Absoluuttinen Nollapiste > Levyt

Usein kysyttyä
Tabulatuurien ja sanoitusten julkaiseminen netissä

Jos törmäät netissä - siis muualla kuin tällä sivustolla - Absoluuttisen Nollapisteen laulujen sanoituksiin, kyse on ilman lupaa julkaistuista teksteistä.

Miksei näillä sivuilla ole Absoluuttisen Nollapisteen tabulatuureja/sanoituksia?

Sivuston ylläpitäjät eivät ole saaneet musiikin kustantajilta lupaa tabulatuurien julkaisuun. Jos tilanne joskus muuttuu, ilmoitamme asiasta etusivulla. Sama koskee laulujen sanoituksia - poikkeuksena Neulaisen Jerkusen, kappaleen Viittä vaille sadetta ja Lihassa ja taivaassa -EP:n sanoitukset.

Kaikki sanoitukset on painettu levyjen kansivihkoihin lukuunottamatta EP-levyjä ja Neulaisen Jerkusen toista painosta. Singlejen B-puolien ja Ei ilmestynyt -EP:n sanoitukset on painettu Sortovuodet 1994-2004 -kokoelman kansivihkoon.

Yhtye on vastannut Kysy Nollapisteeltä -osastolla tabulatuureja ja nuotteja koskeviin kysymyksiin 30.5.2001, 27.8.2001 ja 8.4.2002. Sen jälkeen on julkaistu lisää rokkivihkoja ja nuottikokoelma Suvannossa ylpeä ilme ja muita nuotteja.

Mitä on seurannut siitä, jos joku on laittanut omille sivuilleen Nollapisteen tabulatuureja?

Kustantaja on pyytänyt poistamaan tabulatuurit verkosta.

Muita mahdollisia seurauksia käsitellään Tekijänoikeusfakin osassa Mitä tekijänoikeuden rikkomisesta voi seurata?.

Koskeeko tekijänoikeus myös itse kuulopohjalta tehtyjä nuotteja vai pelkästään jossain nuottikirjassa julkaistuja?

Kappaleiden tekstimuodossa olevat sanoitukset ja niiden nuotteina tai tabulatuureina esitetyt sävelmät ovat tekijänoikeussuojan alaisia, koska tekijänoikeus koskee teosta "muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen" (Tekijänoikeuslain 2 §).

Se, että teoksesta jätetään joku ulottuvuus tai ulottuvuuksia pois, esim. otetaan musiikkiteoksesta pelkkä sanoitus tai pelkkä sävelmä, ei muuta asiaa. Silläkään ei ole merkitystä, miten kappaleita valmistetaan, esimerkiksi miten työlästä se valmistajalle on.

Omaan henkilökohtaiseen käyttöön saa toki kirjoittaa sanoja ja nuotteja muistiin, mutta tämän oikeuden nojalla valmistettuja teoksen kappaleita ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen, kuten saattaa julkisuuteen (Tekijänoikeuslain 12 §).

Jos teen biisistä mukaelman, joka ei välttämättä ole oikea, eikö se ole oma teokseni?

Se ei poista tekijänoikeuden loukkausta. Päinvastoin se saattaa lisätä sitä, jos arvioidaan, että siinä on teosta muutettu "tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla" (Tekijänoikeuslain 3 §).


Päivitetty 27.9.2012
Sivuston ylläpitäjät