Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Jäsenet > Tommi Liimatta

Autarktis

Kustantaja: Like 2017
Sidottu, 260 sivua
ISBN 978-952-01-1658-3

Autarktis on romaani omavaraisesta pohjoisesta. Äänessä on kolme ikäpolvea, joukossa rampautunut sotasankari, Ruotsiin muuttaja ja työvoimatoimiston tyytyväinen asiakas. Kaikilla on vapauden kaipuu, siltojen rakentamisen ja niiden polttamisen, tilinteon tekemisen ja pakenemisen tarve.

Tommi Liimatta taustoittaa romaanin syntyvaiheita tämän sivuston lukijoille:

"Autarktis on Absoluuttisen Nollapisteen teemalevy, jota ei tullutkaan, vaan tuli romaani.

Vuosien 2006–2010 välissä ehdin kirjoittaa valmiiksi asti viitisen biisiä ja raakatekstinä lauluiksi oli kymmeniä sivuja. Kun päätin hylätä näiltä teksteiltä levymuodon, riisuin sävellyksistä niiden sanoitukset ja muokkasin lyriikasta proosaa. Valmiissa romaanissa nämä kohdat näkyvät toisaalla nopeaiskuisina tihennyksinä, toisin paikoin sulautustyö on suoritettu niin täydellisesti, ettei lukija voi mitenkään aavistaa kyseisen proosakohdan alkutekstin olleen tarkoitettu laulettavaksi. Kirjaan sisältyvät runot on kirjoitettu vuonna 2016 romaanin rakennetta varten, ne eivät ole teemalevyn sanoituksia tai sanoituskatkelmia.

Sanoituksista riisutut sävellykset tulen luultavasti käyttämään muodossa tai toisessa. Autarktis-demoja ei tainnut valmistua kuin pari kappaletta vuonna 2008, ja sitten (Mustan hiekan jälkeen, kesästä 2010 alkaen) kaikki huomio oli pantava Pisara ja lammas -kokonaisuuden säveltämiseen, demoamiseen ja äänittämiseen.

Nollapisteen tuntijalle Autarktiksen lukeminen saattaa miljöönsä ja henkilöidensä tähden tuoda mieleen sellaiset albumit kuin Mahlanjuoksuttaja ja Suljettu. Tämäkin on yksi syy siihen, miksi levy ei vaikuttanut enää mielekkäältä hankkeelta: se oli tavallaan tehty jo aiemmin."

Lisää kirjasta


Päivitetty 5.5.2018
Sivuston ylläpitäjät