Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 9.8.2010

Tommi, mikä on ollut paras bändikavereittesi antama kommentti, kun olet esitellyt heille uusia biisejä/sanoituksia?

"Tämä osahan oli jo viime levyn biisissä".


Onko tämä "ylätien/pihan mies" metafora jumalasta?

Se on yhdistelmä rivitalonaapuria, joka lapioi tonttinsa vierestä kulkevan hankipolun umpeen, ja Kake Randelinin kankeaa ilmaisua Jumalasta "Yläpihan Ukko". + tietysti Jouko Karppasta. Aina. Ja iankaikkisesti.


Heipä hei taas. "Pupu" tässä. Enpäs nimittäin arvannut että biisitoiveeni kysymyspalstalle päätyy. Mutta kysytään sitten lisää.

Tai no ensin kerron sen, että välillä on kausia, jolloin en juuri muuta kuuntelekaan kuin Nollapistettä - muu tuntuu aina huonommalta. (Mutta joskus välillä sentään kyllästynkin.) Rakkauteni alkoi kesällä 2008 Muovista, joka on edelleenkin mulle levyistänne tärkein. Ja kesälevykin se on yhä, juuri kuuntelin. Sillä, kuten muillakin levyilläne, taitaa mua viehättää sanoituksissa eniten se, kuinka niihin on poimittu niin tosia arkisia yksityiskohtia. Johonkin elämää suurempaan ahdistukseen ja levottomuuteen, jota monien muiden musiikki on pullollaan, en kykene samaistumaan. Tai no onhan toki Suljettu aika ahdistava, mutta siinäkin miljöö sitten taas on tuttu (vaikken tosin itse taas ole kokenut oman nuoruuden pikkupaikkakuntaa ahdistavana).

Ja lukaisinpas tuossa äskettäin Rillipään ja läskinkin. Kaksi erityisen sykähdyttävää kohtaa jäi mieleen: Tommin analyysi pohjoissuomalaisen puhekielen piirteistä (tätä olisin siteerannut gradussani, ellen sitä olisi jo ehtinyt jättää arvosteltavaksi) ja loppupuolella ollut tiedonanto (<3).

Pitäisiköhän olla huolissaan, kun aikuinen ihminen fanittaa jotain bändiä näin kovasti? (Retorinen kysymys.)

Kaikki aikuisten välinen on luvallista.

Ja sitten oikea kysymys: Tunnistan itseni selvästi Paikallisen nimikauhun kolmannen säkeistön ihmistyypistä. (Juuri juhannuspäivän aamuna join mökillä kaksi tuntia kahvia keskenäni, kun muut vielä nukkuivat.) Mutta onko säkeistöjen tyypeissä Absoja? Tunnistatteko itsenne tai onko Tommi kirjoittanut sanat bänditoverit mielessään?

Jos muistan oikein niin luokkatoverit olivat mielessä.

Ja vielä noista sanoituksista: ainakin koulussa äidinkielentunneilla oppilaille kovasti toitotetaan, että runoista kaikenlaiset tulkinnat ovat ok, jos niille jotenkin löytyy perusteluja tekstistä. Itse olen taipuvainen kuitenkin uskomaan, että on olemassa jokin oikeakin tulkinta, ts. se, joka tekijällä on mielessään. Mitä mieltä Tommi on tästä? Nauratko partaasi, kun biisejäsi tulkitaan eri tavalla kuin olet ajatellut?

Hyvä tekijä valitsee sanat mitä tarkimmin tarkoituksensa mukaa, mutta hän ei mitenkään voi olla tietoinen kaikista tekstinsä ulottuvuuksista. En suhtaudu ivallisesti tulkintoihin.


Ai niin. Pitää vielä mainita muidenkin sanoittajien kunniaksi, että Portaiden toinen säkeistö on ihan valtavan mahtava, yksi parhaista.

Kiitos. Koko kipale syntyi aurinkoisena päivänä opiskelijasolussa Helsingin kivikossa. Olin erityisen hyvällä tuulella.


Olette ilmiömäisiä! Suuret kiitokset Laternan keikasta. Kaikkea hyvää teille.

Kiitos itsellesi kun lämmitit biomassallasi pirttiä.


Alkuun kiitokset. Ilosaarirock. Odotin paljon, sain enemmän. Muutaman vuoden tauko keikka-Absosta aiheutti heti aloitusbiisissä leukojen loksahtamisen, en muistanut tai tajunnut orkesterin olevan näinkin timanttisessa iskussa. Kiitokset festarin kovimmasta keikasta.

Paljon kun hosuu niin väkisinkin osuu. Uinti Täyssinän rauhan rajalla auttoi, luultavasti.

Tästä sitten kysymykseen. Olisikohan jo aika ottaa julkaisulistalle ihan täysiverinen live-DVD? Yhtyeen keikkakunto ja audiovisuaalinen ulosanti livetilanteessa kyllä oikeuttaisi moisen.

Se littaantuu se vaikutelma devarilla kuitenkin.


"Mie kyllä oon haaveillut sellasesta levystä, jossa on mahdollisimman vähän eri elementtejä. Että se vaikuttaisi jopa siltä, että se on tehty hädässä, saatu työllä ja tuskalla 41 minuuttia täyteen." Näin kertoi Tommi Nimi Muutettu-haastiksessa. Osa kuuntelijoista varmaankin pitäisi Iiristä tällaisena levynä. Mitä mieltä olette asiasta? Itse kumminkin tykkään siitä ja se toimii loistavasti tietyssä mielentilassa..

Sie tuijotat nyt liikaa levyn mittaa (41 min.). Ei iiris ole työllä ja tuskalla tehty, vaan kuten kaikki Suomen rakkauslapset: Ympäripäissään ja helevetin hyvällä fiiliksellä.

Pelasitteko lapsena videopelejä? Oliko suuria suosikkeja?

Tommi: Elektroniikkapelejä kyllä pelasin. Donkey Kongia ja Popeyea.

Aake:

Janne:

Milloin Aake kiinnostui studiosäätämisestä ja tuleeko basisteista aina (ennemmin kuin muista pelimanneista) moisia tekniikan ihmelapsia?

No jaa... en osaa yleistää...

Heti c64:n saatuani tykkäsin naputtaa koulun musiikinkirjasta virsiä ja joululauluja tietokoneelle. Kuusnepan kolmiäänisyys tuotti jänniä sovituksia kun siihen yrittää mahduttaa melodian ja soinnut.

Amiga toi ultimate soundtrackerin (myöhemmin fast tracker -> screamtracker -> impulse tracker --------> renoise.) http://en.wikipedia.org/wiki/SoundTracker

Radio-ohjelmien ja kokoelmien nauhoittaminen c-kaseteille johti neliraiturin käyttöön. Isältä löytyi vanha halpismikrofoni. Vasta tässä vaiheessa ostin bassokitaran ja liityin Nollapisteeseen.

Isän kaverilta lainattiin mikseri ja muutama mikki jolla pystyi nauhoittamaan demo I:n suoraan livenä c-kasettimankkaan. Kettusen Matin isältä lainattiin vanha bbd-delay -pedaali... samalla setupilla nauhoitettiin myös demo II. Olin aktiivisesti mukana kaikissa Nollapisteen studionauhoituksissa. Tekemällä oppii. Vuosien varrella mukaan kertyi melkoinen kokoelma vanhoja studiolaitteita, joista sitten myöhemmin muodostui Studio Kuu.

Perustuuko Matinlassi todelliseen hahmoon? Oliko tällaisella tyypillä mahdollisesti tekemistä Sivuhistorian lopussa olevan vuodatuksen synnyn kanssa (vai mistä käytetyt substanssit sitten tulivatkaan..)?

Rovaniemellä törmäsi väkisinkin substansseihin ja jos ei törmänny, lähettiin Hirhvaale. Mutta Matinlassin kaltaista "kaveria" emme tunteneet sillloin.

Paljonko Simpanssien levyä on myyty?

1. painosta on vieläkin jäljellä (CD: 800 tai 1000 kpl, vinyyli: 500 kpl).

Olen laiska, en kehtaa selata settilistoja, mutta milloin Kaikki nukkuu poisia on soitettu aikaisemmin ennen tätä touria? On muuten todella maukas tämä uusi versio..

Emme mekään jaksa selata settilistoja, mutta on kai sitä Jannen kanssa ennenkin soitettu eli viimeisen kuuden vuoden sisällä.

Miksei Oikeus-biisiä (toivottavasti muistin oikein, siis tämä lapsenmurha-sanoitus) tehty/levytetty? Sivuhistoriassa ei muistaakseni ollut kommenttia, mielestäni sanoituksessa oli klassikkoainesta (tämä huomautus ei ollut kokonaan huumoria)..

Tommi: Oikeus-biisissä oli sävellyskin, edelleen käyttämättä, mutta mie en koskaan esittänyt biisiä muille.

Muut: Miksi?

Kiitos mahtavasta Kuopion keikasta ja nimmareista!

Ole hyvä. Kuopiossa on mukava vetää. Meinaa vaan aina tulla kiire tsekin ja ruokailun kanssa.


Kiitos Tommi. Helevetin hyvä resepti Rillipää & Läski -kirjassa. Täyvella mahalla mukavampi russauttaa.

Pussauttaa?


Onko Tommi Rengin yritys luoda itselleen kaksoisolento?

Alituisesta Herba-pökkyrästään johtuen Rengin luomistyö on vasta kuluneena vuonna alkanut kantaa hedelmää. Nyt Tommin suusta tulee luontevasti "Tuokaa se Marjatta tänne, minä haluan nussia" ja "Tsuuga plää, plää tsuuga".

20-vuotisjuhliin ei taida enää ehtiä, mutta mites olisi semmonen kuvaraamatun kokoinen Abso-historiikki 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi? Joku osaava rock-toimittaja asialle. Mukaan tarinat levyjen teosta, tien päältä ja analyysit biisi biisiltä. Vitusti kuvia.

Märkä päiväuni, tiedän. Vaikka kirjoittaja löytyisi, niin kustantajaa tuskin. Ja olette jo tehneet harvinaisen kattavaa työtä historioidessanne omia tekemisiänne mm. näille sivuille, joten suuria paljastuksia tosi-faneille tuskin olisi tiedossa. Silti uskon että osaava ulkopuolinen kirjoittaja saisi kaivettua esiin kaikkea kiintoisaa ja ennenmuuta vedettyä mielenkiintoisia yhteyksiä ja kaaria.

Miksi ammut itse haaveesi alas? Etkö luota meihin?

Kyllä se kustantaja löytyy (huom. Sivuhistoria), mutta miten olisi sisäpiiriläisen kirjoittama teos täynnä Nirpan kentälle johtavia kaaria, tarinoita tierumpujen sisältä ja kuvituksena piirroksia, joilla ei ole minkäänlaista todistusarvoa?


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 12.8.2010
Sivuston ylläpitäjät