Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 9.9.2013

Terve!
Onko se mahdollista saada tekstin (lyrics) kappaleen "Haparanda"?
Kiitos etukäteen. (Sorry for my bad finnish.)

Tommi: Sanoitus ei liity Haaparantaan millään konkreettisella tavalla. Kirjoitin sen bussimatkalla Rovaniemeltä Arpelaan kesällä 1992, ja Arpelaa lähin kaupunki on Haaparannan rajanaapuri Tornio. Saatoinpa reissulla nähdä myös Kalotti Jazzin mainoksen.

Mutta tässä:

HAPARANDA (3.6.- 21.12.1992)

Kaupungiss' esikartanoilla helvetin
kulki pikku bussi ympäri akselin
Kerberos kohensi tulta ja tokaisi:
vasara ja kristinusko meidät sokaisi

Lohinivan Linjakkuus himmeni 
kun autoon astui Aulis, alkoholisti
Linja-autossa jalka katkeaa
silti on matkanteko rattoisaa

Vankilan katosta roikkui himmeli
Ojassa sorbusta Renki skoolasi
Tie vie vaikka minne, se meidät kuljettaa perille
jättää asvaltille missä naama hankautuu verille

Tunnetko sinä Aulista, minun velipoikaani?
Hänhän todellakin on hyvä mies
Jalo kuin peura ja ystävällinen
Sydän kultaa ja tahdistin hopeaa

Miksi kuraa roiskuu kengille aina maanantaisin?

Tomi: Maanantaisin kuraa roiskuu muuallekin kuin kengille. Sillä on jotain tekemistä valppauden kanssa, en muista mitä.

Tommi: Viikonlopun aikana on ehtinyt taas unohtua, miten siellä liikenteessä oikein kuljetaan itseä ja toisia varjellen.


Mitä pidätte kirjoittamastani yhtyeestänne kertovan Wikipedia-artikkelin kolmannesta kappaleesta, homot?

Yhtyeen jäsenistä moni on harrastanut pulkkailua[1][2], mutta sittemmin pulkkailuharrastus on jo hieman jäänyt[3].

  1. kansilehtinen, Olen pahoillani - Valitut teokset 1994-2000: Jukka Junttilan esipuhe
  2. Absoluuttinen Nollapiste: Vastaukset 30.5.2001
  3. Absoluuttinen Nollapiste: Vastaukset 11.3.2004

Tomi: Pulkkailemme kyllä edelleen. Emme keskenään vaan kukin omassa kaupungissaan.

Tommi: "Hieman jäänyt"... no, nyt minulla on MTV3:n sponsoripulkka, jonka sain kun Rillipää ja läskin ilmestyessä laskin aamuteeveessä Sinebrychoffin mäkeä (Jouni ei uskaltanut). Juontaja näki ihailtavaa vaivaa löytääkseen minulle sinisen Orthexin.

Kahtena viime talvena on pulkalla ollut sen verran käyttöä, että Maikkarin tarrat ovat vakavasti haalistuneet.


Aksel Sunnarborgin hymy on vieläkin ihan vitun hyvä.

Tommi: Siinä ei tapahdu mitään, mikä on hyvän vessakirjan merkki. Yhden sanan kyllä haluaisin sieltä yhdestä paikasta korjata, "lapsen" "pojaksi".


Onko Tomi Krutsin juutalainen?

Tommi: Jos kyllä, niin sittenhän se... se on tekonahkaa!

Tomi: Olisikin helpompi elää länsimaisen valkoisen miehen etuoikeutettua elämää, kun voisi selittää sen hyvitykseksi isovanhempien kärsimyksistä.


Teitte aikanaan Suljettu-kiertueen, milloin teette Nimi Muutettu -kiertueen, koska sehän se teidän paras levynne on? En totta puhuakseni keksi kuka olisi 26-vuotiaana kirjoittanut yhtä väkevää tekstiä kuin Tommi tuolloin. Mukka ehkä mutta hänkin oli prosaisti eikä rock-lyyrikko.

Tommi: Pannaan harkintaan. Olin 24-25, kun ne tekstit kirjoitin. Täytin 26 tammikuussa ja studioon mentiin helmikuussa.


Nyt olis muuten ihan vitun kova veto, jos jättäisitte Pisaran ja lampaan 2 kokonaan julkaisematta.

Tommi: Pannaan tämäkin harkintaan.

Tomi: Kyllä se olisi vain tyhmää.


Pistin kahvinkeittimen plörisemään synkkaan Tasan viikko bileisiin -biisin kanssa. Parasta ikinä.

Tommi: Ehkä paras B-raitamme.


Ovatko vierailevat laulajat mukana myös seuraavalla levyllä?

Tomi: Jos eivät, silloin levyn julkaisematta jättäminen olisi paras veto.

Tommi: Kovasti heille ainakin on dialogia kirjoitettuna, joten elämme toivossa.


Tommi, koska Nilikki julkaistaan pokkarina, vai julkaistaanko lainkaan?

Tommi: Nilikin loppupainos oli ehditty tuhota, kun kyselin sen perään. Mutta lähivuosina, lähivuosina.

Tomi: Hurraa kerskakulutus ja varastoinnin kalleus.


Tommi vastasi viimeksi: "Onpa sinulla otsaa. Kustannuspäällikkö tekee kustannussopimuksen sen takia koska uskoo tekstiin, ei mistään säälistä kirjoittajaa kohtaan. Näin ainakin meillä." Ihan vakavasti nyt, et kai väitä ettei kirjoittajan aiempi maine vaikuta yhtään? Ne kustantavat sitä mikä myy ja jos on varaa niin sitä mistä ne tykkäävät. Itsekin pääsen jompaankumpaan kategoriaan vielä joskus.

Tommi: Vaikuttaa se "aiempi maine" sikäli, että on näyttöä. Minun myyntini on toistaiseksi ollut pientä, yhtä pientä kuin oli Tuomas Kyröllä ennen Mielensäpahoittajaa.

Tomi: Kyllä se maine joissain tapauksissa vaikuttaa, vaikkei olisi näyttöä. Markkinat eli raha ratkaisee. Julkaisijat ovat yhtiöitä, joiden tehtävä on tehdä voittoa.


Minkälainen interkontekstuaalinen viite biisissä Kalkin Sammutus on "Noora tietää sen"? Olen suuri bändin fani ja kiinnostaa vaan muuten vaan. Ehkä koska itse seukkuilen Noora-nimisen naisen kanssa.

Tommi: Kirjoitin biisiä kesäyönä 1999, tuuletusikkuna sisällä tupakoinnin takia auki, kun alhaalta Rautatienkadulta kuului nuoren naisen pyyntö: "tuu Noora pois". Nooran kaveria huoletti että Noora karkaa poikien mukaan, tai että pojat liittyvät heihin. Sitten Noorakin puhui ja kuulosti hauskalta mimmiltä ja nakkasin hänet sinne biisiin.


Hesassa asuminen tekee veltoksi. Viime vuonna muutama Abso-keikka, mutta ei vaan jaksa mennä katsomaan/kuulemaan, koska "kyllähän ne tulevat uudestaan kohta." Hiton Hesa.

Tommi: Sanopa muuta. Ei tulisi mieleenkään mennä katsomaan mitään Neil Youngia, Roger Watersia, Paul McCartneyta. Vaikka ne soittavat niin lähellä, että ääni melkein kantautuu kotiin. No, nuo mainitut nyt eivät taida kohtakaan tulla uudestaan. Ja on tämä myös sosiaalisuuskysymys, että sietääkö sumppua.

Tomi: Itse kävin viime vuonna katsomassa keikkaa kaksi kertaa, vaikka nykyään asun kirveenheiton päässä mestoista.


Laitoin Ahkeria Simpansseja soimaan, niin johan alkoi pitkään tahmeana pyörinyt väitöskirja notkistua. Harmi, kun pittää kotiin lähteä just kun aloin olla tulessa. Kiitti vaan täältä Viikin pelloilta!

Tommi: Varmasti näin, koska Simpanssien musiikintekotavoissa ja väikkärin teossa on yhteistä hankaavan asian sanoiksituonti selvispäiten.

Tomi: Kyllä Simpanssit kesyttää vilkkaimmankin mielen. Ei voi kuin suositella.


Tämä ei ole kysymys, vaan kommentti. Pakko kuitenkin tehdä tuohon teidän Being-vastaukseenne. Kyllä se nyt on niin, että Suljettu kaikessa hienoudessaankaan ei yllä Beingin tasolle. Vaikeudestaan huolimatta Beingissä on moninkertaisesti sielukkuutta, parempia melodioita ja kaikilla tavoin enemmän syvyyttä, joita jaksan edelleen kuunnella huomattavasti enemmän kuin Suljettua, vaikka sekin on usein ollut soittimessa (ensimmäinen kuuntelukertani Beingillä oli jo vuonna 1985).

70-luvulla oli muuten varsin tyypillistä, että levyillä oli "oheis"-materiaalia, joka ei ollut mukana musikillisessa muodossa (esimerkkeinä vaikkapa J. Tullin Thick As a Brick, A Passion Play, Hawkwindin In search of space & Doremifaso), mikä minusta vain tekee niistä entistäkin mielenkiintoisempia, kuten myös tietty epäjohdonmukaisuus, jota mielestäni on myös Suljetussa.

Eikä J. Martikaisen mielipiteisiinkään niiden eksentrisyydessään aina voi täysin luottaa (joskus hän ainakin piti Zapan Freak Outia parempana kuin We're Only in itiä, mikä on minusta käsittämätöntä). Ei klassikoita toki tarvitse rakastaa, jos niitä ei oikeasti rakasta, ja musiikissahan ei ole oikeita mielipiteitä, mutta edellisen kysyjän tavalla yhdyn siihen, että tiettyjen levyjen julkisella "dissaamisella" antaa enemmänkin hölmön kuvan itsestään. Mestariteoksille kun pitää antaa arvonsa, vaikkei niitä itse ymmärtäisikään.

Tomi: Tottahan tuo on. Rushissakin on jotain, koska niin monet siitä sauhuaa. Olen antanut materiaalille jo kaksi mahdollisuutta uskoen, että siinä on jotain grandea. Vielä ei ole löytynyt, mutta voin silti kunnioittaa yhtyettä.

Tommi: Mielipiteellistä puhetta kaikki tyynni.


Missä mennään Pisara ja lammas 2:n kanssa? Millon pääsee kuulemaan?

Tomi: Vain luojat sen tietää omassa viisaudessaan.

Tommi: 14.3.2014?


Onko Tommi yrittänyt lopettaa tupakointia? Tai edes vähentää?

Tommi: Olen, kahdesti: syksyllä 1998, jolloin sairastin kahdesti uusineen bronkiitin, ja jouluna 2010, jolloin olin kolme viikkoa keuhkokuumeessa. Mutta ei "miettijän ruoasta" eroon pääse, eikä kannata yrittääkään: maailmasta katoaisi värit, alkaisin purra kynsiä, enkä voisi enää uskottavasti kieltäytyä kapakkakutsuista.


Rautanaulani etukannessa on rautanaula. Onko kyseessä jokin erikoispainos?

P.S. Pidän kirjasta kovasti.

Tommi: Kannessa kuuluukin olla folioitu naulankanta. Saamistani tekijänkappaleista naula sen sijaan puuttui kaikista paitsi kahdesta. Tällaisia naulattomia virhekappaleita on painoksessa joitakin kymmeniä.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 10.9.2013
Sivuston ylläpitäjät