hendrixin "Fire" (eli "Kalle Palsa katsoo meitä"). Yleisöä 5-15 henkeä.

Kazoo lisätään soitinvalikoimaan. Jukka harkitsee ostavansa urut jolloin Tommi siirtyisi kitaraan ja Mikko Talvensaari liittyisi perkussionistiksi. Suunnitelma ei toteudu. 15. päivä Jukka Junttila kannustaa demon kuulleena yhtyettä kirjeitse mutta levytyssopimusta ei ole luvassa. Jukan rannevamma haittaa harjoittelua.

Lokakuu

Uusia biisejä: "Viisikko ja salakuljettajat" (myöh. "Yhteistä väliseinä") ja "Nollapisteen juuret". Kun Tomi saa turpaan Paras Grillin pihalla, päätetään seuraavalle demolle sisällyttää ainoastaan "runkkauksen ääniä ja ruoskan ininää". 23. päivä keikka Tivolin Montussa missä on Kettusen Matin puuhaamat bileet. Jukka ei mukana keikalla ranteensa vuoksi. "Nuotiolaulu" esitetään toista ja viimeistä kertaa julkisesti - yleisössä istunut Teemu Eskelinen tuntee myötähäpeää ja painaa karvalakin silmilleen.

Marraskuu

Aake täyttää 16 vuotta. 7. päivä Aake ostaa uuden bassokitaran, valkoisen Warwick-kopion. Ilmenee ettei toista demoa päästä äänittämään vielä joulukuussa, Jukan valitsema studio on vapaa vasta tammikuussa. Hintakin arveluttaa: 1200 mk / 4 biisiä. 'Miten ei muka saa tonnilla nauhoittaa 8-10 biisiä, eihän ne niin paljon tilaa kalliilla nauhalla vie, laulujen keskipituushan on 2:30?'

Joulukuu

Uusi biisi "Talo Vaskooli". 4. päivä keikka Monitoritalon naamiaisbileissä yhdessä Arctic Orchetran ja Silkkaa Satua Bandin kanssa. Cover: Kasevan "Pena". "Joni palaa karrelle" ei soiteta, koska sitä on toivottu. Tommi toisessa kitarassa kuten edelliselläkin keikalla. 7. päivä otetaan ohjelmistoon jo syyskuussa syntynyt "Kaikki nukkuu pois". 10. päivä keikka Lapin Maakuntakirjaston musiikkiosastolla, ei muita esiintyjiä, palkkio Kirjastorock-videota vastaan 400 markkaa, aloite keikasta tuli kirjastotätien suunnalta. Toisessa kitarassa Mikko Talvensaari. Laulu- ja tanssiyhtye Dulokian ensiesiintyminen. Loppukuu ilman treenipaikkaa koska Tomi on muuttanut Näädänpolulta Koskikadulle. Demon tekeminen siirtyy keväälle ja mieliala on apea: "Ilman treenipaikkaa ei tehdä demoa ja ilman demoa ei saada levytyssopimusta ja ilman levytyssopimusta ei tehdä viittä LP:tä ja ilman levyjä ei päästä Soundiin ja Suosikkiin." Jukan ranteessa arvellaan olevan jännetupentulehdus tai nivelreuma.

26. päivä kehitetään lumilinnan sisällä voitollinen konsepti: pelkästään lasten Bontempi-soittimia. (Vuotta myöhemmin perustettava Diu Dau Tapes pohjaa tähän linjanvetoon.)

Uudenvuodenaattona Sam Sam Gang (= Tomi, Jukka, Tommi ja Talvensaaren veljekset) uusivat vapunaattona toteutetun 'teetä läpi yön' -session ja suunnittelevat suuria liitäessään potkukelkoilla Länsikankaan teitä.


Päivitetty 3.5.2004
Sivuston ylläpitäjät