Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 21.3.2016

Nam, oli hyvää pekonipastaa. Käytin spiraalipastaa, kun ei ollut spagettinippua, enkä olisi tiennyt onko kyseessä neekerimulkun vai suomimulkun kokoinen nippu.

Tommi: Suosittelen täysjyväspagettia ja panemaan keitinvettä soosiin pari lusikallista. Smetanan ja pekonin voi köyhäillessä hankkia Lidlistäkin. saundi on sitten vähän eri.

Miten Tommi voi tietää jo Rillipää ja Läski -kirjan kirjeenvaihdon aikoihin (varmaan tiennyt sen kauemminkin), että kolmas soololevy ilmestyy vuonna 2016? Kuulin jo levyn nimen kaverilta. Kuinka pitkälle tuotanto on suunniteltu? Tuleehan teiltä levyjä vielä 2030-luvulla?

Tomi: 1996 jo sovittiin että kymmenen vuoden välein Tommi panee soolon ulos.

Tommi: Tuskin sovittiin.

Tomi: Aivan varmasti Efrain-tontun tuvassa tätä naurettiin. Ja naureskeluistahan jotkut hommat syntyy, että vittu kun ois Diu Dau Records.

Tommi: Naureskelu pitää sitten enää viedä toiminnan tasolle.

Tomi: Ettei pidetä tyhjännaurajina.

Tommi: Pieni askel ihmiselle.

Ja miten se kaveri uskalsi tulla sulle puhumaan? Ei vielä tarkemmin kertonu sitä. Kuinka voi kohdata idolinsa? Pari kolme promillea veressä ja sitten sönköttämään? Täytyy opetella suhtautumaan. Ehkä vielä joskus mennään oluelle johonki terassille missä saa polttaa.

Tommi: Helpoin ja huonoin vaihtoehto on nykäistä uskallusläskit ja könytä jutulle.

Tomi: Yksi napsu ja lähestyt kuin enomiestä.

Tommi: Ei ole enotkaan kuin ennen, eivät moottorisahalla muotoile kannoista karhuja.

Krutsinille, että millä voi liimata kivet yhteen, jos ei halua betonia käyttää, vai onko ainut mahdollisuus muotoilla kivet yhteen?

Tomi: Kiviliima tai bitumi. Et kerro, oletko liimaamassa kiviä vaaka- vai pystysuoraan. Jos on latojamiehiä, pystysuoraan voi rakentaa ilman liimausta kunhan tukimuurissa on rinnettä vasten riittävästi kaatoa, ellei tule betonianturaa.

Savella vois tiivistää, mutta se ei kai liimaa samalla tavalla kuin betoni? Sininen savi on kuulemma "ikuista", jos sen polttaa oikein.

Tomi: Savi on paskin voitehista mitä kivisaumoihin tulee.

Oliko betoni parempaa sata vuotta sitten?

Tomi: Betoni oli ehkä parhaimmillaan tuossa elementtirakentamisen alkuvuosina, hyvin vähähuokoista ja tasalaatuista. Entisajan "Pispalan betoni" taas sisältää kaikkea pikkukivistä Arabian posliinimurskaan.


Millä kysymyksellä nettilomakkeenne eroittelee selväpäiset robotit sekopäisistä ihmisistä? (Ja myöhästynyt kiitos Tommin turinoinnista radiovastaanottimeni sisällä puhetaajuudella.)

Tomi: En ole kokeillut järjestelmää, koska en ole kysynyt itseltämme mitään.

Tommi: Etkö keksi kysyttävää?

Tomi: Sanat jotenkin takertuvat kurkkuun.


Moi, Olen abso-fani sekä nimikirjoitusten keräilijä. Olisi upeaa pystyä yhdistämään nämä kaksi harrastusta. Eli: jos lähetän jonkun CD:n sekä vastauskuoren (maksetun), onko mahdollista saada levyyn kaverien nimmarit?

Tomi: Parempi kun et lähetä. Näemme toisiamme kovin harvoin, levysi jäisi kuukausiksi lojumaan. Lisäksi opettajammekin aina moittivat kehnoa käsialaa, pilalle menisi kiva levy.

Tommi: "Ei saa mittään selevää."

Tomi: Eivät uskaltaneet antaa nelosta niin antoivat kutosen. Mutta vielä jos tämän varoituksen jälkeen uskallat lähettää, niin pane tulemaan. Aake tosin on ulkomailla toukokuun loppuun asti.


Ei Bitches Brew ole mikään prokelevy.

Tomi: Ei se puhtaasti mene kategoriaan, mutta ei proge olekaan puhdas kategoria.

Tommi: Proge oli brittiläinen ilmiö joka hankki pesäeroa bluesista. Jazzrock oli vastaava ilmiö Amerikassa.

Tomi: Milesin sähköiset jazzlevyt pohjaavat helvetisti mustaan perinteeseen, kuten osa brittiprogesta.

Tommi: David Gilmour tavallaan hidasti bluesia soitossaan meditatiiviseen pisteeseen saakka.

Tomi: Tämän kauden Miles-levyjen tavoite oli olla viihdyttämättä, spirituaalinen juttu tuli mukaan. Idän virtaukset ja sisäänpäinkääntyminen.

Tommi: Miles käänsi selän Vietnamin sodalle. Räkäiselle, entertainment-keskeiselle R'n'B:lle koko Vietnamin sotaa ei ollut olemassakaan, paitsi alavirtauksena: fuhgeddaboudit, let's dance. Älkää ajatelko vaaleanpunaista elefanttia.

Tomi: Entiset taideopiskelijat tekivät Briteissä omannäköistä musiikkia ja antoivat tilaa kehittelyille: katsoivat eri kulmasta ja soittivat sofistikoitua bluesia.

Tommi: Jazzista Bitches Brew eroaa hylkäämällä monessa biisissä ABA-rakenteen. Mutta se miksi olen Bitches Brew'n liittänyt progeilmiöön johtuu siitä, että jotain tapahtui kollektiivisesti talvikautena 1969–1970 ja yhtäkkiä oltiin keskellä virtausta. Tämä on haarukointia jossa Abbey Road tai varhaisempi S.F. Sorrow eivät ole täysin eriseuraisia poimintoja. 1968 oli ensimmäinen vuosi jona Britanniassa myytiin enemmän LP-levyjä kuin singlelevyjä. Pitkäsoittolevyn kerronta-avaruus ja kyseisen levymuodon kohonnut kysyntä rohkaisivat bändejä venyttämään käsityksiä siitä, mikä on biisi ja mitä rock voi olla.


Miksei Sinetti-biisin nimi vaan voinut olla Dallasin Sirittäjä?

Tommi: Onko siitä muuten ollut puhetta että Parta on oikeasti Jarrutan-master-oton loppu?

Tomi: Sinetille olisi sanojen puuttuessa voinut antaa vaikka minkä nimen. Vinylmanian ajalta oli jäänyt takaraivoon ajatus, että levyllä pitää olla nimibiisi – mitä ei Jerkusen jälkeen harrastettu ennen 2003.

Tommi: Tervehdys, Maan asukit tuli samana vuonna ja siinä on nimibiisi. Sinetti-nimi tulee siitä että maaliskuussa 2003 sai alkunsa Pisara ja lammas -biisisarja (silloin nimeltään Maa jonka söi lampaat). Tämä aigeianmerellinen instrumentaali oli ensihäivähdys Lammashankkeesta.

Tomi: Lampaan selässä oleva sinetti ei enempää ehtinyt materialisoitua. Ehkä myös ekan biisin tunnelma pyrki sinnepäin.

Tommi: Sneak Preview. Kuten Harry Nilssonin Duit on Mon Deilla oli demo biisistä jonka studioversio ilmestyi seuraavalla albumilla.


Aake on kyllä vitun hyvä basisti/muusikko. Ei mulla muuta. Hyvää jatkoa ja Tommin sooloa odotellessa.

Tomi: Aake sopii tähän bändiin kuin kolikko porsaaseen.

Tommi: Terveisiä Aakelle.


Kuulkaas. Ei kai Hievahtamattomia Kyläläisiä ole täysin varmasti kuopattu? Sillä on nimittäin ehkäpä kaikista paras nimi teidän bändeistänne.

Tommi: "Hievahtamattomat kyläläiset" tulee Maupassantin novellista, jonka luin heinäkuussa 1994 bussimatkalla Arpelaan (ks. Valo paistaa rummun läpi, s. 87, toinen ruutu). Bändissä soitti samat kaverit kuin Ahkerissa Simpansseissa ja tuotanto kattaa viisi biisiä (ks. Spotify). Pari biisiä julkaistiin 1994 yhden rovaniemeläisen tyypin kokoelmakasetilla jonka nimeä en muista.

Tomi: Ja minä en muista olinko äänityksissä vai en. Kettusen Matin "Jonkinlaiset Jotkut" -kaava toimii aina kun mietitään bändinnimeä.

Tommi: Sillä menetelmällä on muutamatkin nimet pyöräytetty.


Näin unta, että Tommi muuttui silmieni edessä Lil Wayneksi. Pitäisikö huolestua?

Tommi: Tärkeintä on että näet minusta unia.


Näin kun lokakuuta 2015 eletään, on pakko kysyä Tommin soololevyn tilanteesta. Juhlavuosihan on tuloillaan, ja kymmenen vuotta on mennyt yllättävän nopeasti.. Ja ihanko oikiasti maltat Tommi odotella viisikymppiseksi ennen sitä seuraavaa levyä?

Eipä silti, miellyttää tällainen vakaumus näinä pikaruokahedonismin ja kertakäyttöviihteen onttoina aikoina...

Tommi: Rokokoo Computer ilmestyy syyskuussa 2016. Soololevy on enemmän henkilökohtainen kuin Nollapiste-levy – ei sitä liian usein viitsi olla availemassa itseään. Mutta kymmenen vuotta menee taas äkkiä. 2026, 2036... ei sooloja monta enää tule.


Iltoja ja aamuja! Luin tuossa ajankulukseni YUPn kysy-ja-vastaa -osiota, ja silmään iski maininta Jarkon ja Tommin yhdessä soittamasta Hento Kaupparatsu -kappaleesta, joka taisi mennä jotenkin "Mitä enemmän ihmisiä kuolee, sen paremmin me mahdumme maailmaan."

Hetken kävin Googlea läpi ja tulin siihen tulokseen, ettei sitä olisi kuunaan äänitetty / äänitettä julkaistu.

Mitkä olisi mahdollisuudet kappaleen uuteen kuuntelumahdollisuuteen, vaikkapa vaikka tulevan singlen B-puoliskona?

Tomi: B-puolisko kuoli ja haudattiin CD-singlen mukana kymmenisen vuotta sitten. Single on nykyään nimensä mukaisesti, Kelan kaavaketta lainaten, "yksinäinen / yksinhuoltaja".

Tommi: Olin viime vuonna Jarkkoon yhteydessä: voisihan biisin joskus oikeasti äänittää. Kirjoitimme sen neljän tunnin sessiossa heinäkuussa 2004, samana päivänä kun ternimaitoyrittäjä Petteri Jussila hukkui. Minulla ja Jarkolla oli tuolloin aikeena kirjoittaa ja äänittää duo-EP, joka ilmestyisi syksyllä 2004, mutta hanke jotenkin sammui. Jäljelle jäivät Hento kaupparatsu sekä Ruukunvalajat.


Moi. Voisitteko valaista mitkä koskettimet on käytössä Täytyy muistaa -biisissä? Se kiipparisoolo on aivan hypnoottinen.

Tomi: Ylianttilan Markohan selitti studiossa, mitä hänen mielestä soolossa kandeisi soittaa. Janne tokaisi ykskantaan: "Mistä mie tiiän, mitä sie sinun päässä kuulet."

Tommi: Ja soitti tuon soolon.

Janne: Fender Rhodesilla MXL-phaserin läpi.


Hei Tommi! Olet siteerannut minua Avainlastu-kirjasi kannessa. Jos saan esikoisrunokokoelmani julkaistua, niin odotan vastapalvelusta. (Tähän silmää iskevä hymiö) Olen viettänyt aikaa Youtubessa, katsellen teidän live-esiintymisiä ja haastatteluja Jyrkissä. Kaipaatteko Jyrkiä ja siellä vietettyjä hetkiä? Toimittajien taso ei päätä huimaa, mutta teidän tapanne hoitaa haastattelut miellyttää.

Tommi: Jyrk!n meno oli omanlaistaan, eli mitäs faktoista ja kotiläksyistä kunhan hässäkkä pyörii. Se ilmapiiri oli otollista maastoa meille, eli mitäs mekään faktoista, vaan tottakai nuoruudessa vesihiihdimme potkukelkalla Kemijoessa.

Tomi: Areenana Jyrk! oli saatanan tärkeä. Kaikki katsoi Jyrk!ä.

Tommi: Viimeisiä yhtenäiskulttuurin rippeitä.

Tomi: Toisella Jyrk!-vierailulla tapasin ala-asteaikojeni bestiksen, joka oli ohjelmassa värimäärittelijäharjoittelijana ja sittemmin avautui narsismistaan suuressa päivälehdessä.


Kenen kolmesta poislähtö kirpaisi koviten?

Tomi: Vaikka kuka kuolis, ihan sama.

Tommi: Kunpa kuolis ite ensimmäisenä.


Oliko Tommin soololevy tänä keväänä vaiko syksyllekkö se? Koska maistiaisia? Mitenkäs seuraava Absolevy, onko työstö jo pitkällä? Milloin pärähtää? Paljastakaa!

Tommi: Soololevy tulee syyskuussa 2016. Maistiaisvideo ilmestyy kesällä. Maistiaisrivi ilmestyy nyt: "Sitä mitä sinä mietit yöllä, minä mietin päivällä, ja mitä minä mietin yöllä – se ei siedä edes pimeyttä."

Tomi: Absolevy ilmestyy ensi vuonna. Vai mitä?

Tommi: Kun ostin pianon kotiin, maasto on uudella tavalla kiinnostava.


Ovatko Itälaaksontiellä sijaitsevat talot Itälässä vai Svedenissä?

Tommi: Svedenissä ihan selvästi.


Oisittexte mieluummin Markkui vai Raunoi?

Tommi: Mulla on Teostossa Rauno-alkuinen pseudonyymi ja eräs meistä on Markun poika ja lisäksi olen levyttänyt Markku Mallinukessa.


Hei, Kuunnellessani tuotantoanne sisintäni kalvaa, sillä olen erittäin kehno tulkitsemaan kaikenlaista taidetta jota ei ole valmiiksi pureskeltu. Saatan katsoa taulua ja ainut asia mikä päähäni putkahtaa on "kivoja värejä", kun taas jokin kunnon harrastelija voisi kirjoittaa kokonaisen eepoksen aiheesta. Onko kyse jonkinlaisesta vaarallisesta vajaavaisuudesta? Onko taiteen tulkinnassa mahdollista parantua?

Tomi: Tulkinnassa voi syventyä, ei parantua. Muotokieltä tutkimalla herää löytämään muutakin kuin värit, esimerkiksi värien suhteet.

Tommi: Ne "kivat värit", se "muodonanto" liikauttaa sisikunnassasi jotain mikä ei hahmotu sanoiksi. Tahdot siis antennisi virittyvän sille herkkyystasolle, jolla saat teoksesta kuin teoksesta irti enemmän kuin välittömästi koettavan pinnan? Virittyminen ei ole samaa kuin akateemisväritteinen "tulkitseminen" vaan asettumista alttiiksi teoksen omalakiselle maailmalle. Oma sivistystaso (= tietoreservi siitä mitä kaikkea lajissa on aiemmin tehty) asettaa vastaanotolle tiettyjä suuntaviivoja, suppeimmillaan rajoja, mutta ei ole yhtä oikeaa aistimisen tapaa.

Tomi: Lapsenomainen näkeminen on aikuisiässä lahja.


Kaino pyyntöni on siis, lisää keikkoja pliis.

Tomi: Ihan optimistisia olemme tulevien keikkojen suhteen.

Tuotantonne diggailu kotosalla on elämyksellistä, joskin yksinäistä (vaimoni ei ymmärrä), mutta live olis niinku elävämpää. Nimim. Ei Nykäsen kynästä.

Tomi: Pari napsua vie toiseen maailmaan etkä kuunnellessa huomaa että istutkin kotona.

Tommi: Mutta vain pari. Pidäkkeetön kaataminen taannuttaa ja anastaa taajuuksia korvarustingista.


Mitä jos ottaisitte uusinnan Suljettu-albumin esittämiselle? Onhan siitä se tallenne, mutta ei se ole sama asia. Onhan kyseessä sentään yksi kaikkien aikojen hienoimmista kotimaisesta albumeista.

Tomi: Sen vois vetää.


Onkos siitä lampaan niskassa/nahkassa piilleestä sinetistä olemassa kuvaa eli piirrosta? Haluttaisi nähdä onko se sinne päinkään sellainen kuin olen kuvitellut.

Tommi: Sinettiä ei kannata nähdä. Sinettiä ei myöskään saa jäljentää eikä asettaa nähtäville.

Tomi: Siitähän on japanilainen elokuvakin, että ken sinetin hoksaa, hänet kuolo korjaa nopsaan.


Onko Jeppis ja Jeppis 2 Iijoki-sarjan tyyppisen jättiteoksen alku? Onko Päätaloa tullut luettua ja onko vaikutusta?

Tommi: 1) On. Kun Jeppis 2 ensi syksynä ilmestyy, olen käyttänyt tuhat sivua ikävuosiin 7.14. Tekeillä Jeppikset olivat niin kauan, että jo kiertueella 1994 Tomi totesi: "Vittu mie käärin sen Jeppiksen rullalle ja työnnän sen sulle perseeseen." 2) Ainoa osittainkaan luettu Kalle Päätalo on Oman katon alle, rakentamiskuvausten takia.


Portfoliot oli niin hyviä, että työpäivä meni niitä kuunnellessa vituiksi. Sain teoksistanne hyvän syntipukin, juuri kun sellaista tarvitsin. Itseään voi syyttää vain tiettyyn pisteeseen asti. Ja
kysymyksiin: Onko taide vain arjen pakoilua?

Tomi: Ei vain pakoilua, mutta sitäkin. Taide on elämän jäsentämistä.

Mitä elämällä pitäisi oikeasti tehdä?

Tomi: Kehittää itseään. Lopussa jokaiselle jaetaan todistus Kuningatartuutin kera.

Onko Absoluuttinen nollapiste joskus valmis?

Tomi: Ei ole. Lapsemme jatkavat saagaa.

Tommi: Tietty kuvio on mielessäni sulkeutumassa 2020-luvun alkuvuosina, mutta loppua sen ei tarvitse tarkoittaa.

Onko Tommin tuleva levy hyvä?

Tomi: Se on kuin pikkupakkasessa tehty hiihtolenkki tunturissa.


Nyt kun bändin jäsenet alkavat olla nelikymppisiä niin onko enää pitkää aikaa siihen että Nollapisteestä tulee pelkästään stadioneilla musisoiva bändi? Lähinnä kysyn koska mulla on teidän koko tuotanto soololevytyksineenkin mutta stadionlive puuttuu.

Tomi: Saavutamme pian henkisen ikämme joka jo 17-vuotiaana oli noin neljäkymmentä.

Tommi: Sielu on sitten vihdoin ruumiin kanssa kimpassa. Mutta stadionin lavalla olisimme kovin kaukana toisistamme.


Mikä jengi voittaa jalkapallon EM-kisat? Kysyn jo nyt niin ehditte ehkä ennen kisoja ennustaa.

Tomi: Ans kattoo nyt... Belgia.


Mitä Hyviä muistoja, Huomenna suihkuun -biisissä lauletaan tuossa kohdassa 2:45-2:48? "Me olemme suositumpia kuin Genry"? Kuka helvetti on Genry?

Tommi: Jerry oli naapuriravintolassani RäpäRälläässä vuonna 2000 esiintynyt pub-artisti, joka julisteessaan ilmoitti edustavansa "uutta irwinismiä".

[Ylläpitäjän kommentti: Vanhassa vastauksessa vuodelta 2002 sanotaan "Jerry. On Tampereellakin esiintynyt pub-trubaduuri.", mutta sitä ei olekaan ihan helppo löytää, jos ei tiedä että se kirjoitetaan Jerry. Siksi lisäsin nyt tämänkin sivulle "Mikä sen biisin nimi on?".]


Kuinka vanha on 31-vuotias? Erilaisista mittareista plussaa.

Tomi: 31-vuotiaana takanani oli 15 LP:tä, muutama EP ja pari kokoelmaa.

Tommi: 31-vuotiaana julkaisin kahden romaanin jälkeen ensimmäisen Veikko Ennala -koosteeni ja olin kirjoittanut biisejä 19 vuotta.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 22.3.2016
Sivuston ylläpitäjät