Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Historia

Nollapisteen synty

Tommi Liimatta (TL) ja Tomi Krutsin (TK) muistelivat vuoden 1991 tapahtumia loka-marraskuussa 1996. Keskustelu äänitettin, ja Tommi litteroi sen. Teksti julkaistiin kuitenkin vasta tammikuussa 2002, jolloin se laitettiin tälle sivulle.


TL Vuodenvaihteessa 90/91 mie kirjoitin päiväkirjaan että rumpali pitäis saada. Sitten huhtikuussahan Jukka puhui että yks Tomi saattais hankkia rummut. Ja sitten jo suunniteltiin että jouluksi 91 demo! Vaikka mistään ei ollut niin tietoa. Ja jos tulis Akin ehdottama Tatu (Kantomaa) urkuihin vaikka... Mutta silloin, eihän "kellään" vittu ollu rumpuja.

TK Munhan piti saaha aluksi isältä rummut. Sitten isä ei luopunut lilla-Ludareista, mutta kun mie sitten ostin rummut, ja että "hienoa, mie saan bändin" niin tottakai mie reenasin.

TL Niin, tsiku-tsäku-rytmejä, meikät Matin kanssa naureskeli kun jätkä osaa ensin jonkun bossanovakompin... Mutta eipä mennä vielä sinne asti. Tuomohan (Kilpelä) sanoi siinä keväällä että hän hommaa neliraiturin jos me saahaan rummut.

TK Miten jätkä Tuomon... Tuomohan oli 8. luokalla vielä aika "Killi".

TL Kävihän se meillä joskus, enemmän kyllä 91 lopulta lähtien. Oli se silloinkin vähän pelottava jätkä, tuli reenipaikalle kymppisäkin kanssa... Seuraava selkeämpi juttu siinä kehityksessä oli 11.5.91 äänitykset Matin autotallissa. Mukana oli Jukka ja Aki... Aake naureskeli vierellä.

TK "She's My Father"?

TL Joo, se tehtiin, ja ei ollut mikkiin isonnusplugia niin laulettiin kuulokkeisiin niin kuin Klamydia kaks viikkoa aiemmin Kino Royalissa teki. Innoissaan kuunneltiin Matin olohuoneessa sitten tuotoksia, tosi kovia jotkut omasta mielestä, Matti tarjosi teetä... ei tarjonnutkaan, se söi itte jotain. Mutta se on jäänyt mieleen että Aki soittaa jotain kuviota ja lausuu: "This song is dedicated to Tommi, Matti, Jukka, Aake... and Tomi". Tomi? Oli siis ilmassa sitä jo mutta mie en niin tarkasti vielä tiennyt. Eikös juuri Jukka ja Aki perustaneet bändin?

TK Se on ihan totta. Nehän juuri mulle ehotti ja meikä että joo joo mikäs siinä. Mattihan nyt oli semmonen diddints'n'duddun.

TL Niin, se meni eri akselille, aiemmissa kasettibändeissä mie olin se jätkä joka kokoaa muut mikin ääreen, kontrolloi äänityksiä, mutta nyt se...

TK Aki ja Jukka puhui siitä koulussa lähes päivittäin, mie niitten kans siinä liikuin naulakoilla, aloin jo erkaantua jostain Salon Harrin ja Kourin Jukan seurueesta. Mullahan ei ollut kuin yks tunti viikossa musiikkia yläasteella. Kouri oli silloin hullun hyvä rumpali minun mielestä. Sinä keväänä meikä meni serkun Ramin luokse kun Rampalla oli rummut, ne kuunteli Beach Boysia ja meikä halusi heti sen päälle soittaa. Oli vaikeaa hahmottaa rummunsoittoa.

TL Mitä se teidän kolmen bändistä puhuminen sitten oikein oli, jos sitä lähes päivittäin tapahtui?

TK Ehkä se sitten oli useita kertoja viikossa, mie muistan semmosenkin kun oltiin uuden puolen aulassa ilmoitustaulun luona, siinä mihin myöhemmin se ykkösdemon mainos pantiin, siinä Jukka minua vei eteenpäin että hanki ne rummut. Kyllä siinä Jukka toi jo idean että Matti otetaan bassoon. Ja Mattikin oli siinä joskus puhumassa. Alkoi muodostumaan se porukka kuitenkin, en kyllä tiedä miten hyvin Aki ja Matti tunsi toisensa.

TL Jäikö se pyörittely vain siihen? Eikö ollut mitään tyylin valintaan liittyvää, millaista musiikkia tullaan soittamaan, oliko jollain jo biisejä tai...

TK Ei ollut, ei ollut. Sellaista ei puhuttu. Varmaan Matti ehdotti että punkkia soitetaan.

TL Mattihan oli silloin innostunut skeittifilmien "huilupunkista". Toukokuussa kun kävin teillä eka kerran, ainakin. No siinä oli kevättalvella ollut ne talvirippikoulutunnit ja kesäkuun alussa oli loput, konfirmaatio oli 9. päivä ja sie sanoit että aletaan soittamaan heinäkuun lopussa kun sie tuut Kuopiosta rumpujen kanssa. Rippikouluhan oli tiiviimpi ympäristö kuin koulu, kaikki oltiin ainoaa kertaa samalla luokalla. Tehän siinä vieressä Karpalomarketin pihalla lautailitte sitten...

TK Muunmuassa ensimmäisen soittokerran jälkeen.

TL Kuinka helposti sie ne Century-rummut sait irti sitten?

TK Miehän tein ensimmäisen keikkani, soitin bassoa humppatriossa, tai olin soittavinani. Oikea basisti ei päässyt, mie sitten tuurasin, isä oli rummuissa ja se antoi palkkionsa mulle. Sitten mulla oli rippikoulurahoja, kaikki meni settiin, se maksoi 2500 markkaa, veikkaan.

TL Ei ollut kallis setti tosiaan.

TK Ensin piti soittaa jakkaralla mutta mie sanoin isälle että pitää saada oikea rumpujakkara ja sitten käytiin ostamassa Remo Dynamax joka on mulla tänäkin päivänä.

TL Oliko ne muovissa ne rummut?

TK Pahvilaatikoissa. Meikähän ei tiennyt miten laitetaan kalvot, alakalvot oli kiinni ja rummut oli sisäkkäin. Isä opetti miten setti kasataan, näytti komppeja... itekin se oli innoissaan: "Sullahan on hyvät rummut tässä." Nehän oli ihan paskat kyllä, yritti rohkaista.

TL Opitko sie perusasiat nopiaa?

TK Isä antoi Matti Oilingin kirjan, Rumpalin ABC, meikä sitä aina illalla luki, soitin tyynyyn ja aamulla pyöräilin 11 km ukin luokse soittamaan settiä ja illalla takaisin isän luokse. Välissä hypittiin serkkujen kanssa pellolla isolla patjalla.

TL Sulla oli varmaan "Terveisiä perseestä" -komppi ihan ensimmäisiä?

TK Sen mie taisin jo osata, mie soitin paljon pelkkiä rytmijuttuja virveliin. Ja bossanovaa, tuommosta.

TL Miehän ostin Vesalta ne lastenrummut Pietarsaaresta 15 markalla sinä kesänä, tein Matin kanssa nauhoituksia: "Kaikki juoksee perässä". Sehän on Matin keksimä mutta levyllä mie panin sen omiin nimiin kun eihän Matti sitä tietenkään muista. Mitä mulle nyt siitä on 93 penniä tullut Teostosta. Ja sitten 29. heinäkuuta Matti tuli että Tomi on palannut ja me tullaan teille, sie kuunnellutat Ekseptionin kasettia... ja meikät heti halveksii että jätkä ei soita rokkia vaan tuommosia bossanovahomoiluja.

TK Asia oli auki vielä elokuun alussa kun ekoja kertoja soitettiin että missä jatketaan.

TL Mun mielestä se ei ollut auki, 2 päivää ennen ekoja reenejä me oltiin jo pantu ksyleenit teiän autotallin lattiaan, raivattu kamat muualle... siksi ekat reenit oli takapihalla kun ksyleenin piti ehtiä kuivua.

TK Siinä tapauksessa homma oli sovittu jo ennen Kuopioon lähtöä.

TL Meikä innoissaan toi Landolan matkaan ja sulla oli se perkussiomikki, pitkään ainoa mikki. Ja muistatko aivan ekan biisin mitä yhessä soitettiin?

TK Tuo... enpä kyllä muista, joku blues.

TL "My baby was a bootleg", mie nauhotinkin sen vitun huonolle kasetille, heti kotona kun kuulin miten se wouaa mie nakkasin sen roskiin. Me soitettiin myös "Maatalousnäyttelyyn"...

TK Se soitettiin vielä tosi monesti. Sinä syksynä monesti venyi treenit, melkein heti koulusta tultua soitettiin. Sitten kaikki kävi syömässä ja tultiin taas soittamaan. Ja kaikkea muuta tehtiin, ei pakosta ees soitettu, värkättiin sitten.

TL Valot pois ja piilosta... Musta mankka nauhoitti jos ei punainen mankka ollu paikalla. Kaikki toi sinne mattoja, mie vihreän valon... heti alussa mie ostin nuottivihkon että kun on nyt kaikki rocksoittimet, voi alkaa tekemään bassokuvioita ja kun Jukka on rytmikitarassa voi Aki soittaa sointukiertoon sooloja. Ensimmäiset omat jututhan meillä oli erilaisia introja... oli hevi-intro, kantri-intro... tyylitapailuja. Ja muistan että Aki oli innoissaan hevi-introsta.

TK Mie muistan että me ajateltiin: nää tulee levyn alkuun. Meikät silloin jo mietti mitä tulee ekalle levylle... ja Akihan oli muihin verrattuna ihan käsittämättömän hyvä.

TL Jukkahan jos soitti soolon, se oli asteikkosoolo. Sehän muotoutui jo alussa että Jukka soittaa komppia ja Aki melodiat ja soolot. Siksipä piiseissä aina oli kitarasoolo ennenkuin Aki alkoi enemmän itekin kompata, meni tavallaan Jukan tontille mikä Jukkaa saattoi vähän ärsyttääkin. Ja mullehan se aukes tosiaan että voi kirjottaa monille soittimille... uudet ulottuvuudet. Sitten niitä biisejä alkoi ensimmäistä kertaa tulla vähän enemmän. "Mutta toivoa on" oli ensimmäinen, 8. elokuuta, mie saatoin pyöräillä sateessa Akin ja Jukan luo näyttämään jotain "Valtameren lasta"... Yoko Ono tarkoittaa Valtameren lasta, mie sujautin tuommoisia teiltä salaa, niin kuin "Lavetra opossumsin" alku on "Don't worry Kyoko". Sitten alkoi Matti olemaan pois reeneistä, olihan sen isällä niitä humppakeikkoja että piti hakea välissä bassokamat pois.

TK Mie menin Matin kanssa skeittimessuille Porvooseen... skeittikisoihin. Elosyyskuun paikkeilla. Matilla oli meidän nauhoituksia mukana, se soitti niitä serkulleen. Serkku sanoi "paa tuo paska pois". Ja mie ja Matti oltiin tosi innoissaan ite.

TL Sama juttu kun mie syyslomalla kävin Pietarsaaressa ja soitin Jannulle (ex-Ödeema): "vittu paa jo pois" kun "Vain vapaapäivinä" oli soinut 4 sekuntia... Syyskuussahan meillä oli jo puolen tusinaa omaa biisiä missä oli eri osia, niissä hevi-introissahan oli vain yksi bassokulku... samaten kollektiivisävellyksissä ehkä kaksi riffiä.

TK Niin, "Zeropoint", se kuulosti muka elokuvamusiikilta kun Jukan vahvistimen kaiku muistutti pöllön huhuilua. Se oli yleistä että Aki etti vahvistimesta soundeja, me muut ei tehty mittään vaan kuunneltiin "jättiläinen huutaa luolassa" -ääniä. Aki on ollut aina, nykyäänkin reeneissä koko ajan näppäilee. Vaikka juteltais tai puhuttais niin se aina soittaa.

TL Jos mie en jotain jamia saanut heti alusta nauhalle, mie en nauhottanut ollenkaan ja lopuksi sanoin: soittakaa uuestaan, mie nauhotan. Ja sie: ei me nyt mitään uuestaan. Ja Aki: siinä menettää paljon jos ei heti nauhota. Mie en vielä käsittäny että toinen kerta on ihan eri asia.

TK Niin, meikää ärsytti kun jätkä oli niin pöljä: mikään muu ei ole tärkeämpää kuin että saa nauhalle. Että joku mielijohde pitää vetää uusiksi, eikä ne monesti ollut kuin hetken pöljäilyjä.

TL Miehän kiirehdin sen ensimmäisen kasetin tekoa (Emäksinen sitruuna) että voin syyslomalla soittaa sitä Pietarsaaren kavereille. Se oli se mistä sie sanoit että musta on tullut kaupallinen jätkä.

TK Kun meistä oli vaan mukavaa soittaa niin jätkä alkaa hahmottaa suurempia kaaria... että pitää niinku ulospäin viedä sitä. Muistatko Hinkkanen sanoi että joo hän on siitä tallin ohi monesti mennyt kun te soitatte, että laulaako se jätkä venäjää? Mutta se oli mukavaa kun talvea vasten saatiin oviin ne eristeet, kun se oli muuten niin kylmä. Ja patterit.

TL "Laita tänne niin se lämmittää niitä kitaroita". Jo syyskuun alusta se rupesi olemaan niin hajanaista kun Matti ei aina ollut reeneissä. Lokakuussahan mie olisin halunnu pitää siellä tallissa keikan, 5 markkaa sisäänpääsy. Koulussa me alettiin istumaan samassa pöydässä ruokalassa. Ja kun oli niin paljon muutakin yhteistä kuin se bändihomma.

TK Mentiin samaan ruokajonoon missä Matti sitten sanoi tämän "Tommi tekkee ittestään jottain myyttiä".

TL Niin kun mie vain tein reaaliajassa meidän historioita. Ja sitten 25. syyskuuta kun toin "Vain vapaapäivinä" niin mie maltoin olla jo että okei, ei äänitetäkään heti, harjotellaan vähän ensin. Siitä biisistähän Matti sanoi ruokajonossa: "ihan hyvä piisi mutta siinäkin taas 'syödään taikinaa', vittu kun ei heti voi olla normaali." Ja mulla oli tietysti 15-vuotiaan vastaus: miksi pitää olla normaali. Mutta olihan se tosiaan neitseellistä menoa se syksy.

TK Joskus oon miettiny millaista sekasortoa ne reenit on ollu: kaikki huutaa vitun lujaa, rämsää ja komsaa siinä, kukin huutaa toistensa päälle, mie pietän haitsun yläpellistä kiinni ja lyön "hiljaisuuden".

TL Biisien alkua edeltävät 20 sekuntia: "Nyt lähtee... nyt lähtee... Hei! Alkaa!" eikä ala.

TK Kaikissa reeneissähän aina pyrittiin biisejä harjoittelemaan... kuitenkin. Niitä soitettiin monta kertaa samana päivänä mutta välivärkkäystä oli helevetisti kun Matti oli siellä: "Miten mikki laulaa... mikki on läuuläjä."

TL Mie kääntelen nuottivihkon sivuja: hei, soitetaanko "And I Am"? Tuomon mielestähän se oli hyvä piisi, se kerran tuli kesken sen reeneihin ja mua nolotti sen englanninkieliset sanat. Kaikki biisit sovitettiin lähes samalla tavalla, temmot huojui, mulla oli Matin isän tamburiini, kunnon "soitin 5 markkaa". Revolver-levyn tamburiini.

TK "Beltrosen" kohotahtia mie en millään meinannut oppia soittamaan. Ja sie muka osasit soittaa punkkia rummuilla ja mie olin tosi leuhka kun mie lopulta soitin nopeampaa, kerran keskenään kilpailtiin. "Vittu, laulaja ei voi olla minua parempi rumpali!"

TL Matin aikoinahan Aake oli usein reenejä kattomassa, se arvosteli meitä usein. Jossain vaiheessa Aake vähensi sitä arvostelua, mie muka lauloin paremmin kun mie karjuin. Lokakuussa mie sitten aattelin että ehkä me ollaan vähän kehitytty. Mutta Matti sitten feidas...

TK Se on ihan totta että Matti vähitellen jäi pois... sitten se taas rupes käymään kun Aake sai basson. Itellä oli kyllä koko ajan, pitkän aikaa että soitetaan soitetaan. Ei ollut mitään selvää tavoitettakaan vielä, se oli hauskaa vaan. Koulun ruokalassa: "Joo tännään soitetaan viieltä." "Ei sillon, mulla on musiikkiopisto, käykö seittemältä."


Päivitetty 17.7.2002
Sivuston ylläpitäjät