Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Historia

Länsikangaskronikka: 1991

Tammikuu

Tommi täyttää 15 vuotta. Aki, Tommi ja Matti tekevät äänityksiä Matin huoneessa nimellä Ensiapu. Kappaleista jää varhaisen Nollapisteen ohjelmistoon "Maatalousnäyttelyyn" ja "Maalaispoika Tikkanen". Biisistä "Pyromania" kehittyy kesällä 1993 kappale "Näin unessa uljaan tornin" ja myöhemmin kappaleen "Suvannossa ylpeä ilme V" viimeinen osa. Kasetti Jamaikan työläisnuoret.

Helmikuu

Ensiapu tekee kasetit Troublesome Flowers, More Troublesome Flowers ja Lääkintävoimistelija.

Jukka Leinonen täyttää 15 vuotta.

Maaliskuu

Ensiapu tekee kasetin Kaupalliset kääpiöt. Iltarippikoulua. Jukka Leinonen ja Aki suunnittelevat siellä ja koulun naulakoilla yhteistä bändiä. Tomi Krutsin Jukan luokalta lupaa hankkia rummut. Tuomo Kilpelä lupaa hankkia yhtyeen käyttöön neliraiturin.

Huhtikuu

Tommi muistelee: "Huhtikuun alussa Jukka puhui että joku Tomi saattaisi ostaa rummut. Enhän mie tiennyt että kuka Tomi, se oli Jukan luokalta. Kitaroitahan nyt oli kaikilla, rummut tosi harvalla."

Toukokuu

Matti täyttää 15 vuotta. Aki, Jukka, Tommi ja Matti äänittävät Ensiavun nimellä kasetin Sirkeä unkarilaistyttö, B-puolella 30-minuuttinen "She's My Father". Aake on paikalla kriitikkona.

Jukka muistelee: "Olihan niissä sessioissa aika saamarin kylmä. Mieleen on jäänyt kun mikin suurennusplugi jäi kotiin ja Matti pani kuulokkeet poikittain päähän ja lauloi niihin, mikkiständikysymys ratkesi siinä samalla. Meikähän oli siihen aikaan asteikkosoolomies ja kangistuin niihin että jos en tiennyt sävellajia, olin ymmälläni. "She's My Father", siinä oli joku läskiksi mennyt skaalasoolojäljitelmä, se varmaan nolottikin siihen aikaan. Mitään ei ole menetetty vaikka se ei ole kokonaan tallessa. Ehkä sitten kun omat lapseni soittavat klarinettia, pianoa ja alttoviulua, heidän tuotoksensa jäävät kaikki talteen."

Kesäkuu

Aki täyttää 15 vuotta. Päivärippikoulu ja konfirmaatio Rovaniemen Korkalovaaran kappelissa. Kokoonpanoksi varmistuu välituntien suunnitteluissa Aki - kitara, Jukka - kitara, Tomi - rummut, Matti - basso ja Tommi - laulu. Jukka ei ottaisi Tommia bändiin mutta "kai se on otettava kun se on Matin kaveri". Uusi biisi: "Liekehtivät oravat" (myöh. "Savu meihin").

Heinäkuu

21. päivä Tommi ja Jukka suunnittelevat Aaken takapihalla tekevänsä demon jouluksi. Muut jäsenet ovat lomalla Suomen eri tahoilla. Ensiapu (Tommi ja Matti) tekee viimeiset äänityksensä lastenrummuilla joissa lukee RUMPU SOI.

29. päivä Tomi palaa Kuopiosta rippirahoilla hankitut Century-rummut mukanaan. Kaksi päivää Tomin autotallin siivousta ja maalausta.

Elokuu

2. päivä ensimmäiset treenit Tomin takapihan terassilla. Pidetään yhtyeen virallisena syntymäpäivänä. Ensimmäinen yhdessä soitettu pala on "My baby was a bootleg" -niminen blues.

Sessio nauhoitettiin niin huonolle kasetille ettei äänitystä ole enää olemassa.

Seuraavana päivänä Tomi täyttää 15 vuotta.

4. päivältä on tallessa yhden riffin biisit "Tulen hulluksi" ja "Keuhkotautiset Marsut" (jälkimmäistä harkittiin yhtyeen nimeksi). Ensimmäinen oikeasti harjoiteltu kappale on Coitus Intin "Nonamen laulu". Treenit lähes päivittäin. Omaa tuotantoa syntyy, mm. "Valtameren lapsi" (myöh. "Kuvitus kirjoittajan"). Elokuun äänityksiä kuullaan Muovi antaa periksi -CD:n kappaleen "Nollapisteen juuret" alussa ja saman levyn vihkossa on mustavalkokuva tilanteesta 2. elokuuta 1991. 25. päivä yhtyeen nimeksi valitaan Absoluuttinen Nollapiste.

Syyskuu

Matin poissaolot alkavat. Äänityksiä Aaken kanssa joka ei ole ennen soittanut bassoa.

Biisejä: "Struggling With The Waves" (myöh. "Silti"), "Vain vapaapäivinä ihmisillä on mahdollisuus nukkua pitkään" (myöh. "Koira haistaa pelon").

Lokakuu

Kuukauden alussa valmistuu ensimmäinen tunnin kasetti Emäksinen sitruuna.

Nauhaa ei levitetä mihinkään eikä se ole sellaisenaan säilynyt.

Matti mukana vain harvoissa treeneissä. Lainaan saatu neliraituri aiheuttaa riitoja sillä äänitettävän materiaalin suhteen (tehdäänkö Policen "Roxanne" vai joku oma), joten Matti täyttää Tommin seinäkellon lumella ja mandariininkuorilla.

Marraskuu

Aake täyttää 15 vuotta ja saa bassokamat. Aake harjoittelee kotona vajaan viikon ja ensimmäiset treenit uuden basistin kanssa pidetään 24. päivä. Huomatessaan tulleensa syrjäytetyksi alkaa Mattikin taas käymään treeneissä. Kahden basistin kokoonpanoa harkitaan yksien treenien ajan.

Joulukuu

Aake oppii uudet kappaleet Mattia nopeammin joten entistä monipuolisempia sovituksia voidaan harkita ja toteuttaa. Biisejä: "Lavetra Opossums", "Beltrose" ja "De Flesta Gånger", kaikki kuullaan sittemmin ensimmäisellä demolla.

20. päivä on Korkalovaaran yläasteen joulujuhla. Musiikkiryhmästä koottu yhtye Ärsyke (Aki, Jukka, Tommi, Tuomas Talvensaari, Keijo Lammassaari, Jukka Kouri ja Jarno Storhammar) esittää juhlassa U2:n "I Still Haven't Found What I'm Looking For", ZZ Topin "Rough Boy" ja "Vain vapaapäivinä ihmisillä on mahdollisuus nukkua pitkään". Yhtyeen nimen keksii Jukka jolla on meneillään positiivinen kausi: "sano vain jos joku asia on miellyttävästi."


Päivitetty 25.5.2004
Sivuston ylläpitäjät