Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 12.11.2014

Tässä satsissa on kysymyksiä jotka on esitetty ennen Pisara ja lammas 2:n ilmestymistä. Nyt ne vaikuttavat hupaisilta, mutta vika ei ole kysyjien vaan etanaduo Tommitomin. Pahoittelumme.


Olen Absojen uusvanha fani, mutta valaistumiseni jälkeen olen pyrkinyt kiertämään kaikki teidän keikat, joille olen pystynyt muilta velvollisuuksiltani lipeämään. Settilistat ovat olleet mukavan vaihtelevia, ja kovin montaa suosikkibiisiä, jota en olisi livenä kuullut, ei enää ole. Sitä viimeistä ette kuitenkaan ikinä enää soita, ellen erikseen pyydä.

Eli: Jos ette vihaa itseänne sen jälkeen liikaa, olisiko MITÄÄN mahdollisuutta kuulla tulevalla Helsingin keikalla Kun Tanssi On Valmis? Jookos? Se on niin helvetin hyvä biisi.

Tommi: Tästä puhuimmekin kyseisen keikan alla, mutta biisistä on jäänyt jotenkin sekuntikellolla puristettu jälkimaku, emmekä lämmenneet.

Tomi: Kyllä senkin aika vielä tulee.


Onko onnellisuus aitoa vain jaettuna? Tosin sanoin; Onko vain jaettu onnellisuus ainoaa ehtaa onnea?

Tommi: "Jos en ole kenenkään vaimo tai äiti, kuka minua tarvitsee", ihmettelee "miessuhteissa toistuvasti pettynyt rakkausvalmentaja" Mia Halonen Me Naisten 45/2014 kannessa.

Tomi: Itsekkyys ainakin on huonoin vaihtoehto.


Terve! 17.4.2014 Lahdessa. Ei pääse viikolla. Olisin pyytänyt nimmarit Olos cd:hen. Siitä diggaaminen lähti. Kuuntelin just Aution saaren irtaimen moneen kertaan. Loisto biisi. Toivottavasti joskus pääsen keikalle, jahka viikonloppuna täällä päin. Näin päälle nelikymppisenä ei viikolla jaksa...keleen duunissa käyminen vie voimat. Kattelen vielä youtubesta Valvoja-ajan. Sit nukkuu. Kiitos erikoisen hyvästä musiikista ja hyvät jatkot! Pärjäillään.

Tommi: Näin melkein nelikymppisenä pitää ne viikkokeikatkin jaksaa tehdä, vaikka kullakin on muitakin duuneja. Pärjäillään.

Tomi: Eipä valiteta. Ilon kautta, pojat.


Oliko se niin, ettei Lampaista julkaista tupla-alpumikokonaisuutta jossois ne molemmat levyt nätissä järjestyksessä? En tykännyt ykkösen kansitaiteesta, mutta musiikki ja tarina olivat tosi hyviä. Teemalevylle teemakannet olisi varmasti itsestännekin kivat?

Tommi: Lammaskaksikon kansitaide pääsee toden totta oikeuksiinsa vain vinyylissä. Tuplajulkaisu on ollut mietinnässä.


Olen jo vanha mies 40 vee ja soitan vielä rumpua. Mahlanjuoksuttaja-levy on edelleen niin porvoon hyvä levy. Miksi?

Tommi: Nyt, kun kysymyksesi johdosta Mahlista kuuntelen, kuulen järjettömän innon. Kaikki tiesivät alusta lähtien että levy tulee onnistumaan.

Tomi: Ja sitten siinä on onnistuneet rumpuraidat.


Kuinka monta kappaletta Pisara ja lammas -levyä on myyty tähän saakka?

Tommi: Sen verran että pystyimme julkaisemaan myös kakkososan.


Kertoiko Kimmo Pekari koskaan teille, että millaista oli soittaa Kari Peitsamon Skootterissa?

Tommi: Ei Kimmo vapaaehtoisesti mitään kertonut, paitsi että keikkapalkkio saattoi huveta baaritiskillä saman tien, meno oli semmoista. Kari puuskahti Love Records 30 v -pippaloissa 1996: "Kimmohan oli PASKA!" Mutta Kari on Kari.

Tomi: Oliko Kari muka hyvä silloin?


Heippa! Olen huolestunut kun Neulainen Jerkunen ja Muovi antaa periksi cd:tä ei ole enää saatavilla. Teettehän lisää painoksia? Haluaisin kovasti nuo molemmat klassikot.

Tommi: Nuo levyt ovat tosiaan out of print. Uusi painos tulee varmasti, mutta ehkei heti.

Tomi: Se on Universalin homma, ei meidän.


Valajas Helkures, tuo Oloksen "Obscured", on hieno teos. Alusta saa mielikuvan keikka-autoilusta loskakelissä kiertueen päätteeksi pohjoisessa, tyhjien pullojen pyöriessä auton lattialla. Olenko jäljillä?

Tommi: Kun huomasimme että Oloksesta oli tulossa napakka pop-biisien paketti, halusimme levyn alkuun jotain avarampaa ei-poppia, joka olisi linjassa kansikuvituksen ison horisontin kanssa. "Ilmavuus" oli avainsana heti kesäkuussa 1999, kun soitimme treeneissä 8-minuuttisia versioita aihelmista Tien tomun suuntima ja Synkkää lunastusta, baby. Muistan meidän olleen tästä uudesta linjasta niin innoissamme, että menimme aivan poikkeuksellisesti koko porukalla kaljalle Zarilloon.

Tomi: Eli "Zilloon" kuten paikkaa kutsuimme.

Tommi: 17. toukokuuta levysuunnitelman starttibiisinä luki "progerock-vakava". Otsikolle tuskin oli vielä sisältöä. 18.8. laaditussa biisijärjestyksessä lukee ensimmäisenä "Kysymys-3/4 (teemutommiduetto)". 7.10. alkubiisi on "Nuotiotungos". Mitä ikinä olivatkaan.

Levyn nimi ilmestyi vasta 19. marraskuussa Hämeenlinnan Focuksessa, missä lämmittelimme YUP-yhtyettä. Kuiskasin Tomin korvaan "Olos", ja hänen ilmeensä kirkastui. Ei ihme, koska aiemmat nimiehdotukset olivat mm. seuraavia: Välirauha (16.6.99), Ilmapiiri (29.6.99), Käsitys mummoloista (18.8.99), Hievahtava salpa (28.8.99) ja Vettä keulatorpedohuoneessa (11.10.99).

Valajas Helkuresin nimi oli 3.11. "Myllyn lavat" ja niinkin myöhään kuin 11.12. "Olos". Vielä 3.11. biisissä oli sanat:

pyörii - -  - -  - - -    - -   - - - - 
tuulivoimalaa lähestyy kaksi, toinen juosten

tuulee, kiipeämisen kuulee 
kivet ja sammal on liukas, varo, se pettää

luulen: vaaran päällä tuulee 
kiivetäänkö kilpaa, polku erkanee tuossa

Akin ideoima Fender Rhodes -sointu kohdassa 0:51 oli minulle iso juttu: viimeinkin meidän levyllä esiintyy "kypsästi ilmaistu vaarantunne".
Jälkiviisaana
1) tästä soinnusta on suora silta siihen, että otimme Hastin bändiin kesäkuussa 2003, ja
2) Valajas Helkuresin introssa Aaken äänimaisemointi pääsi ensi kertaa kunnolla esiin.


Haloo! Voisin kysyä tätä huomenna Porissa keikan jälkeen mutta saatan olla sen verran humalassa etten muista kysyä, ja jos muistankin mitä vastaatte jos vastaatte. Siksipä kysyn nyt näin. Eli, multa puuttuu levyhyllystä Muovi antaa periksi joka lienee loppuunmyyty. En varmaankaan ole ainoa joka kyseisen levyn mieluusti ostaisi joten olisiko uusintapainos mitään? Onhan se nyt perin noloa että levyhyllyssä on siinä kohtaa tyhjä kolo....

Tommi: Et ole yksin.

Tomi: Herra Universal vois ottaa asiakseen.


Onko Iiriksellä tarkoituskin olla yhtenäinen tarina? Ei siis vain Se ei voi olla minun/Hän ei voi olla minun, vaan myös levy sen ympärillä. Parin kuuntelun jälkeen toistuvat elementit alkoivat olla niin johdonmukaisia, että päässäni alkoi pakostakin muodostua jonkinlainen kaava. Tulkitsenko omiani?

Tommi: Iiris-levyllä on yhtenäinen maailma, ei kylläkään järin lohdullinen: muussaamista karaokebaarissa epämääräisten rekilintujen seurassa. Lapsi on tulossa mutta isyydestä ei ole varmuutta, välillä karautetaan Tallinnaan, töissä kitkutetaan miten kuten henki haisten. Päähenkilön elämä on tyhjää vakuuttelua ja traagista uhoa.

Tomi: Tiivis paineen alla työstäminen kuuluu musassa ja tekstissä.


Onko Pisaran ja lampaan paimen sama hahmo, joka antoi lampaalle tekohengitystä Ipswichissä?

Tommi: En itseasiassa tiedä.

Tomi: Näin minun on annettu kuuntelevan yleisön puolesta ymmärtää.


Ootko Tommi koskaan ollut tupakkilakossa?

Tommi: Muutamia parin viikon jaksoja bronchitiksen takia.

Tomi: Mie melekeen haluaisin nähä sen.


Onko Facebook tappanut mainion ja aktiivisen keskustelupalstanne vai onko uusi sukupolvi vain hiljaisempaa?

Tomi: Facebook ja muut yhteisöpalvelut ovat tappaneet vanhanmalliset yhteisöt. Mutta jos haluaa ostaa tai myydä jotain, siihen ne ovat hyviä. Ja vallankumouksen koollekutsumiseen.

Ylläpitäjä kommentoi: Kun bändi aloitti, netissä ei ollut paikkaa jossa yhtyeestä ja sen tuotannosta olisi voinut keskustella kootusti. Kun Nollalista-postituslista perustettiin vuoden 1999 alussa, vuosien patoutumat kirjoitettiin verkkoon kohinalla. Samana keväänä ilmestyi myös Suljettu, joten keskusteltavaa riitti.

Vuosien saatossa sanottava ehkä hupeni, ja samalla nettiin syntyi musiikkiaiheisia foorumeita joka lähtöön. Kun Nollalista lopulta korvattiin täkäläisellä keskustelualueella 2006, keskustelu oli jo hajaantunut sinne tänne. Mukavaa, jos keskustelupalsta ehti jättää tuollaisen muiston!

"Nollapisteen Facebookissa" (ja Twitterissä) ei aluksi ollut bändin lisäksi äänessä muita, mutta sittemmin siellä ovat kirjoittaneet kuulijatkin. Olisiko kirjoittelu monipolvisempaa, jos formaatti sallisi? Ei välttämättä.


Ykköslammas oli hiton laimea kun se tuli, mutta tämä on paljon parempi ja pelastaa sen alustuksenkin. Oletteko saaneet paljon tämänlaista palautetta?

Tommi: En nyt sanoisi että "paljon". Jokainen levy näyttää herättävän tunteita laidasta laitaan.

Tomi: Eikö "hiton laimea" ole vähän voimakkaasti ilmaistu? Kaikilla mittareilla?


Joskus annoin itseni ymmärtää, että Pisarasta ja lampaasta tulisi jotain teatteriesitystä, mutta nyt en siitä löydäkään mitään. Olenko nähnyt unta, vai onko esitysjuttu nyt hävettävältä tuntuvaa aikoinaan suuruudenhullua ideointia/markkinointia? Vai enkö löydä selvää asiaa sivustolta?

Tommi: Näytelmä/musikaalihanketta ei ole haudattu. Mahdolliset teatterit on päästy rajaamaan puoleenkymmeneen. Katsotaan milloin päästään eteenpäin.

Tomi: Esim. Mansikkateatteri on yksi mahdollinen.


Onko rock-oopperan jälkeen vuorossa paluu juurille? (tämä oli verhoiltu toive kunnes pääsin sulkuihin asti)

Tommi: Lyhyempi muoto kyllä kiinnostaa näin pitkästä aikaa.

Tomi: Paitti että sitten tulee EDM-Nollapiste.


Hei! Mitkä olivat edusmiehen lopulliset tavoitteet ja onnistuiko hän niissä? Itselleni jäi kuva että lampaan toiminta ei kenties ollutkaan aivan sellaista kuin edusmies oli suunnitellut. Ja vielä, mahtoiko edusmiehellä olla suunnitelma myös lapsen varalle? Kiitos jos maltatte taustoittaa, teatteriversiota innokkaasti odotellen!

Tommi: Edusmies ei tainnut tosiaan ajatella kaikkea ihan loppuun asti.

Tomi: Hirveen moni nykyään ei kykene ajattelemaan useampaa siirtoa eteenpäin.


Tommi, miksei sulla oo enää pitkää tukkaa? Sä näytät ihan nössöltä.

Tommi: Vähänkö kiinnostaa.

Tomi: Mutta onneksi on parta.


Tommi! Tässä http://fi.wikipedia.org/wiki/John_Lennon on hölmösti sanottu kuin Harrison olisi kuollut Lennonin nuoruusvuosina. Tarkoitukseni olisi kirjoittaa pilkkakirjelmä artikkelista, koska tuo seikka antoi kipinän. Voisitko osoittaa kaikki asiavirheet, -puolivirheet ja puutteellisuudet?

Tommi: Mutta tuollahan lukee: "Monet artistit sävelsivät pian kappaleita Lennonin muistoksi, kuten beatlet George Harrison ('All Those Years Ago') (...)." Lennon on jo muuttunut satuolennoksi, jota asiavirheen kaltainen käsite ei enää kosketa saati horjuta. Kaikki käy. John Lennon is a concept by which we measure our pain.


Kiitos h2ö:n keikasta, siitä onkin aikaa kun olen nähnyt asiantuntijat livenä. Akin tappingsoolo ja tyyppien suvereeni ote jäi mieleen. Ajoratamaalaus kuulosti ja tuntui ygöseltä.

Vika numero jätti vähän hämmentyneen ja ärsyyntyneenkin olon. Kyllä minä olisin mieluummin kuullut Siltin, mihin kuittailu selvästi liittyi, ja se levy onkin tuossa hyllyntäytteenä. Asetitte myös kuluttajan selittämättömän raivon tilaan, koska uusin on saanut viittä tähteä eikä sitä voi etukäteiskuunnella vittu missään. Vai voiko? Levykaupassa?

Tommi: Pisara ja lammas 2:lta oli ennakkoon kuultavana kolmekin biisiä, joista kahdesta oli video. Entivanhaan piti tyytyä yhteen ja ainoaan etukäteissinkkuun. LP ostettiin juuri siksi että siitä ei tiennyt oikein mitään, sen sisältö oli jännittävä arvoitus.

Tomi: Those were the days, mutta mennään nyt näillä.


Dear Tommi,

En saa itteeni kiinnostumaan Jeppiksestä. Tilasin kirjan ilmestymispäiväksi kotiin ja oon päässyt vasta sivulle 114. Muut sun kirjat oon ahminut tosi nopsasti kun ne on ollut niin hyviä. Oon syntynyt '88 enkä oo koskaan kuunnellu Kissiä, haittaaks?

Please help!

Tommi: Jeppis ei vain sovi sinulle. Ei asiaa kannata sen kummemmin surra.


Minne katosi Spotifystä Talvea Sautan? Etenkin Instant Vesan "Well, sun pesukone" häviäminen harmittaa :(

Tommi: "Well, sun pesukone" on ilmestymisvuotensa (1999) suuria suomalaisia, sanoisiko kansallisia biisejä. Siltikään ei Peter von Bagh sitä Sinisessä laulussa edes mainitse, infolaatikosta puhumattakaan.

Ylläpitäjä kommentoi: Katoaminen Spotifystä on valitettavaa eikä johdu meistä. Asian selviämistä odotellessa voit hakea kappaleet keskustelualueen Diu Dau Tapes -alueelta, joka näkyy vain rekisteröityneille.


Tiesittekö, että Faith No More on ottanu teidän biisistä mallia Easy-kappaleen sooloon?

Tomi: Akista sietääkin ottaa mallia.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 12.11.2014
Sivuston ylläpitäjät