Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 10.1.2001


Miksi tästä tulevasta singlestä ei tehty sitä kauan odotettua joulu-singleä? Olisi ollut aika paikallaan...

Uudet kappaleet eivät olleet ajoissa valmiita. Toista singleä Olokselta ei lohkaistu syystä että "Ja jos" pääsi ilimankin soittolistalle. Radiosoittoahan varten singlet on kautta aikain julkaistu.


Miksi te olette?

Itsemurhaakin on ajateltu. Varsinkin tänä syksynä.


Tommi, onko luettu Sinuhe egyptiläinen? Tuolla Neljän ruukun sanoituksissa on jotakin Sinuheen viittaavaa, vai onko?

En o lukenut Waltaria ko pari ohkasta kirjaa. En tunne Sinuhen tarinaa.


Älkää kaupallistuko. Tehkää progelevy. Tehkää teemalevy. Vai?

Me yritettiin kaupallistua jo Muovilla, mutta ei se meistä ole kiinni. Näyttäisi vähitellen syntyvän jotain pitkäkantoisempaa.


Kannattaako muuttaa Tampereelle?

Ite kyllä ollaan hyvin tyytyväisiä.


Minkälaiset kamat Aakella on?

Itsetehty nauhaton basso (joka saa keväälle uuden isäni tekemän, nauhaton sekin), Fender bassman 100 '73, HIWATT 4×12 400 W ja monimutkainen surffilauta, jossa on särö, envelopefilttereitä, flanger, octaver, sansamp bassdriver DI, A/B-reititin ja viritysmittari.

Tuleeko säröt Bassmannista vai jostain polkimesta?

Bassokanava modifioitu särölle, normaalikanava puhdas soundi. (Soundi on sormissa.)

Tuleeko livesoundi mikitettynä vai linjasta?

Linja + mikki.

Onko Bassmanni kenkkuillut koskaan?

Ei bassman kenkkuile, muut kamat kylläkin.


Kuinkas Oloksesta nyt tuollainen tuli? Vaatiko Suljetusta "palautuminen" sitä, olivatko Oton näkemykset yhtyeestä sen takana vai halusitteko alunperinkin tehdä tuollaisen popimman ja tavallisemman levyn?

Siitä tuli vielä parempi kuin toivoimme. Otto auttoi meitä tietämään mitä kulloinkin halusimme tahtoa.


Missäpäin ja missä aselajissa ja kuinka kauan on jätkät armeijata käyny? Mikä on sotilasarvonna? Hajottiko?

Kuten Jamppa lauloi "On laulettu: Päivääkään vaihtais en, vois päivistäni noista viedä jokaisen."


Minkälaisia yo-arvosanoja te olette saaneet?

Teemu B, Tommi C, Tomi B, Aki M, Aake C.


Aikaisemmin Absoluuttista Nollapistettä, etenkin nokkamiestään Tomi Liimattaa, ajoi eteenpäin erikoisuuden tavoittelu ja äkkiväärä oveluus, mutta ennen kaikkea halu tehdä musiikkia/taidetta (korjatkaa jos olen väärässä). Nykyisin, varsinkin kuluneena vuonna keikoilla esitetyt, uudet kappeleet ovat kuin eri bändin tekemiä. Uusista tekeleistä (kuten myös viimeisimmästä pitkäsoitosta) paistaa, ehkä turhankin selvästi, intohimon puute. Tämä on ymmärrettävissä helposti Absoluuttisen Nollapisteen muututtua harrastuksesta elinkeinoksi ja yhden henkilön intohimon ilmentymän muututtua demokratian aikaansaamaksi kompromissiksi. Maailmassa ei ole yhtään todella hyvää bändiä, joka toimisi ilman rautaista nyrkkiä, mutta toisaalta rautaisten nokkamiesten soolot ovat lähes poikkeuksetta latteita. Parin vuoden välein muodostuu yhtyeitä jotka ovat enemmän kuin jäsentensä summa, Absoluuttinen Nollapiste oli tällainen orkesteri pitkään, kiitos siitä.

Mitä sitten?

Tämä ajatus on ujuttautunut päähäni viime kuukausina, toivoisinkin tyrmäystä sekä lupausta koukeroisesta ja haastavasta levystä, tuhkasta nousemista ja uudelleen syntymästä.

Kiva kuulla että olimme joskus hyvä bändi sinun mielestä. Erikoisuuden tavoittelu on aloittelijoiden tapa herättää huomiota kun panokset eivät riitä täysipainoisiin teoksiin.


Mikä se on syynä siihen että Akia ei näytä nuo sivurojektit kiinnostavan? Muut ukot niissä näkys olevan enempi tai vähempi tasaseen edustettuna, mutta Aki soittaa vain Anteeksi, Vaimossa. Miksi näin?

Kysymykseen vastaa DIU DAU TAPESIN A&R -mies Tara Rossini: DIU DAU TAPESIN päämäärät eroavat Aki Lääkkölän päämääristä. Anteeksi, Vaimon tapauksessa pyrimme siloitellumpaan lopputulokseen kuin DIUC:eilla on ominaista. Aakea DIU DAU -hommat eivät ole kiinnostaneet ennen nykyistä Simpanssien miksaajan tointaan.


Millaiset ovat kupit häissä? Entä miellyttääkö Juice? Onhan häntä tietyissä piireissä verrattu Saarikoskeen.

Olen tunnistettu.

Kahvikupit ovat häissä suorissa riveissä, joskus useammassakin kerroksessa. Juice Leskinen Slamin TAUKO II on hyvä levy.


Kysyisin Akilta mikä on se ensimmäinen sointu "Ja Jos"-kappaleessa ja mikä on ote?

Sointu on Hm 11 ja ote tämä: A-kieli toiselta, 
D-kieli neljänneltä ja G-kieli toiselta nauhalta; H-kieli ja korkea E-kieli vapaana; matala E-kieli sammutettuna.


Onko nukahtaa-murre-tosiasia -sanayhdistelmä tosiaankin peräisin Medvind-oppikirjasta lukiosta? Huomasin peräkkäiset sanat kappalekohtaisessa sanastossa! Funny!

Kyllä kyllä. Emme itsekään muista mistä kaikkialta olemme juttuja napanneet.


Kuunteleeko teistä kukaan jazzia? Jos, niin minkämoista sellaista?

Aki ja Tomi kuuntelevat. Afrokuubalaista, jazz rockia, new orleansia ja puolalaista. "Bitches Brew" on koko bändille tuttu.


No niin, nyt jokainen bändin jäsen kertoo mitkä ovat olleet heidän 3 edellistä levyostostaan.

Tomi:
 • Funkadelic live '71
 • John Lennon: Plastic Ono Band (remast. 2000)
 • The Impressions: This is My Country / Young Mod's Forgotten Story
Tommi:
 • King Crimson: In the Court of the Crimson King (remastered '99)
 • Todd Rundgren: Something / Anything?
 • Chianti: Rocca Delle Macie
Aake:
 • Jimi Tenor: Out of Nowhere
 • Neil Young: Silver & Gold
 • Boards of Canada: Music Has Right to Children
Teemu:
 • Geddy Lee: My favourite headache
 • Wigwam: Fresh Garbage
 • Kaseva: Meidän huoneessa
Aki:
 • Frank Zappa: You Can't Do That On Stage Anymore vol. 5
 • Frank Zappa: One Size Fits All
 • Dire Straits: Dire Straits

Vieläkö Tommi harrastaa maalausta? Ja vieläkö vesiväreillä?

No vielä ja venäläisillä akvarelliväreillä. Nollanumeron näädänkarvalla.


Haluaisin tietää miksi "Ja Jos" -kappaleen kertosäkeen kitaraosa muutettiin sellaiseksi jollaisena se nyt levytetyssä versiossa on. Vanha sovitus, jota kuultiin vielä mm. kesän -99 keikoilla (esim. Puistorock) oli selkeästi parempi. Se antoi biisille juuri sen kitaran tuoman pienen nyanssinsa takia mahdollisuuden olla se "aivan vitun loistava biisi" ollessaan nyt vain "loistava". Toivoisin vielä kuulevani kappaleen vanhassa muodossaan eli harkitkaapa sitä kevään kiertueen keikkoja silmälläpitäen.

Harkitaan, kun sen aikaiset nauhoitteet löytyvät.


Onko Rengin tarpeiden ensimmäisellä sivulla oleva teksti "r. on huono i." viittaus Don Huonojen alkuperäiseen nimeen (d on huono t)?

Ei ole ei. Tekstihän kuuluu "renki on huono isäntä".


Onko Hotelli sointu -ohjelmasta pyydetty Tommia tekemään biisiä? Ja onko tommin mielestä Ensimmäinen totuus vielä että Pillu pyörittää maailmaa?

Laulamaan on pyydetty. Totuudet ei muutu.


Kuulemma haluaisitte - tai ainakin olette halunneet - tehdä Radiomafialle kesäkumibiisin. Jos saisitte tilaisuuden, millaiseen ajatukseen teksti pohjautuisi?

Olemme jo aloittaneet tekstin työstön: "Jos tahdot sä penistä koskettaa, sä pidä kesäkumi mukanana-a-aa. Jos menet sä pillua vonkaamaan, sä mene sinne kesäkumi taskussaa. Muista kesäkumikesäkumikesäkumikesäkumikesäkumikesäkumikesäkumi..."


Kuuntelin taas Olosta kuulokkeilla ja ihmettelin jälleen kerran, mistä Kalkin sammutuksen lopussa kuultavassa "tuu Noora pois" -lausahduksessa on kyse.

Kalkin sammutus kertoo ryyppyputkesta. Tätä taustaa vasten Nooran poiskutsuminen on ymmärrettävä ympäristön reaktio.

Myös Harhailua maastossan loppudialogin tarkka sanamuoto ja kyseisen tapauksen taustat kiinnostavat.

Epäselvät kohdat on rokin asia.


Onko mahdollista jättää julkaisematta se kokoelmalevy?

On mahdollisempaa jättää se ostamatta.


Puhutaanko kappaleessa Beach street treats bitch badly kenties jostain perheenjäsenestä, esimerkiksi isoveljestä? Jos, niin kenen? Jalkapalloa on sivuttu muissakin kappaleissa, kai?

Ei puhuta.

Ette kai te ole itse pelanneet joskus?

Tomi on pelannut työväenjoukkueissa. Tommilla ei '88 ollut varaa Pietarsaaren Innon lisenssiin. Aki pelasi nappulaliigassa kunnes sai lasit. Teemukin pelasi nappulaliigassa kolme vuotta. Aake ei pallopeleistä piittaa.


Kuka Joni on? Ei kai hän oikeasti palanut karrelle?

Sukunimeä emme halua paljastaa. Sama kaveri joka koulussa piirsi vankilatappeluita käräytti itsensä.


Millaista koulutusta poijjaat ovat saaneet instrumenttiensa suhteen? Itseoppineitako vai onko tullut esim. musaopistossa nysvättyä?

Aki: On tullut nysvättyä. Aake, Tomi ja Teemu: itseoppineita. Tommi: Ala-asteella 3 vuotta kuorossa ainoa poikasopraano, 2 vuotta kitaraa opistossa.


Tommin ääni on vuosien varrella muuttunut aika tavalla. Oloksella kuullosti jo hyvältä. Tuleeko tulevalle kokoelmalle mitään uudelleenlaulettuja versioita vanhoista biiseistä?

Ei tule.


Hävettääkö teitä Demot?

Ei.


Vaikuttaako se että olette Lapista kotoisin loppujen lopuksi mitenkään musiikkiinne? Onko kotipaikalla tämmösissä asioissa väliä?

Kyllä paikkakunta on meidän tapauksessa vaikuttanut paljon. Yhtyeen kokoonpano on pysynyt alkuaikojen jälkeen samana ongelmista huolimatta, koska Rovaniemellä valinnanvaraa on huomattavasti vähemmän kuin etelän keskuksissa. Vittuilu ja "Mikä vittu sieki luulet olevas" -mentaliteettiin on totuttava. Etäisyydet ja olosuhteet kasvattavat luonnetta. Pohjoisen ihminen on aivan yliherkkä teeskentelylle. Me tietysti luulemme itsessämme olevan nuo ominaisuudet.


Jostain luin että Aake ei ollu ikuna soittanu bassoa ennen Absoon liittymistään. Ei kai oo totta! Ei kai se niin ois voinu niillä ekoilla äänitteillä soittaa jos se ois vasta-alkaja?! Vai oliks hää esim. kitaransoittoa harrastanu?

9. syyskuuta Aake lainasi tuttavaltaan basson. Tarttui ensimmäisen kerran soittimeen. 19. marraskuuta 1991 Aake sai oman basson. Viikkoa myöhemmin oleellinen oli hallussa ja hän liittyi yhtyeeseen korvaten Matti Kettusen.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 4.9.2001
Sivuston ylläpitäjät