Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Julkaistu alun perin keskustelualueen kysymyspalstalla 3.3., 8.3. ja 30.7.2008.

Vastaukset 3.3.–30.7.2008

"Ai niin. Tehkää joskus kunnon herkistelykeikka, jolla soitatte esimerkiksi tekstissä mainitut 'Rentoutumiskappaleet'." — Kannatettava idea! Onkin pitänyt kysyä, huvittaisiko soittaa joku keikka akustisesti tai lähes akustisesti. Oikea piano tai peräti flyygeli konserttilavalle jne.

Mikäs muuten tämä oli? "ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE AKUSTISESTI" * Irish time barissa Rovaniemellä 10.6.2006. Muistan ehkä hämärästi että akustisempi keikka tosiaan oli joskus tarkoitus soittaa, mutta oliko tämä se jonka suunnitelmat piti muuttaa?

[* Ylläp.huom. 10.4.2012: Linkki baarin keikkakalenteri-arkistoon ei toimi enää.]

Kyllähän siellä vedettiin hieman kevyemmällä kalustolla. Tomi soitti perkussioita ja Janne trumpettia ja melodicaa. Se oli kokeilemisen arvoista, mutta sellainen "pub-artisti Jerry – Best of Rock" -fiilis jäi. Onneksi superjatkot olivat Kemijoen rantaan leiriytyneen Sirkus Finlandian parakkivaunussa.

"CMX oli varsin kokeellinen Dinosaurus Stereophonicuksella sekä uudella Talvikuningas -levyllään ja mielestäni nämä kaksi ovat sen orkesterin hienoimpia tuotoksia." — Tässäpä Jonin kirjoittama osuva vertaus. (Johtuen mahdollisesti siitä, että arvotan itsekin kyseiset lätyt samalla lailla CMX:n tuotannossa, tosin Dinosaurus on jäänyt vähemmälle kuuntelulle ja siitä syytän Cloaca Maxima II:sta.)

Muutenkin olen Jonin kanssa samoilla linjoilla. Iiriksellä on loistavia kappaleita, jotka tosin alkoivat elämään mielessäni vasta kuultuani ne livenä. Tuntuu, että ABSO:lta odotetaan liikaa, eikä loistava levy enää riitä. Lumous kyllä syöpyi lähtemättömästi mieleeni jo ensimmäisellä kuuntelulla.

Mahlanjuoksuttajan ylistystä en tällä hetkellä ymmärrä, sillä pikaisella kuuntelulla kirjastossa, se ei vielä minua vakuuttanut. Tosin tämä mielipide muuttunee viikonlopun aikana saatuani vihdoinkin kyseisen levyn lainattua Kuopion kaupungin kirjastosta, jonka kaksi levyä ovat olleet lainassa monta kuukautta putkeen.

Kaiken kaikkiaan ABSO on levyillään vain kalpea varjo poikien elävänä esiintymisiin verrattuna ja se pitää vain hyväksyä ja tyytyä kuuntelemaan loistavia levyjä ja hakemaan keikoilta ne huippukokemukset.

Koska tämä sivu on kysymyksille, liitän tähän viestiin sellaisen. Ovatko ABSO:n pojat siviilipalveluksen, asepalveluksen, aseettoman palveluksen, totaalikieltäytymisen vai jonkin vaihtoehtoisen ratkaisun kannalla ja herättääkö asia erimielisyyksiä bändin sisällä? Tähän kysymykseen vastaukseksi ei kelpaa järjestelmän lakkauttaminen Suomesta (ainakaan ilman hyviä perusteluja). Itse päädyin pitkien pohdintojen jälkeen siviilipalvelukseen lähinnä seuraavien syiden takia:

Senlaista tällä kertaa.

Lisätietoja: Join tänään hanasta. Ja eilen. Ja toissapäivänä. Ja kaksi päivää sitten. Ja...

Bändin jäsenet ovat kokeneet kaikki vaihtoehdot. Erimielisyyksiä ei ole, koska nämä valinnat eivät ole olleet ajankohtaisia pitkään aikaan.

Tomi on kuunnellut Talvikuninkaan kolmasti ja jopa lainannut 3 Rushin levyä (Permanent Waves, Grace Under Pressure ja Moving Pictures) kun muisti että Cemex intoilee yhtyeestä. Rush on svengitöntä, vailla dynamiikkaa olevaa, itsetarkoituksellisia riffejä pursuilevaa töhkää. Eli musiikkia ihmisille jotka luottavat järkeen ja järjestykseen.

Pakko vielä lisätä edelliseeni, että metsästyskäytöllä tarkoitan vain järkevästi säännösteltyä metsästystä. Laittomat tekoset asian suhteen tuomitsen jyrkästi.

Jyrkästi tuomitseminen ei vaadi sinulta käytännössä mitään. Helppohan se on siinä tuomita.

Ai niin. Tärkein jäi kysymättä: Mitä teet elääksesi?

Kuka?

Edempänä riekkuneella Kimmo-nimimerkkiä kantavalla herralla on selkeästikin juuttunut pilaantuneen meetvurstin pala kulmahampaiden välimaastoon. En minä tullut tänne kuitenkaan kommentoimaan sen suurempia muiden keskustelijoiden ajatuksenvirrasta tai pilkkuvirheistä (ne asiat taidetaan kuitenkin opettaa jo peruskoulussa?), haluan vain kiittää valaistuksesta tulevan dvd:n suhteen. Ilolla tätä odotan, hienoin tapaus suomalaisessa musa-dvd-kulttuurissa sitten YUP:n Helppoa katseltavaa -julkaisun. Ja kiitokset myös päiväni pelastaneesta livepätkästä myspace-sivustoilla. En tiedä, onko tämä nyt oikea foorumi tämänkaltaisille kiitoksille, mutta eiköhän tämä palaute auta järjestämään asioita taas ennalleen erinäisten ärrinmurrin-kommelluksien jälkeen. Sitten vielä kysymys: muuttiko tietoisuus dvd-tallentamisesta viime aikojen live-esiintymistä? Vai onko esimerkiksi Tommille vain kuin tyhjästä kasvanut jäähallin täyttävä karismarengas? Onko kaikki kiinni parrasta? Entä kiinnostaako YUP:n tuleva plätty (taas tähän jonkinlaiseen "hengenheimolaiseenne" ikävästi palatakseni)?

Kyllä yhtyeen esiintymisen muutoksen vaiheet voi nähdä sitten valmiilta DVD:ltä. Kuvaamme nykyisin keikkoja koska meillä on siihen tarvittavat laitteet.

Uutta YUPta kävimme keikalla jo kuulemassakin.

Olisitteko muuten itse tunnistaneet toistenne kotona otetut iiris-vihon kuvat?

Emme. Eli olisimme jääneet palkinnoita.

Kaikki on kunnossa.

Ja Janne (jos seuraat tätä foorumia): kiitos.

Jannellahan näitä ystäviä riittää.

Suvannossa Ylpeä Ilme on merkattu Liimiksen säveltämäksi vaikka siinä on Lääkkölän säveltämästä Sunnuntaista ripattu kovin olennainen melodia (D-E-F-G-E-C-F). Liimiskö on teostoja rohmiva julmuri? Lyökää sitä selkään!

Hauska huomio, arvoisa kuulija, mutta:

– Kuten "Kohti Suljettua" -työpäiväkirjasta olet voinut lukea, SYI oli tekeillä jo loppuvuonna 1996. Aki esitteli Sunnuntain meille vasta lokakuussa 1997.

– Nuottivihkostani ei löydy mainitsemaasi melodiaa. Aki on itse sen soittanut, ja kun melodia on saman pään tuotos kuin Sunnuntai, niin mikäs ihme.

– Melodian toistuminen muualla tuotannossa (body of work) on kommentointia ja viittaamista. Eri asia on tykkäätkö että niin tehdään.

– Kiistanalaista on, milloin sovittaminen muuttuu säveltämiseksi. Tämäkö on pääpointtisi?

– Minua on lyöty selkään, munuaisten yläpuolelle, jo herraties milloin.

Liimis

Tommi, mistä ostit nykyiset silmälasisi? Malli on aivan mainio ja näkisin, että ne myös itseäni pukisivat.

Ai nämä graafikkohomolasit? Ostin Hämeenkadun Instrusta toukokuussa 2007. Vaan en saanutkaan kylkiäisiksi luvattuja aurinkolaseja vahvuuksilla, kun vasemman silmän näkö on yli miinus kymmenen, siitä läskimpi linssi olisi maksanut 250 euroa. Niinpä hommasin kuukaudeksi piilolinssit. Tartto–Tallinna-keikkareissu meni niissä (6 vrk sai putkeen päässä piettää). DVD:llä sekin ilme lie nähdään.

Kiitos musiikista ja lauluista joita laulan. Kiitos siitä ilosta, jonka ne tuovat. Kuka voisi elää ilman sitä? Mitä elämä olisi ilman laulua ja tanssia?

En luvannut sulle ruusutarhaa!


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 10.4.2012
Sivuston ylläpitäjät