Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Historia

Länsikangaskronikka: 1993

Tammikuu

Tommi täyttää 17 vuotta. 23. päivä suunnitelma tuplavinyylilevystä (73 minuuttia, 28 biisiä) vuodelle 1994. 30. päivä ensimmäiset Nollapiste-treenit lähes kahteen kuukauteen, Teollisuuskylässä rullalautailijoiden vuokraamassa hallissa. Uusia biisejä: "Hitaasti ja hiljaa" (myöh. "Ruoans", myöh. "Pimeässä vietetty aika minuuteissa") ja "Hiekkalaatikko Blues" (myöh. "1900-luvun heleys").

Helmikuu

Jukka täyttää 17 vuotta. 5. päivä keikka Lapin maakuntakirjaston Valoa Yössä -tapahtumassa. "Struggling With The Wavesin" (myöh. "Silti") instrumentaalijakson aikana yleisölle jaetaan 50 tulitikkuaskia ja 5 hehkulamppua. Viimeinen kappale "Tajuison vähyys, taajuus väherrys" herättää osassa yleisöä ärtymystä jyrkän alkoholivastaisen tekstinsä johdosta (tai siksi että teksti on tosi huono). 17. päivä keikka Sampokeskuksen 3-vuotisjuhlassa, 3 × 20 min. aulassa liukuportaiden vieressä. Palkkio 1500 markkaa. Juopunut mies toivoo kappaleita "Rafaelin enkeli" ja "Lumi teki enkelin eteiseen". Blue Pain -yhtyeen jäsen ihmettelee miksi Nollapiste ei esitä 'vähän erilaista musiikkia, niinku jotain Guns'n Rosesia'. Keikan jälkeen Tomi myy Century-rumpunsa tutulle ja jää odottamaan tilaamiaan valkoisia Remoja.

Maaliskuu

Suunnitelmissa Radio Royn valtaaminen ja 48 tunnin yhtäjaksoinen radiolähetys esim. Deep Purplen historiasta. Jukka ilmoittaa ettei hän paljoa menetä jos nyt eroaakin Nollapisteestä. Käytännössä Nollapiste on ollut nelimiehinen jo marraskuusta lähtien. Aki ennustaa että Tommi kuolee 7.6.1999. Tomi saa punaiset Remo-rummut, valkoisia ei ole saatavilla. Uran toinen haastattelu: kirjeitse Vacuum-pienlehden ensimmäiseen numeroon. Hannu Stark ja Tomilta rummut ostanut Sami H. aikovat perustaa bändin joka haukkuu Tommia. Nollapiste hakee apurahaa demon tekoon ja teevalikoiman laajentamiseen. Hakemuksen vastaanottanut virkailija kuolee myöhemmin. Uusi treenipaikka sijaitsee rautatieaseman takana Varastotiellä, 40 m², 300 mk/kk. Ei treenejä, kämpän sisustamista.

Huhtikuu

Uusi biisi "Lajitoveri Blues". 8. päivä ensimmäiset treenit uudessa paikassa. Aake hankkii Bass Flanger -polkimen jolla on tulevalla demolla havaittava rooli. Demo 2 -sessiot alkavat 21. päivä treenikämpällä mikserin ja C-kasettinauhurin kytkemisellä. Studiosta luovuttiin kustannussyistä (apurahaa ei saatu) ja koska julki haluttavaa materiaalia on lähes tunti, kaikki vuoden 1992 sävellyksiä. 23. päivä äänitetään 5 master-ottoa (livenä, raitamahdollisuutta ei ole) ja muutama koeotto. 24. päivä saadaan 3 masteria ja 29. päivä 3 masteria ja 9-minuuttinen jami "Bensa Blues".

Toukokuu

Teemu täyttää 17 vuotta. Uusi biisi "Biem/Stemra" (myöh. "Lue tarina, osta puku, opi tanssi"). 2. päivä äänitetään "Kaikki nukkuu pois" master-otto, sama jolla yhtye kuukautta myöhemmin osallistuu Rock-SM '93 kasettikarsintaan. 4. päivä "Haparanda" master (biisin osa myöh. kappaleessa "Joen silmille"). 5. päivä varhaisia ottoja uusiksi ja "Viisikko ja salakuljettajat". 15. päivä äänitetään efektikokeilu "Totuus paljastaa mieleni voimat" joka päätetään sisällyttää valmiille kasetille. Demo 2:n koostamista 9. ja 31. päivä Aaken kotona.

Kesäkuu

Aki täyttää 17 vuotta. 1. päivä Demo 2 on valmis kansia myöten. Kavereiden tuplapesämankat valjastetaan kopioiden valmistamiseen. Yhtye osallistuu Rock-SM '93 -karsintaan. Esittelynauhalle valitaan uudelta demolta neljä kappaletta. Yhtyeen jäsenet ovat jo valmiiksi kyllästyneitä demon sisältöön (vanhoja Demo 1:n jälkeen tehtyjä biisejä, ei yhtään vuodelta '93!) eikä sitä siis markkinoida. Kaveripiiriin myydään kuitenkin muutamia kappaleita ja Lapin maakuntakirjastoon viedään parikymmentä kappaletta. Kun ne heti myydään loppuun, uusia ei tuoda.

Heinäkuu

Uusia biisejä: "Movalnf", "Näin unessa uljaan tornin" ja "Lokkisaari". 25. päivä on keikka Kirjastorockissa, toista kertaa järjestettävän Down by the Kemijoki -festivaalin yhteydessä. Kaikki keikalla esitetyt kappaleet ovat uusia ja yleisölle vieraita. Myös Plastic Eske Band (Tuomas Talvensaari, Mikko Talvensaari, Teemu ja Tommi) esiintyy - setti käsittää neljä Kissin biisiä ja muutaman oman biisin (mm. "Viisas lintu (haukka)"). Seuraavana yönä laajennettu Sam Sam Gang kuvaa videolle Mäntyvaaran soramontulla tihkusateessa oman versionsa Pink Floydin Live at Pompeiista: Saatanan Vittu Band Live at Mäntyvaara.

Elokuu

Tomi täyttää 17 vuotta. Uusi biisi "Suu lähti liikkuun niinku muut". 21. päivä kahden biisin mittainen esiintyminen akustisena Rovaniemen kirkossa Valkeat linnut -konsertissa. Kappaleita ("Ja heidät puettiin kaksosten kuosiin", "Näissä kuvissa näette kasvin kuihtuvan") ei esitetä enää koskaan. Niiden osia käytetään levytyksissä "Liian lämpimät asunnot", "Sivulla jatkuu" ja "Suvannossa ylpeä ilme IV".

26. päivä Uuden Rovaniemen haastattelu. Toimittaja Jukka Järvelä tulee Varastotien treenipaikalle ja ihmettelee Demo 2:n kuultuaan miten punk / uusi aalto ei ole lainkaan vaikuttanut musiikkiin.

Syyskuu

Uusia biisejä: "Kassi kauniita silmiä", "Perheenjäsen määrittelee" ja "Valkoiset muovipussit" (myöh. "Ymmärrettiin, ettei kukaan istu omalla paikallaan tänään"). 11. päivä keikka Lillin Pubin terassilla rosvopaistijuhlissa. Keikka äänitetään. Tomi soittaa yhdellä kädellä epäillyn jännetupentulehduksen vuoksi. Toisessa kitarassa vierailee Tuomas Talvensaari. Demojen biisejä, yksi jami ja kaksi Coitus Intin "Per Vers, runoilijan" biisiä.

15. päivä Rock-SM '93 Pohjois-Suomen karsinta Oulun Rauhalassa, haastattelu Kalevaan. Karsinnan voitto. Tomilla olisi Tampereen finaalin päivänä tanssikeikka Meltauksessa.

26. päivä äänitetään Rovaniemellä Studioala Ky:ssä kolmas demo, Nukahtaa-Murre-Tosiasia. 600 markan hintaan kuuluu kuusi tuntia studioaikaa ja yksi CD-levy. Seitsemän biisiä ehditään nauhoittaa: uudet versiot Demo II:n "Kaikki nukkuu poisista" ja "Ralf Schnabel - Tough Rebelistä"/"Päinä Napi Buszista", "Lokkisaari" ja "Lajitoveri Blues" sekä kolme uudempaa kappaletta jotka äänitetään vielä "Ei Ilmestynyt" CD-EP:lle uudelleen (kuten myös "Kaikki nukkuu pois").

Tampereen finaaliin pääsy varmistuu 29. päivä.

Lokakuu

10. päivä Aake, Tommi ja Tomi äänittävät treenikämpällä "Rarmos Ybrehtarin" ja "Elvisin ensimmäisemmän bluesin". Jälkimmäinen kuultavissa Diu Dau Tapella "Arpeggio Love" (DIUC-40). Kyseessä on ensimmäinen kerta kun "Rarmosia" soitetaan.

12. päivä haastattelu Lapin Radiossa (Aake ja Tommi).

15. päivä televisioitu Rock-SM '93 -loppukilpailu Tampereen Pakkahuoneella. Viides sija. Juontaja Tommi Läntinen kuulee "Kaikki nukkuu pois" -kappaleessa Vonnegutin "Teurastamo 5" -vaikutteita ja on väärässä. Yhtye tapaa Jukka Junttilan ja lahjoittaa tälle Nukahtaa-murre-tosiasia -demon.

Marraskuu

Aake täyttää 17 vuotta. 3. päivä Junttila kirjoittaa Tommille kirjeen: (Junttilan) Hiljaiset Levyt ei ole mutta (Kimmo Pekarin) Vinylmania olisi kiinnostunut solmimaan yhtyeen kanssa levytyssopimuksen. Näin myös tapahtuu ja Jouko Karppanen myy yhtyeen keikat vuodesta 1994 alkaen.

10. päivä kaaoksen ajatus innoittaa osaa yhtyeestä: "keikat tästä lähtien kaaosta".

12. päivä keikka Rovaniemen Wiljamissa. Kappale "Suu lähti liikkuun niinku muut" saa yleisön tanssimaan, mikä harmittaa eräitä yhtyeen jäseniä. Kaaosta edustaa 10-minuuttinen encore, joka käsittää tyhjän lavan ja kaksi kiertävää vahvistimeen nojaavaa kitaraa. Suunnitteilla on avata yhtyeelle tili, jolle mahdolliset keikkapalkkiot ohjataan PA-laitteiston hankkimista varten.

20. päivä on Sam Sam Gangin kolmetuntisen videoelokuvan "Antijacqueue" ensi-ilta.

Video sisältää mm. Nollapisteen jamin treenikämpältä syyskuussa 1992, Saatanan Vittu Band Live At Mäntyvaaran, "Lajitoveri Bluesiin" tehdyn pulkkailuvideon ja näyteltyjä osuuksia, joita on sisällytetty "Savu meihin" -musiikkivideoon, joka saa TV-esityksensä keväällä 2001.

29. päivä tulee kutsu Kyyjärven Nopola-poppiin joka järjestetään heinäkuussa 1994.

Joulukuu

Uusia biisejä: "Lue tarina, osta puku, opi tanssi" ja "Hallitsevien piirien vaatimukset". Scalextric-autoratakisoja treenikämpällä ja ensilevyn suunnittelua. Vinylmanian ajatus on hyödyntää nopeasti Rock-SM -mainetta ja äänittää esim. joululomalla ehkä kokonainen LP. Biisejä ei kuitenkaan ole tarpeeksi - päätetään tehdä tammikuussa single tai EP.

15. päivä keikka Rovaniemen Tivolissa. Suurin tähänastinen palkkio (2000 mk) mutta yleisöä on vähän ja keikkakin on "aivan paska".

28. päivä syntyy ajatus Diu Dau Tapes -kasettiyhtiön perustamisesta. Tulee kulumaan viisi vuotta ennen kuin toiminta saadaan käyntiin. Hiton Vammaiset -yhtye tekee jo äänityksiä varastoon.

Uutena vuotena Sam Sam Gang kuvaa videoelokuvan "Hei, tähän on joku kussu".

Kronikka päättyy toistaiseksi tähän.

Päivitetty 3.5.2004
Sivuston ylläpitäjät