Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Suljettu

I Work in Progress: merkintöjä 1996 - 1997
II Työpäiväkirja 1998 - 1999
III Studiopäiväkirja 1999

Kohti Suljettua, osa II
Työpäiväkirja 1998 - 1999

17.8.98 maanantai

Petteri (Palkoaho) soitti ja kertoi lähtevänsä Megamanialta. Atte kuitenkin tykkää meistä ja saamme pysyä talossa. Kiitos, Herra!

23.8.98 sunnuntai

Sivelsin "Rengin serkkua". Ideana matalan profiilin sarjakuvalehti, julkaisu esim. Vacuumin kautta.

25.8.98 tiistai

Palaveri Karppasella: Tanja alkaa myydä meitä kun Matti lähtee. Single ulos 1/99, LP 3/99. Kiireinen syksy. Mutta LP:stä tulee hyvä, tuleehan?

26.8.98 keskiviikko

Valittelin Tomille etten enää osaa säveltää. Tomi neuvoi: tee yksinkertaisia svengaavia juttuja, älä matemaattisia moniosaisia. Illalla teinkin upean "kartanoromanttisen" palan [= "Sukututkimus lannistaa"].

27.8.98 torstai

Paska kesä ohi, syyssateet kaatuvat kesäsateiden päälle. Vituttaa ja masentaa.

31.8.98 maanantai

Ekat treenit sitten heinäkuun, "C#m - Slow - Lähde" eli "Mihin" otettiin työn alle. Pojat pitivät siitä! Olen ollut piiseistäni epävarma, tuntunut ettei pään sisältä ja otelaudalta enää löydy mitään. Tomin kannustus ja näkemykset helpotti, ja "Mihin" valmistui treenien jälkeen, kun olin innoissani sen vastaanotosta.

1.9.98 tiistai

Olen ollut kolme viikkoa ahkera siten, että LP on 4-5 piisiä vaille valmis. Jos elämässäni viihdynkin eniten työhuoneessa, onpahan työmoraali.

2.9.98 keskiviikko

Treeneissä "kuunnelman" I ja II osien hiomista. Eilen annoin pojille demo- ja nuottikopiot. Korvalapuissa Nick Drake: "Time has told me", poljin kämpälle, kirkas ilta, kusiviuhka, raikas tuoksu, horsma, halkeillut asvaltti.

3.9.98 torstai

Aake tuli kahville ja esitti "Savu"-piisinsä, erinomainen. Treeneissä pojat poistivat "Kupeista" kaksi osaa, biisi parani heti. "Kasvatus" on yhä kesken, onko sävellys edes hyvä? Tepe ei ollut treeneissä, kun katsoimme vain uutta tavaraa. Hän ei siis halua osallistua alkuvaiheisiin. "Kartano" valmistunee lokakuussa.

8.9.98 tiistai

Esittelin treeneissä piisin "Täällä on joku", pojat innostuivat nokkahuiluintrosta. Aake moitti: Tommi, sie olet raksalla! Matti ja Tomi puolustivat: jokainen kuuluisa muusikko on joskus työskennellyt raksalla tai postissa.

11.9.98 perjantai

Sain uudet lasit, 2466 + 320 läkrukulut. Nyt näkee niin hyvin että säikähtää: puiden lehdet, Mustan Pörssin tiilet. Treenit, huomenna gig, vituttaa soittaa vanhaa caccaa. Pyöräilin lasin päältä, taas on gummi paskana, perkeleen homovittu (Hotakaisen vaikutusta, luen "Klassikkoa"...).

12.9.98 lauantai

Ennen lähtöä Valkeakoskelle kirjoitin "Kiilakiven", vieläkin kauniimpi kuin "Eläimen varmuus". Keikalla Aakelta katkesi kaksi kieltä, siis kaksi taukoa, riitelyä, lopulta homma kotiin "Karjan vauhkoontumisella".

14.9.98 maanantai

Aake eroaa bändistä 2002 tai 2003 ja julkaisee Himokkaan Katseen levyn. "Himokas katse aukaisee oven..."

15.9.98 tiistai

Seitsemästoista päivä tipatta, helppoa tämä raittius. Naputin liuskalle 34, turhaa hommaa, kokonaisuutta ei pätkistä muodostu. Nauhalitteroinneista ehkä "Avainlastuun" pari kymmenen rivin sutaisua. Mihin tämän ajan olisi voinut käyttää? Tiskaus, lakaisu, kumin korjaus, ikkunanpesu, Japan taulun maalaaminen, kolmen keskeneräisen biisin hiominen.

Markku Lahtelaan olen pettynyt. "Yksinäinen mies" on melkein "Tallgrenin" tasoa, mutta luen taas ihan liikaa. Tomi kysyi miksi luen. Saadakseni virikkeitä, kiemurtelin. Enköhän vain mene enemmän sekaisin! Tilillä on 122 mk, lompakossa alle satanen. Nyt juon pannumyssyn alta lopun kahvin.

Kello 02:05. Sain "Esinekeräilyn hitauden" vartissa valmiiksi, säkeistökuvion kymmenessä sekunnissa. Lopulta kirkastuu, kun on 2-3 vuoden tekstimassaa pyöritellyt koneessa kuukauden. Suotta olen raahannut mukana vanhaa kuonaa. Ns. "hyviä lauseita" ei voi usein käyttää edes biisinniminä. Harvoin ne aforismeja ovat.

Lapsena uskonnolliset jutut ärsytti, murrosiässä niistä "piti" kiinnostua. 17-vuotiaana oli lyhyt vaihe kun etsin filosofiasta ja teologiasta jäntevyyttä piisintekoon. Alistin etsinnän ja elämykset palvelemaan tuotantoa.

Viides LP jo ensi syksylle?

16.9.98 keskiviikko

Sain ehkä "Esinekeräilyyn" väliriffin, ellei se ole kuudesluokkaheviä. Naputin yli 20 liuskaa "Avainlastua". Viimeinen luku parani.

17.9.98 torstai

Sävelsin "Setään" 15 sekunnissa säkeistön, ja puoli tuntia myöhemmin piisi oli valmis. Treeneissä Tomilla oli kuumetta, ja Akilla vain negatiivista sanottavaa: "Sedän" Hm:n jälkeinen Am vaihdettiin C:ksi "kulkevuuden" nimissä - minusta siitä tuli liian rokkia. Aki nimitti "Setää" Pekka Ruuskaksi ja Aake sanoi ettei ole kovin kaksinen sävellys. Aki kysyi miksi yhdessä kohdassa on 5/4-tahti. Vastasin että se piristää, Aki: miten, ai, että tuo "kävi kääntymässä" -kohtako, että 5/4-tahdissako setä "kääntyy"? Sie et varmaan itekkään tiiä miks se on siinä, Aki päätti.

Kun halusin kuulla "Ypeken" loppusoolon, Aake sanoi: joo, kun sie oot tänään tehny, niin sulla on tietysti kauhee into harjotella, mutta Tomi on kipiä ja mulla ja Akilla on ollut raskas päivä koulussa. Vastasin: kyllä muakin väsyttää, koska mie näitä tänään tein. Kotimatkalla tilitin tunnelmiani Tomille, hänellä on syksyn '95 tunnelmat: ei tunne olevansa tarpeeksi "rankka" tähän bändiin, jossa kolme viidestä tahtoo rokkia ja menestystä. Aake antaa ymmärtää, että Apulannan konsepti se vasta jotakin on! Huh huh...

"Suljettu" -LP on saatava ulos, yöllä korjailin "Setää" - kyllä se toimii, kun laskemme tempoa ja Tomi vaihtaa kapulat suteihin. "Setä" on "Sunnuntain" parikki ja "Kiilakiven" tilanteen edeltäjä, "SYI III":n viittauksen lähde. Tarinan lonkerot levittyvät, vinjettejä toisiin joka biisissä. Kello on 03:31, huomenna Vaasa, sitten Seinäjoki.

18.9.98 perjantai

Vaasa, Club 25. Takahuone JEPPIS HC CITY -oriented: seinät tussattu, ikkunassa särö, pihalla lautakasa ja kaksi vanhaa miestenpyörää. Keikka hyvä, etenkin kun Tomi pyörtyi Rva Bellin jälkeen, kaataen osan rummuista ja overheadin. Tepe oli valmis soittamaan loput kolme piisiä, mutta veri palasi Krutsinin aivoihin.

19.9.98 lauantai

Seinäjoki, Hotelli Lakeus. Tomia odotti rumpujen luona folioon kääritty Battery - sana pyörtymisestä oli kiirinyt nykyisenä hehkeänä telekommunikaation aikana 75 km. Lippuja oli myyty 450 kpl, kun Seinäjoen yökerhoja on lakkautettu. Rumpuja pakatessa Tomi kuiskasi että saimme huimat 8500 mk, mutta ei puhettakaan, että moni olisi tullut meidän takia.

23.9.98 keskiviikko

Meillä on Tomin kanssa joka viikko yhteinen lihapäivä. Teimme sikakermakastikkeen, treenejä ei sitten ollut, mikä ärsytti Aakea, joka normaalisti valittaa, että taasko on treenit, kun koulussa oli raskasta ja viikon univelka ja ja ja. Laadin Teemun kanssa kuunnelman "Mullon tämmönen kotistudio täällä, mullon tupakkaaki täällä".

25.9.98 perjantai

Lappeenranta. On yleistä, että epävarmuus kätketään suuriin puitteisiin. Kun megalomaanisuudelle antaa pikkusormen, se vie koko budjetin.

2.10.98 perjantai

Pori. Känninen tyttö kaatoi tuoppinsa bassolaukulle, heitimme hänet takahuoneesta vittuun. Tyttö läjähti käytävälle perseelleen. "Miksi teidän pitää olla niin ilkeitä?"

7.10.98 keskiviikko

Maalasin uutta levynkantta, Tomi hylkäsi pari edellistä liian sekavina.

18.10.98 sunnuntai

Sarjakuvalehti "Vähän hyviä juttuja '90-'91" valmistui viikossa: 22 A5-sivua. Paljon ehtii kun ei "astu lätäkköön" eli korkin päälle.

21.10.98 keskiviikko

Aake tuli kuumeessa treeneihin. "Tungoksen" treenaaminen ei onnistunut. Sävellys on mielestäni oivaa progeilua kaiken poppiksen jälkeen. Vain Tomi on samaa mieltä.

22.10.98 torstai

"Tungos" saatiin menemään läpi. A:t nimittivät biisiä taantumaksi, huonoksi. Katsotaan! Kunhan Aake ei tee "Tungoksesta" shufflerokkia. Musiikkibisneksen mädännäisyys tiivistyy Jyrki Hit Challengessa.

27.10.98 tiistai

Aake ehdotti jos Kuunnelmassa (SYI I-V) kuuluisi muidenkin ääniä. Niinpä Tomi laulaa IV:ssa "Älä holhoa". Tomi on siis tarinan Poika. Aake haluaa tehdä Kuunnelmasta harjoitustyönä näytelmän, keikan ja rock-oopperan välimuodon, joka esitetään Esko Salmelaisen näyttämöllä. Tomi puolustaa ideaa yhdestä syystä: saisi soittaa teatterilavalla progea. Minulla on ihmeparantumisiin ja uskonnollisiin elämyksiin Tihentyneen Energian Teoria.

30.10.98 perjantai

Kovin on sekavaa tuo proosani mitä taas yritin koota. Korkeintaan otsikoituja katkelmia "Avainlastuun". Olen fragmentin mies, strobotoimittaja. Jouko soitti keskiviikkona: Atte oli kuunnellut huonotasoisen demokasettimme ja lupasi LP:n 4/99. "Sanankeruumatkan" teksti on valittu johonkin kirjaan.

31.10.98 lauantai

Naputin "Hanukan huhtikuuta" "Avainlastuun".

2.11.98 maanantai

Palaveri Karppasella: levy on kiertueen kannalta parempi julkaista maalis- eikä huhtikuussa, loppukeväästä on klubitoiminta hiljaista. Jos levy äänitetään JJ:llä kolmessa pätkässä, alkaen 4. tammikuuta (paljolti viikonloppuisin ja yhteensä 12 päivää, toivon), ja singlesessio ehkä vielä tänä vuonna, niin jehna sentään.

3.11.98 tiistai

Ruususuklaa oli 80-luvulla yleinen sisäkioskien alennusartikkeli.

4.11.98 keskiviikko

Treeneissä valittiin "Yhteistä väliseinä" singlen B-puoleksi.

5.11.98 torstai

En ole onnistunut lihomaan, yks päivä painoin 57 kg, tavoite on 105 kg pääsiäisenä. Treenit, Tepe yhä Rollossa, Akin sävellys "Kasvatuksen" tekstiin on harras.

6.11.98 perjantai

Ensilumi, treenien jälkeen kaljat Puulissa. Ylihuomenna raittiuteni olisi kestänyt kymmenen viikkoa... Ensin maistui simalta, sitten tuli hikinen olo, känniin asti en ottanut.

7.11.98 lauantai

Aake tuli ja viilasimme "Peilikirkkaan" tekstiä, en ota sanoituskrediittiä, sovittajaksi merkitään. Ja sovittaja, toimittaja enemmän olenkin. "Suljettu" tulee olemaan ainoita 90-luvun klassikkolevyjä. Menimme Pakkikselle Popeda 20 v. -konserttiin, jonka jälkeen pari tuoppia Telakan yläkerrassa. Antti Tammilehto nimitti musiikkiamme "sonnaksi". Dave osoitti minua ja sanoi Patelle: "Toi on mun seuraaja".

8.11.98 sunnuntai

"Täällä on joku" valmistui, levy on valmis. Lähipäivinä naputtelen rivijaon vihkoa varten ja viilaan taas "Avainlastua". Rengin popularisointia, eli mahtavata, olisi Minimoi-kortti ja nukkeanimaatio.

10.11.98 tiistai

SYI IV -osaan saatiin surullinen "pojan hukuttaminen" -nokkahuilulopetus.

13.11.98 perjantai

Kantolan Marko puhui, ettei seuraava Nightingales-levy peittoa "Circus Deliriumia". Miltä tuntuu jos tietää jo tehneensä parhaan levynsä? "Suljettu" on 90-luvun suurin levy, mutta tämä kertoo enemmän 90-luvusta kuin levystä. Voiko nauttia voitosta, joka ei johdu omasta hyvyydestä vaan muiden paskuudesta?

17.11.98 tiistai

Karppanen oli näyttänyt "Rengin tarpeita" Markku Paretskoille, joka kommentoi: hyvin piirretty mutta jäsentymätön tarina. Ostaako Tomi kumiteräsaappaat?

25.11.98 keskiviikko

Tein "Avainlastun" proosapaloja, parempi olisi heittää tulen ruuaksi kaikki: vuodesta toiseen nussin samoja katkelmia loputtomasti uuteen järjestykseen. Tuomas pitää "Simpukka-amppelia" teennäisenä, sen tarttuvuushakuisuus ei ole meitä.

28.11.98 lauantai

Enon urheiluhalli. Olin makuupussissa Aaken bassokaapin päällä koko matkan, en saanut unta. Köyhä järjestely, makaroonia pahvilautasella mikroon, lisukkeena ketsuppi. Paras oli sitten ruutata kunnolla että tiesi syöneensä. Lava notkui kun Tomi polki basaria, eli lauloin mikki kädessä, telineessä se olisi lyönyt hampaisiin. Näin TV:stä Santaparkin avajaiset. Discotontut ei kyllä vastaa käsitystäni vittu mistään.

29.11.98 sunnuntai

Unessa söin paprikan joka olikin nenäni, täynnä herneitä ja ikävää maissia. Ajoimme Tampereelle suoraan JJ:n rumputsekkiin.

30.11.98 maanantai

Studio JJ:llä kuudessa tunnissa "Kuppien" ja "Väliseinän" pohjat ja toisen biisin kitarat, paitsi ei kertsiin.

1.12.98 tiistai

Äänitimme biisit valmiiksi.

5.12.98 lauantai

Miksaus. On tuskaa kuulla sama biisi puolensataa kertaa. Flat Notessa löin neljäkymppiä pajatsoon, yritän kehittää pelihimoa.

10.12.98 torstai

Singlekannen taittaminen Soundissa Japan kanssa.

12.12.98 lauantai

Minä ja Kantola esitimme Kaupin majalla Merja Junttilan 40-vuotisissa "Jonathanin", Jallojen "City Songin", "Koira haistaa pelon", "Kyllikki Saaren" ja "Kirjamin".

17.12.98 torstai

Viritin keskustelua: mihin suuntaan kukin haluaa bändiä kehittää? Näkisin että Aki ryhtyisi urkuihin - pitkät, ujeltavat progeliidot korvaisivat alle kolmeminuuttiset pop-rallit, joita inhoan, vaikka olenkin niitä tehnyt. Tomi ehdotti Tuomasta kitaraan jolloin Aki vapautuisi urkuihin, mutta kuusihenkinen bändi, jossa kaksi (eli mie ja Teemu) ei soita mitään, on liian väljä juttu. Minun pitäisi hallita urku tai kitara ja Teemulle pitäisi saada progepuhallin - utopinen idea kyllä. Eikä auta jos urkuja ei ole treenattu biiseihin, ja sitten studiossa päätetään: tähän urut... Aake ei puhunut mitä haluaa. Ilman bändiä moni meistä jumittaisi Popeye-flipperin ääressä vielä kuuden vuoden päästä.

Sain saappaat suutarista ja hieroin steariinia niiden vetoketjuun.

19.12.98 lauantai

Upea Turun keikka, Downtown melko täysi. Mentiin "Setä" ja "Joni". Huono näkyvyys, kotona 06:30.

"Kaikki menee päin vittua paitsi muna", totesi Kuittinen tiistaina raksalla.

21.12.98 maanantai

Lähtö Rolloon, 12 tuntia Transitissa. Oulusta Jukka mukaan.

28.12.98 maanantai

Pulkkailua Oukulla. Jukka lensi linkasta miehen korkeudella 8-9 metriä, piti pulkasta kiinni loppuun asti.

31.12.98 torstai

Keikka Rovaniemen Tivolissa. Alkoi 00:15, "Tungoksen" kantaesitys. Apaattinen yleisö. Ylianttilalle miksauspalkkiona renkipaita ja 200 markkaa. 03:45 olimme jo Meltauksessa, missä juopottelua aamukymmeneen. Viimeinen rööki yksin Ounaskosken rannassa, niin hiljaista että meni kuulo.

6.1.99 keskiviikko

LP vaatii vielä työtä: Aaken "Peilikirkkaalle" nimi, Aaken biisien tekstiliuskojen naputus, inlay cardin maalattu pohja. Kyllä me vielä nousemme kannattavuusrajan yli, ja omimmalla tyylillä, ei "Eläimen varmuuksilla".

8.1.99 perjantai

18 liuskaa "Avainlastua", siirsin Viinikka-proosan runomuotoon, nyt kulkee paremmin. Treenaaminen väsyttää jo, onneksi 10 päivän päästä alkaa levytys.

9.1.99 lauantai

12 liuskaa "Avainlastua": proosa vittuun, niin on paras. Tomi ei puhu minulle jos julkaisen runokirjan.

10.1.99 sunnuntai

Arkistointia... olen ahkera kuin 15-vuotiaana. Tuntuu että multivitamiini tehoaa lopulta. Litteroin Tomin haastatteluja Länsikangaskronikka-kansioon. "Kyllä, luulen että" -lauseenalut oli tyypillisiä vuonna 1993.

12.1.99 tiistai

Olen kiukkuinen, sillä tein yllättäen valmiin biisin: "Ja jos". Ei ole oikein, että laulu valmistuu nopeasti. Pop-homoiluhan siitä tuli, mutta teksti on ns. timanttinen. Luettu Kihlmanin "Madeleine" ja Matti Mäkelän '85 ja '91 kirjat.


Päivitetty 31.7.2007
Sivuston ylläpitäjät