Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 11.10.2016

Jonkun määritelmän mukaanhan hippi voi olla vasta kun on käyttänyt huumeita yli 30 vuotta. Olen huolestunut siitä, että olen kuunnellut teitä vasta 20 vuotta eli pitääkö vielä 10 vuotta kuunnella että minusta tulee teidän fani?

Tommi: Et sinä ole huolestunut.

Tomi: Jos kuuntelet yheltä istumalta koko tuotantomme läpi ekasta demosta lähtien, uskon että faniuden mittari täyttyy.


Miksi se setä halusi hävitä tahallaan rahansa Totossa?

Tommi: Koska raha orjuuttaa silloinkin kun sitä on.

Tomi: Itse asiassa silloinhan se juuri orjuuttaakin. Rahattoman vapautta kannattaa kokeilla silloin tällöin.


Tommi, paljonko sulta menee nykyään röökiä vuorokauden aikana?

Tommi: Tällaista ei olisi vielä 80-luvulla kysytty keneltäkään.

Marko Ylianttila: Mullon silimät kuivunu ko mie oon vaan lukenu muusikoiden.nettiä.

Tomi: Molempi pahempi.


Iiris oli hieno levy. Se sai minut hymyyn ja kyyneliin. Onko yhtään kaipuuta sen tyyppiseen suorempaan rokki-ilmaisuun? ps. abs0. is the best

Tomi: Tommihan ei siitä levystä tykännyt koskaan. Minä pakotin pojat levyntekoon ja jouduin tekemään itse kaikki haastattelut. Ei silti, etteivätkö he olisi siihen myöhemmin syttyneet.

Tommi: Ihan noin jyrkkä en ole. Ajattelin pitkään, että iiris on meidän Asylum: liian vähän huippubiisejä. Mutta nythän olemme soittaneet keikoilla V niin kuin verkostoa ja sehän TOIMII.

Aki: Noh, siinähän oli paljon mun biisejä... Kaipaan omaa musiikkiani.

Aake: Välittömämpään ilmaisuun on kaipuu. Hetkessä syntyvä ja nopeasti tallennettu ei kuitenkaan välttämättä tarkoita suoraa rokkia.

Tommi: Iiriksen sessioprässin pysyväksi anniksi luettakoon, etten ole enää myöhemmin kärsinyt tyhjän paperin kammosta.


Hei, Tommi. Ei vaikuta keikkaan -sarjakuva on askarruttanut ehkä kymmenen, ehkä kaksikymmentä vuotta. Sivulla 10 ruudussa 8 Esken suolisto-oireet kuvataan ketsuppipullon tyhjenemisellä vessanpönttöön. Onko kyseessä IBD-sairaus, ehkä paksusuolen haavainen tulehtuma? Verinen uloste = ketsuppipullo; "Alkoi kuin koiran kuukautiset (sivu 9, ruutu 9)" = verinen uloste? Lisäksi Eske lopettaa tupakoinnin polton (sivut 7-8), mikä monasti laukaisee suolistosairauden jos siihen alttius on. Toivon pikaista vastausta ja paranemista, jos syytä on.

Nimim. Ei-suolistosairas

Tommi: Se on sarjakuvaa.


Onko Ahkerilla Simpansseilla tulossa vielä joskus keikkaa?

Tommi: Voi kuule, uskonpa että vielä tällä vuosikymmenellä.

Tomi: Mie oon ruukannu olla hyvä suostuttelija.

Tommi: Keikkaa odotellessa kuuntele Spotifysta Simpanssien kappale "Tanja Vienosen suhteet".


Liimatta, miks sä unohdit sun lippalakin sillo kerran sinne Aulabaariin, ku sä olit istunu Juicen pöydässä?

Tomi: Onko se samainen lippis, joka paloi sittemmin Hotelli Victorian (RIP) baarissa?

Tommi: Lähdin niin rivakasti nukkumaan että kotsa jäi Leskisen pöytään.


Last.fm -sivusto on tilastoinut kuunteluitani jo yli 11 vuoden ajan. 111111 kuuntelukertaa tuli hiljattain täyteen ja yhä näiden vuosienkin jälkeen kuunnelluin bändi on Absoluuttinen Nollapiste.

Tilastoista löytyy hillitön tilastopiikki juuri Mahlanjuoksuttajan ilmestymisen ajoilta jolloin levyä tuli kuunneltua jotakuinkin repeatilla. Kuunnelluin kappale on näköjään Aution saaren irtain. Onkin mahtava biisi, etenkin vaikutuksen teki tuo irrotteleva laulaminen nostatuksen aikana. Mitä muistoja biisin tekemisestä ja/tai äänittämisestä?

Tommi: Säkeistön sävellyksellinen innoittaja on Electric Light Orchestran Can't get it out of my head.

Aake: Mahlis on Hast-kauden huipentuma: reenaamalla reenattu. Biisien sovitusvaiheesta on hyvä muisto, mutta levytysten loppuvaihe oli turhan hidas.

Tommi: Lokakuusta 04 toukokuuhun 05 niitä biisejä tosiaan sovitettiin eri tempoissa ja tyyleissä ja purettiin alkutekijöihinsä ja koottiin uudestaan ja sovitettiin lisää. Marraskuussa 06 liitimme Aution saaren irtaimen nostatuskohdan Wigwamin Losing Holdin keskelle. Esitimme potpurin Rovaniemen Café Tivolissa (RIP). YleX Kiertueella äänitti mobiilistudiollaan tuon illan, jonka toinen esiintyjä oli Tarot. Samana iltana menehtyi edellisessä kysymyksessä mainittu Leskinen.

Tomi: Oli tähet kohillaan. Vai planeetat?


Tahtoisin kuunnella teitä, mutta kuulin jotain levyä, joka ei oikeestaan iskenyt, kun soundit oli vähän suomirock, vaikka olihan siinä ihan proge-rumpusooloilua jossain. Tykkään ite esim. Gentle Giant, Gracious, Henry Cow, Soft Machine, White Noise, Web, Magma, Aksak Maboul, Amon Düül 2, Faust, CAN, Kraftwerk, Wigwam ja tietysti myös jotain klasareita, mm. Bach, Schubert, Debussy, Stravinski ja Madetoja. Mistä teidän levystä mun kannattas alottaa kuuntelu? Vai pitäiskö tulla keikalle? Keikalla musiikki toimii yleensä aina hieman paremmin.

Aake: Vähän vaikea se on ihmistä tuntematta suositella yhtään mitään. Omasta mielestä paras vaihtoehto ei välttämättä uppoa.

Tommi: Kaikki älpeemme ovat keskenään hyvin erilaisia. Mikään niistä ei yksistään summaa bändiä, että "tää on meiän tyyli".

Tomi: Tuu pirruuttaan keikalle. Eihän sitä näkemättä tiiä. Ja levyistä tartupa vaikka Mahlanjuoksuttajaan.


Oletteko muuten koskaan tarkistaneet/editoineet teistä kertovaa wikipedia-artikkelia? Se kertoo: "Jukka Leinonen ja Aki Lääkkölä perustivat Absoluuttinen Nollapisteen vuonna 1991 Rovaniemellä." Rakastan toki ajatusta että kaksi Rollon parasta kitaristia olisivat absot perustaneet mutta olen antanut itselleni ymmärtää toisin. Kertokaa Totuus!

Artikkeli pitää paikkansa. Bändi perustettiin Korkalovaaran yläasteen naulakoilla kevättalvella 1991. Jukka Leinonen ja Aki Lääkkölä visioivat ensin kahdestaan ja lähestyivät sitten Tomi Krutsinia.


Onko Tommi kenties keksinyt aikakoneen ja käynyt Topmostin keikalla joraamassa? (https://www.youtube.com/watch?v=PLOk5q9JaMY n. 13 sekunnin kohdalla)

Tommi: Olen.

Tomi: Eksie sitten ajautunut pian uimaopettajan hommiin Tampereelle?


Voiko raamatusta jotain oppia?

Tommi: Ainakin sen, miten kristinopin läpitunkema Suomikin on.

Aake: ...kirkollispyhineen.

Tommi: Suosikkikohtani Vanhasta testamentista, "itsestään kuollutta saa syöttää vain muukalaisille", paljastaa sekä vieraan pelon että paimentolaiskansoille elintärkeän jaon puhtaaseen ja likaiseen.

Tomi: "No amount of belief makes something a fact" —James Randi. Jos tuon lauseen muistaa lukiessaan niin kovastihan siellä on myös hyviä opetuksia.


Palasin yhtyeenne kuulijalistalle vuosien tauon jälkeen, kun Pisara ja lammas 1–2 avautuivat kuin kukka päässäni. Tilasinpas heti ykkösen, mutta saako kakkosta enää mistään. Äxässä on näköjään vain tuo eka. Kiitos, olihan mahtava paluu yhtyeiden eliittiin!

Aake: Meniköhän kaikki viimeisetkin kakkosvinyylit syyskuun keikoilla?

Tomi: Kakkosta on vielä vinyylinä, ykköstä ceedeenä. Ainakin meidän merch-pisteessämme. Ja kaupoista kannattaa kysellä.


Minkälainen oikeudellinen ruljanssi olisi käyttää kappalettanne "Valtani viimein päivä" suunnitelemassamme lyhytelokuvassa, jossa rekkakuski lapista tappaa itsensä?

Virallista tietä käyden (Universal Music Finland) ehkä joutuisitte pieneen ruljanssintapaiseen jos kysymyksessä on kaupallinen elokuvahanke.

Jos kyseessä on pikku piirin huviksi laadittu nollabudun tuotanto, niin anti mennä vaan.


Mitä voitte sanoa Svart Recordsin lupaamista Neulainen Jerkunen-, Muovi antaa periksi- ja Simpukka-amppeli-vinyylijulkaisuista?

Aake: Meiltä ei kukaan ole kysynyt mitään.

Tommi: Kannattaisi kysyä. Tuote paranee aina kun meiltä kysytään. Meillähän on hallussa esim. kansioriginaalit. Sähköisessä muodossa niin vanhoja kansitaittoja ei ole enää olemassa.

Tomi: Voi voi. Kuulimme asiasta taannoin ja voi itkun vittu miten hommat menee noiden "isojen" kanssa.

Tommi: Niidenhän ei ole pakko konsultoida artistia ollenkaan ja tämä on se momentti jossa artistin hälytyskello kilkkajaa.


Onko Aakella Carl Thompsonin basso?

Aaken nauhaton basso on hänen itsensä rakentama. Ensimmäinen vaalea yksilö syntyi Rovaniemellä vuonna 1995 ja ehti Muovin sessioihin. Nykyisin käytössä olevan tumman kepsukan Aake valmisti joitakin vuosia myöhemmin.


Ei mulla varsinaisesti mitään kysyttävää, lähinnä tämmöisiä terveisiä.

Ennen Jyväskylän keikkaa koitin kuumeisesti keksiä jotain sanottavaa jotta olisin kehdannut tulla juttelemaan, mutten keksinyt, joten en tullut. Sanonpa nyt kuitenkin tässä että kiitoksia keikasta ja jatkuvasta olemassaolostanne.

Julkaisujensa aikaan vähälle kuuntelulle jääneisiin lammaslevyihin syttyminen näin viiveellä on taas käynnistänyt armottoman absoilukauden. Aikanaan ankealta tuntunut Musta hiekkakin maistuu viimein! Tommille vielä semmoiset terveiset että hyvä on tämä uusi soolokin ja kait tässä on Jeppikset seuraavana otettava haltuun.

Akin kitarajumaloinnin seurauksena tuli myös hankittua tämä nuottikirja ja nyt treenataan kotona sekä ylpeää ilmettä että estotonta kitarointi-ilmeilyä.

Uutta albumia ja seuraavaa kiertuetta odotellessa (ja sieltä toivoen jotain, mitä tahansa, Mahlanjuoksuttajan biisiä).

Tommi: Musta hiekka on Tomin mielestä jopa Abson PARAS albumi.

Tomi: Ja Aki on kiistattomin kitarajumala päällä maan. Son näin ko mie sanon.


Onko tätä jo kysytty: Paljonko saatte spotifysoitosta rahaa?

Tommi: Universal Music maksaa rojaltikorvaukset kerran vuodessa. Viime vuoden tilitykseni oli suuruudeltaan seitsemänkymmentä euroa. Otaksuttavasti suurin osa tuosta summasta on stream-korvauksia (Spotify ja vastaavat alustat).

Tomi: Mutta niinhän se kuulema on, että jos jo menestyneet saavat vielä lisää, niin alemmille portaillekin valuu hyvinvointia. Että ei mitään hätää.


Ei kysymys, vaan palaute.

Rakastan sua Tommi! Mitä fiiliksiä ootkaan saanu aikaan musiikillas ja sanoituksillas. Meillä on samanlainen melodian taju.

Vituttaa kriitikoiden arvostelut, vaikka kehuvatkin. Oikean levyarvostelun voi oikein tehdä vasta vuosien päästä. Esim. tropical coctail aukes mulle vasta vuosien jälkeen. Rokokoo on auennu, mutta tiedostan sen aukenevan vielä enemmän ja pitkään. Taas tuli tänne kirjotettua, mutta se on tän levyn syytä, ei mun. Ja hävettää, jos julkasette tän palautteen, mutta sekin johtuu vaan rokokoo computerista.

Tommi: Totta kai me julkaisemme palautteesi, koska siinä mainitaan Rokokoo Computer. Ja oikeassa olet, että ensikiireessä tehty arvio palvelee ehkä julkaisujulkisuutta muttei aina ole sisällön kanssa yhteismitallinen.

Tomi: Julkaisun yhteydessä tehdyt arviot ovatkin usein mainoksenkaltaisia.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 11.10.2016
Sivuston ylläpitäjät