Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 18.10.2005

Hoi, miksette tule Helsinkiin keikalle tulevalla Supermarsalkka Mannerheim -kiertueella, ja miksi teette nykyään paljon vähemmän keikkoja kuin ennen? Harmittaa.

Me emme ole Mannerheim-kiertueella, sen teki sarjakuvassa esiintynyt yhtye. Meidän ja Helsingin aikataulut eivät toistaiseksi ole sopineet yhteen. Tämä vuosi suunniteltiin jo hyvissä ajoin vähäkeikkaiseksi. Päätimme kerrankin tehdä levyn rauhassa.


Kerroitte Soundissa, että ulkopuolisten tuottajien on hankala tulla teitä "mestaroimaan". Mielestäni kuitenkin Halmkronan tuottamat pari biisiä on parhaimpia teidän biisejä ja ainakin Miten tässä vielä käy? kuulostaa jossain määrin jatkolta noille biiseille. Ainakin kuuntelijan korvaan siis tuo yhteistyö kuulostaa onnistuneen. Kommentit?

Yhteistyö Jannen kanssa oli kokeilu, jota mekin pidimme osittain onnistuneena. Jos uuden levyn materiaali olisi ollut yksinkertaisempaa ja Janne ei olisi hypännyt levy-yhtiön leipiin, tuotantosuhde olisi voinut jatkuakin.


Vau. Kysymyslauseet eivät todellakaan anna vaikutelmaa ontosta puunkuoresta (pahoittelen väännöstä). Upea levy. Kiitos.

Joo, kiitti.


Missä uuden levyn biiseissä soi kaunis ja ihana Yamaha SK-20? Onko sen synaosiota käytetty ollenkaan? Aivan loistava urku tuo.

Kyllä se aika paljon siellä soi. Kaikki urut on soitettu sillä (Leslie 760:n läpi). Synaosiota on käytetty biiseissä: "Miten tässä vielä käy?", "Milloin näiden vaikutus lakkaa?", "Nielenkö todisteet?" ja "Mahlanjuoksuttaja". String-osiota on käytetty biiseissä: "Missä on kaikki mitä rakastan?", "Milloin näiden vaikutus lakkaa?" ja "Ruukunvalajat". Muita synia on soitettu mm. Nord lead 2:lla ja Prophet 600:lla.


Ei kai sitä Rarmosta nyt niin vaikea olis vetästä ilman Teemuakin?

Rarmos on surkea biisi ja sitä vedettiin ennen Teemuakin yhden elämän tarpeiksi.


Ihan oikeasti Tommi, kuinka monta c-kasetillista sinulla on omaa materiaaliasi? Kaikki nauhoitetut keskustelut, diut, demot ja sekoilut mukaanlukien.

280 kasettia, mutta se ei ole pelkästään omaa vaan myös Diu Dau- ja Nollapiste-äänityksiä. Reilu sata tuntia lienee jyrätty vuosien saatossa.


Menneisyydessä on riittänyt, että olen ostanut 1 kpl uutta Absolevyä. Eilen oli mahlainen julkaisupäivä ja nyt olen ostanut jo 2 kpl "mahlalevyä"; toinen itselleni, toinen joululahjaksi eräälle. Mikä minua vaivaa?

Sydämellisyys, harvinainen ja heikosti tarttuva tauti.

Mahlalevy näyttää, kuulostaa ja vaikuttaa mainiolta (huikeat noin 2 kuuntelukertaa takana), mutta mihinkäs ne promokuvat jäivät kansista, hä?

Voit katsoa meitä netissä tai vielä jonkin aikaa lehdissä. Se saa riittää.

Aiheesta kahdeksanteen: Ymmärrän mp3/digi/härpäke -musiikkiformaatin vastustamisen(ne), mutta sanokaapa; eihän se voi mitenkään olla väärin, että kuluttaja ostaa artistin X levyn, siirtää samana päivänä levyn myös tietokoneelle, jotta voi kuunnella levyä myös tietokoneelta (ilman että tarvii sitä härpäkettä nimeltä CD työntää tietsikan CD-asemaan, jonka jälkeen musiikkia hädin tuskin kuuleekaan kun tietsikkaCD-asemat ovat mitä ovat - meluisia) ... onko se väärin?

Minäkin kuuntelen mieluusti toki stereoista musaa, mutta nykyaikana tuppaa vaan olemaan niin, että päiväsaikaan tietokone on päällä, sen ääressä tulee tehtyä töitä (sitä se on kun on päivätöissä & opiskeluissa yhtäaikaa) - ja yleensä vain iltaisin nukkumaan mennessä reteot soittaa unimusaa ja tietsikka on lopulta kiinni.

Ja entäpä se, jos haluat mp3-soittimeen ottaa levyn X lenkille mukaan - se on tulevaisuudessa siis laitonta, vaikka levyhyllystäsi löytyy kyseinen levy kappaleena tai useampana...

Miten tässä vielä käy?

Vai olisiko parempi, että artisti X ei tekisi levyjä olleenkaan, soittaisi vain keikkoja (ilman, että kuuntelija tarvitsee stereoita, tietokonetta tai muuta soittolaitetta, joka antaa kuitenkin väärän äänikuvan)?

Ei kai sillä ole merkitystä onko se väärin vai ei. Vai meinaako joku joka toimii omiin tarpeisiinsa oikeasti jättää siirtämättä levyjä koneelle, minidisciin tai mp3-soittimiin vain siksi, että lainsäästäjät niiaavat taas markkinataloudelle? Me emme ainakaan aio piitata moisesta. Tällaisilla järjestelyillä kun on tapana kaatua omaan mahdottomuuteensa. Artistin näkökulmasta katsottuna lain tarkoituksen (ei toteutusta) ymmärtää, kun meidänkin kaltaisen marginaaliyhtyeen tuotoksia k(a)upataan piraattina ja jaellaan vertaisverkoissa. Se on vitun synkkää se.

Vai nielenkö todisteet? (kiintolevyn kera)

[Ylläpitäjistä Juhani huomauttaa tähän väliin, että Nollapisteen levyjä ei ole kopiosuojattu, joten niitä saa jatkossakin kopioida laillisesti omalle kannettavalle mp3-soittimelle.]

Niin, uskokaa Juhania.


Niin tosiaan loistava levy, siis Mahlanjuoksuttaja, joka kuuntelukerralla paranee. Hienoa. Mutta sitä vaan että kuinka paljon teillä on semmosia keikkoja joihin alle 18 vuotiaat pääsee myös, vai lupaatteko olla pystyssä ja soittaa vielä 2 vuoden kuluttuakin?

Aika vähänhän noita näyttää olevan. Johtuu varmaan siitä, että musiikistamme pitäviä alaikäisiä on keikkapaikkakunnilla vähänlaisesti. Eiköhän me vedetä kymmenennen levymme materiaalia kun ylität laillisuuden rajan.


Kenen idea Ruukunvalajat oli?

Oulun 45 Specialin soundcheck keskeytyi aina yläkerran vapaamuurareiden kokoukseen. Tommi alkoi kutsua heitä ruukunvalajiksi.

Loppuiko ideat kun rokkaamaan aloitte?

Missä sie rokkia kuulet? Ja eikö ole sovittu että...


Aina pitänyt ottaa ja kehaista sitä Sunnarborgin hymyä, mutta minä se oon vaan vähän ujo. Oli kyllä ihan minun elämästä koko teos, ainakin se muutto naisen luota naisen luo Tampereelle. Sitten nainen lähti ja poika oli yksin ja hieman tekemistä vaille, melkeinpä pihalla kokonaan. Näinhän minulle kävi (nykyään tosin elämän syrjässä vahvasti kiinni) ja oli se aikamoinen pään sisäinen päräytys koko lukuelämys. Että onko se jumalauta asunut naapurissa, onko se kirjannut minun tekemisiä ja tällälailla vaan ryöstöviljellyt toisen elämän, tirkistelijä pahalainen?

No, lukiko naapurisi postiluukussa Liimatta?

Kiitos silti ensinnäkin musiikista koko orkesterille ja kirjoista ja sarjakuvista tälle Tommille. Eipä muuta, saa soitella.


Tommi, mitä mieltä olet riimeistä? Ovatko ne välttämätön paha, vai saatko niiden avulla ilmaistua itseäsi hyvin?

Niitä ei kannata käyttää, jos ei pysty olemaan yllättävä. Ilmankin pärjää esimerkiksi käyttämällä sisäsointuja.


Suhtautumisenne nykyteknologiaan ja uuteen tekijänoikeuslakiin vaikuttaa suoraan sanottuna varsin takaperoiselta. Omalta kohdaltani voin kertoa, että ilman vertaisverkoista kopioimiani mp3-tiedostoja en olisi luultavasti koskaan kiinnostunut yhtyeestänne, enkä täten olisi hankkinut itselleni koko tuotantoanne ihan laillisesti ostettuina CD:inä.

Hyvä näin. Puhut omasta puolestasi, mutta osaatko nähdä asian hieman laajemmin? Jos et, voimme valottaa hieman. Otetaan esimerkiksi levy-yhtiömme (suomalainen pieni levy-yhtiö, ei iso kasvoton mörkö) yksi myydyimmistä artisteista, Kotiteollisuus, jonka uusimpia levyjä sekä ostetaan piraattina että imutetaan vertaisverkosta ihan eri määriä kuin tällaisen progepumpun. Todennäköisesti suurin osa näistä ihanista musiikinkuluttajista, jotka muuten kuuntelevat musiikkia laidasta laitaan "Kotiteollisuudesta PMMP:hen", ei heti kipaise kauppaan ostamaan em. yhtyeen koko tuotantoa, vaan tyytyvät siihen "hittilevyyn". Niinpä kaikki se raha joka olisi voinut valua Nollapisteen uuden levyn studiobudjettiin meneekin piraatinrakentajan taskuun tai se ei liiku ollenkaan, koska uuden teknologian puolestapuhujat eivät tyydy kaupan maistiaisiin tai kaverin tarjoamaan namiin tutustuakseen uusiin tuotteisiin, vaan haluavat ostaa varastetun makeisen halvalla kaupan pihalla naapurin Läski-Ileltä, tietäen että Ile pistää saamillaan rahoilla paikallisen juopon ostamaan sille kaljaa hyvillä hakiksilla. (Ile on muuten kuollut)

En ole ainakaan huomannut, että teidän levyillänne mitään kopiointisuojauksia olisi, ja toivon, ettette alkaisi niitä jatkossakaan käyttämään. Uuden lain mukaanhan suojatuista levyistä ei saa ottaa kopioita edes yksityiseen käyttöön - minkä ainakin minä teen aina ostettuani uuden CD:n. Parhaiden kappaleiden valitseminen kuunneltavaksi tietokoneelta kun on paljon yksinkertaisempaa kuin CD-pinon kanssa sählääminen. Eipä tässä muuta tällä erää...

Jos se meistä on kiinni, suojauksia ei tule. Oletteko huomanneet miten mukavuudenhalu on se, johon useimmat asiasta närkästyneet vetoavat? Ihan ymmärrettävä juttu, se vaan on laajemmalti ajateltuna mukavuutta toisten kustannuksella. Muistatko vielä millaista oli vinyylien kansien ja sisäpussien kanssa teutarointi? Eikä sitä pitänyt taakkana. Ja luulisi nyt aikuisten ihmisten ymmärtävän muutaman perusasian yhteiskunnasta. Ei etuoikeuksia voi puolustaa lupaamalla, että minä en ainakaan käytä niitä väärin. Niitä kun käytetään väärin isommissakin asioissa.


Ette sitten ihan tajunneet ongelmaa tekijänoikeuslaissa?

Kyllä me tajusimme.

Oletteko lukeneet sen?

Kyllä.

Direktiivin?

Senkin.

Se on hyvä, että monilta osin uudistetaan ja varmistetaan oikeudet esimerkiksi kirkkomusiikin tekijöille, mutta oikeasti siellä on monta paskaa pykälää.

Oikeassa olet. Odotamme parta kuumana, kuinka "ilmaisen käytön mahdollisuus silloin kun kysymyksessä ei ole kaupallinen hanke" määritellään.


Tommi on sitten ruvennu laulamaan rokkia (Mikä meitä vaivaa?). Ja voi vittu sitä synamelodiaa. Vähän niinku Kauniit ja Rohkeat goes funky. Mutta hyvä levy juu, aukenemaan päin.

Taas tarjotaan rokkia ja vielä funkyakin.


Tämähän ei oikeastaan ole kysymys, vaan kehu: Tunnen tuotantonne läpikotaisin ja näin uuden levyn alkuhurmoksessa menen väittämään sitä parhaimmaksenne. Erikoisplussaa kansien tyylikkäästä ilmeestä sekä "niistä".

Varo ettet joudu myöhemmin katumaan. Mekin pidämme "niistä", mitä ne "ne" sitten ovatkin.


Ensinnäkin, kiitokset aivan loistavasta levystä! Toisinnakin, mielenkiintoinen yhteensattuma uuden levyn tiimoilta. Levyllä on useita viitteitä "piristeisiin" ja samalla yhtyeen rumpali on valmistumassa puutarhuriksi (hmmmm...)

Jos voisit vielä valaista mitä tekemistä puutarhuriuudella on "piristeiden" kanssa. Tee, kahvi, tai kokapensaat eivät kasva Suomessa.


Kiitos! Uusi levynne voittaa edelliset. Oletteko samaa mieltä?

Jossain määrin.


Uskaltaakohan tässä edes mitään sanoa. Tämä ei kyllä ole kysymys mutta pistetään tulemaan kuitenkin. Uskomattoman hyvä levy, vuoden paras kotimainen tähän mennessä. Eli onnea teille ja mitä syvimmät kiitokset Mahlanjuoksuttajasta.

Hyvinhän sie uskalsit. Ja onko tuo nyt mikään saavutus kun kattoo mitä muut julkaisee.


Kuusi kysymystä uuden levyn biiseissä! Iskikö kyselykausi?

Onhan se vaihtelua kun täällä saa vain vastailla.

Ruukunvalajat on Absoluuttisen Nollapisteen hienoin ja myös paras kappale. Mahtavaa työtä. Valavatko ruukunvalajat ruukkuja mahlanjuoksuttajien tarpeisiin, miksi "sitä" kutsutaan purukumiksi ja onko Valajas Herkules salaseuran jäsenistöä?

Ellei ruukkua ole pinnoitettu kauttaaltaan, mahla ei säily siinä, koska "se" on purukumia ja koska nimi on Valajas Helkures eikä Rarmos Yhtebar.


Kuka on tuo bändinne hyvännäköinen jäsen? Sanokaa että tulee Rokumenttiin marraskuussa.

Hän on JanneTomiTommiAkiAake, kymmenkätinen multi-instrumentalisti.


Tommi on äitynyt kyselemään kuudesti kymmenestä, onko se harkittu osa levyn teemaa?

Mikä vittu edes on levyn teema?

Ja onko "Mikä meitä vaivaa?" -kipaleessa Tommin ääni huudettu hyväksi todetulla tavalla käheäksi vai liekö tämä luontainen lahja?

Se on vain kuiskattu.


Moi, kuuluuko Onko meiltä kuulunut meteliä? -biisin lopussa olla n. minuutin pituinen suhiseva kohta, heti "kädestä pitelyä" -kohdan jälkeen? Sanoissa biisi jatkuu ja suhina alkaa kuin veitsellä ois kertsi katkaistu... Mietiskelin vain oman levyni toimivuutta.

Voit lukea rivin suhinan aikana.


Mielestäni Jannen urkusoolo levyn lopulla on kohtuullisen laimea. Miten vastaat syytökseen?

Jos haluat haastaa minut urkusoolo-battleen, lähen millon vaan.


Ei teidän proge ole pöyhkeää - kitarasoolot on liian lyhyitä! Jos progemieheltäkin menee viisi kuuntelukertaa ennenkuin uusi levy edes jotenkin aukenee ja toiset viisi että alkaa toimia, mitä sanoo suuri yleisö? Onneksi projekti kannatti, kiitos vaan loistavasta levystä!

Olet ymmärtänyt väärin. Eivät kitarasoolot tee progesta pöyhkeää. Mainoslause tarkoitti, että proge on paskimmillaankin parempaa kuin rock'n'roll.


Loistava levy, kerta kaikkiaan. Kaunis. Mahtava. Voisiko Janne muuten myydä mitään kosketinsoittimistaan?

Jälkeenpäin on joka kerta kaduttanut kun olen jotain myynyt, eli sori en myy.


Ei vaikuta keikkaan -sarjakuva-albumin lopussa on lista levyistä. Eihän Lennonin levyssä "Some Time in New York City" Some Time ole kirjoitettu yhteen? Eihän?

CD:n selkämyksessä se on yhteen. Tykkäätkö enemmän studio- vai livepuolesta?


Onko The Mars Voltan Frances the Mute vaikuttanut Mahlanjuoksuttajan tekoon?

Hädin tuskin vaikka hyvä levy onkin.


Mahlanjuoksuttajan (levyn siis) ja Suvannossa ylpeä ilmeen keskitempoisuuden perusteella voisi olettaa suosikki Yes-levynne olevan Tales From Topographic Oceans? Kas, kysymysmerkki teki lauseesta kysymyksen!

Tomi: Yes on paskaa. Onneksi Bruford tajusi lähteä Crimsoniin.

Tommi: Ja Wakeman tajusi häipyä vasta "Oceans":in jälkeen. Yes on melkein paskempaa kuin rock'n'roll.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 21.10.2005
Sivuston ylläpitäjät