Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 1.2.2013

Aloitin musiikkinne kuuntelun noin vuosi sitten. Mä ostan teidän levyjä, koska teette vitun hyvää musiikkia, mutta en aio käydä keikoilla, koska oon katsellu DVD:ltä ja Youtubesta teidän keikkapätkiä ja vituttaa ku Liimatta ei voi laulaa lähestulkoon yhtäkään biisiä muuttamatta sanoja. Miksei niitä voi laulaa, niinkuin ne on levyllä? Ja tämä näköjään koski myös uudenkin levyn tekstejä, vaikka se on selkeä tarinalevy, nii sinnekin piti Liimatan mennä sotkemaan sanoja.

Kun mä meen bändin keikalle, niin mä juon itseni humalaan ja "laulan" biisien mukana, mutta teidän keikoilla se ei onnistu.

Tomi: Emmie kyllä usko että vaihtoehtoista tekstiä tulee keikoilla niin paljon ettet pystyisi mukana laulamaan. Mieki pystyn. Muistikatkosten paikkailuahan se on.

Tommi: Eske-eran biiseissä (kuten Elviksessä) laulan välillä Teemun stemmaa, siis aitoa levytettyä melodiaa. Muissa biiseissä laulan välillä levyistä poiketen, koska a) kuvittelen että niin se menee levylläkin jota en ole kuullut vuosiin b) improvisointi laajentaa ohjelmistoa c) keikalla ulostuva melodia on minusta parempi d) tulee blackout eikä se ole dementiaa, niin kävi jo teininä e) näkemällesi videolle on päätynyt välikauden versio, jossa vasta haeskelen tuoretta tulokulmaa f) big deal.


Mitä vittua taustalaulaja oikein ölisee silloin tällöin Beach Street Treats Bitch Badlyssa?

Tommi: Jotain "hair now".


Liimatan Pan Alleyssa on 2 irtopäätä, joista hiuksellinen katsoessa tarpeeksi siristäen onko tarkotus nähdä Elvis?

Tommi: Tuolta Mikko silloin näytti.


Syöttekö/syökö Liimatta maksaa mielellään?

Tommi: Maksakastike toimii, maksalaatikko toimii, ja raaka maksa jossa on keskellä viilto josta voisilmä kurkistaa.


Ei kuule Liimatta, kyll meidän pitää nyt selvittää tää asia, et miten ja miks Juice lainas sulle sen Pieksämäki-kitaransa -99 sinne JJ studioon?

Tomi: Juice mittään oo meille lainannu. Se oli JJ:n soitinvarastossa turvassa ettei Juice olis sitä kännipäissään Aulassa hajottanu.

Tommi: Pyysimme Dave Lindholmia soittamaan Pieksämäkeä Soita kotiin, Elviksen alkuun, mutta Dave oli studiopäivänä Lahdessa keikalla. Oli se kitara vielä senkin jälkeen välillä Aulabaarin tiskin takana.


Kuinka paljon vaikutteita Ahkerien Simpanssien ym. soittokuntien kilkutusjameista on siirtynyt Absoluuttisen Nollapisteen instrumentaaleihin? Olen kuulevinani simpanssimaisuuksia muun muassa biiseissä 030303, 050703 ja Pelkkä Eugenius. Kuulenko harhoja?

Tomi: Osittain samat jätkät aiheuttaa samankaltaista svengiä. Mutta esim. Mysterious travelleria kuunnellessa voi huomata ettei kilkutus ole ainoastaan meidän tapamme.

 

Kysytäänkö lisää?

Tomi: Ei muuta ko anna paskan ravata.


Tehän olette tietyssä mielessä toisen sukupolven bändi – teidän edeltäjistänne Beatlesista, Eaglesista, Purplesta ja Elviksestä sun muista ovat kolmannet osapuolet tuottaneet monen monta elämäkertaa ja dokumenttia, jotka lienevät teidänkin käsissänne kuluneet, mutta te olette alusta alkaen dokumentoineet ja elämäkertoneet Absoluuttisen Nollapisteen historian ihan itse, sarjakuvina, päiväkirjamerkintöinä, studiovideoina ja Diu Dau -kasetteina (mikä on erinomaisen riemastuttavaa). Onko näillä edeltävillä rokkidokumenteilla ollut asiaan vaikutusta? Millaisia luulette kolmannen sukupolven bändien olevan tässä mielessä?

Tomi: Tottahan luetuilla ja katsotuilla dokumenteilla on vaikutusta. Osittain juuri siksi teemme itse työn, ettei kenenkään tarvitse lukea/katsoa yltiöromantisoitua, väärinymmärrettyä, kirjoittajan omista valinnoista kumpuavaa tulkintaa yhtyeen historiasta. On kiusallista lukea toimittajan johtopäätöksiä artistin motiiveista. Alan termistöstä ja niiden suomennoksista puhumattakaan.

Kolmannen sukupolven artistit kirjoittavat tulevaisuutensa ja tekevät sen jälkeen asiat sen mukaan. Sitähän tapahtuu jo.

Tommi: Twiittaus ja muu some-sormeilu on nykybändeillä hyvin hallussa. Mutta kun raportoi tuoreeltaan nettiin, voi sattua mittakaavavirhe: helpostihan se senhetkinen kommellus tuntuu isolta. Myöhemmin arvioiden se rotko ei ollut edes kuoppa. Päiväkirjassa ei mikään kristallisoidu ja siksi tarvitaan myös kokoavia, suhteuttavia historioita. Kuten myös omaehtoista zoomailua erikoishiotun linssin läpi (bändisarjakuvat).


Miksi pidän vanhasta Nollapisteestä, mutta inhoan Peitsamoa?

Tomi: Samma här.

Tommi: Se nyt ei ole mikään joko-tai.


Miksi et vieläkään laula paremmin kuin jossain Joni palaa karrellessa?

Tomi: En aivan ymmärtänyt mitä kysyjä tarkoittaa. Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta pieni täsmennys olisi paikallaan. Eli ei vieläkään hyvin, kuten ei Joni palaa karrelle -biisisissäkään, vai ei vieläkään yhtä hyvin kuin Joni palaa karrelle -biisissä. Ja siitäkin biisistä on sekä alkuperäinen 1992-versio että uusio-2011-versio. Otapa sitten selvää tuosta.

Tommi: Olin musiikkiluokalla aika helvetin puhdas laulaja. Huippuun treenattu kolmiääninen luokkakuoromme hajosi ala-asteen päättyessä 1989. Sen jälkeen alkoi äänenmurros ja rikoin kurkkuni ja äänihuuleni rääkymällä autotalleissa ilman mikrofonia. Lohduttaudu sillä, että nyt meillä on ollut vierailevia laulajia.


Miten työ aattelette tuon Foliosurmat-tarinoiden yhteyden? Vai onko se vaan, että kännykkä ja ihmishenki menee mutta uusiokäyttöön.

Tommi: Lapsi leikkii luulla, koira ei leiki luulla. Ei vaan, miksi turmella hienoseittinen aikaa säästämättä palmikoitu juttu sillä, että olen osoittelevinani äkkiä ja karkeasti säkeistöjen välisiä yhteyksiä?


Siis miten niin ette tunne Pulp-yhtyettä? Eikös tuo teidän solistinnekin ole kopioinut tyylinsä kyseisen bändin laulajalta? On vaan metrin lyhyempi.

Tomi: Tommi, onko sulla joku tyyli? Etkä oo mulle puhunu mittään.

Tommi: Olen kopioinut tyylini Pulp-yhtyeen laulajalta, ettäs tiedät.


Onko Lammasta myyty enemmän cd- vai vinyylimuodossa?

Tomi: Kyllä CD vielä näyttää olevan voitolla.

Tommi: Sekä CD:n että vinyylin ensimmäiset painokset myytiin loppuun, mutta vain CD:stä otimme toisenkin painoksen.


Miks kaikki "taiteilijat" muuttaa aina pohjoisesta Helsinkiin, kun he lyövät itsensä läpi?

Tomi: Ai kuten Mukka ja Palsa? Vai Yrpänääkö tarkoitat? Uskon ennemmin että lyönti osuu helpommin kun asut nurkilla. Son se skenetys.

Tommi: Taiteilija ei lyö itseään läpi ennen kuin hän asuu Helsingissä. Siinä on paljon muutakin takana kuin se että on lyhyt matka Uutisvuodon kuvauksiin. Kilpailu näkyvyydestä ja työtilaisuuksista on raakaa. Ruhtinas Rovaniemellä ei ole edes prinssi Helsingissä.


Onko pössi pössimpi ku pässi?

Tomi: Kyllä pässi on tositarkoituksella, pössi on lähempänä hellittelynimeä.

Tommi: Eli pässi on pössiä pössimpi. Ks. "Liimatta, Tommi: Saatanan pässi. Tutkimus 1945-1950 syntyneiden isien kasvatusmetodeista Peräpohjolassa vv. 1970-2000. Pohjois-Karjalan aikuisopisto. 88 s. Yliopistopaino 2019."


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 1.2.2013
Sivuston ylläpitäjät