Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Artikkelit

Julkaistu Karjalaisen Rokit-liitteessä 8.6.2002.

Vapauden kaiho

Absoluuttinen Nollapiste vähensi muuttujia. Yksi Suomen mielenkiintoisimmista bändeistä debytoi tänä kesänä Laulurinteellä.

- Nautin täysin siemauksin. Viime vuoden setit olivat näihin verrattuna niin rutiinivetoja. Nyt on jätetty vanhoja biisejä pois tarkoituksellisesti.

- Ennen oltiin aina lähetyssaarnaaja-asennossa...

- ...ja nyt on otettu jo doggy style mukaan. Mie voin soittaa miten vaan...

- ...ja mie voin laulaa ja muuttaa sanoja ja melodioita miten vaan, kun kukaan ei oo vetämässä stemmoja.

- Keikat ei enää jännitä, kun itekään ei tiiä miten biisin pitää mennä. Ennen keikkailu oli enemmän suorittamista. Lyömäsoitin- ja laulustemmat sitoivat, ei voinut tehdä mitä tahansa.

- Kun oli liian monta muuttujaa, ei voinut helposti muuttua.

Absoluuttisen Nollapisteen Tupu ja Hupu, Tomi Krutsin (rummut) ja Tommi Liimatta (laulu, kitara) ovat innoissaan, kun tätä haastattelua tehdään Joensuun Kerubissa toukokuussa. Yhtyeellä on ulkona uusi hyvä levy ja lavalla uudistunut meininki, kun Teemu Eskelinen (taustalaulu, lyömäsoittimet) on jättänyt bändin.

Nollapiste elää merkkivuotta. Kymmenen vuotta Nollapiste on ollut oikea, keikkaileva bändi. Ensikeikka heitettiin Rovaniemen kirjastossa helmikuussa 1992.

Tämänvuotinen, järjestyksessä kuudes Nollapiste-albumi Nimi muutettu ja sen ensimmäinen singleirroitus Irene Kaktus ovat myös ensimmäiset Nollapiste-levyt, jotka ovat koskaan nousseet listoille.

Moni fani onkin miettinyt, onko Nollapiste tekemässä samaa mitä Don Huonojen, YUP:n ja Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen kaltaiset ryhmät, jotka marginaaleista nousivat levy levyltä kansansuosikeiksi.

- Minä olen helvetin epäluulonen edelleen koko listasijoituksen suhteen, Tommi Liimatta toteaa.

- Minulle on kommentoitu, että yllätys teidän listoillepääsy oli, mutta se kertoo vaan siitä, miten vähän levyjä Suomessa myydään, Tomi Krutsin nauraa ja jatkaa:

- Olin itse asiassa saanut levy-yhtiöstä ennakkotiedon, että levyä on mennyt aika hyvin. Olin Kokkolassa ja heräilin sunnuntaiaamuna, että tänäänhän tulee radiosta Lista-ohjelma, enpä oo ikinä kuunnellut sitä kokonaan. Ajattelin että jos Nimi muutettu olis listalla niin olispa mahtava juttu, kuunnellaanpa. Kyllä sitä kuunteli kieltämättä ku lottoarvontaa. Kun oltiin alle viidentoista sijoituksissa, niin ajattelin että eiköhän se ollut tässä, "ei tälläkään levyllä".

- Sitten tuli sija yhdeksän. Heti viestiä pojille, "mie tapan itteni". Mulle tuli mieleen olo levymessuilla Ei ilmestyneen aikoina, 1994. Meikä laavaa levylaatikoita ja levymessujen DJ Miettinen laittaa Ei ilmestyneen soimaan. En pysty enää laavaamaan levyjä vaan kattomaan että missä muut pojat on. Alkaa nolottaa ja naama mennee punaseksi.

Jatkobiisejä

Massojen suosiota tai ei, Absoluuttisen Nollapisteen ei ole kuitenkaan tarvinnut tehdä myönnytyksiä musiikissaan, kun listasijoituskin tuli progressiivisella Nimi muutetulla eikä vaikka vuoden 2000 popmaisemmalla Oloksella.

- Levy-yhtiöltä on tullut yhä vähenevässä määrin neuvoja tai ehdotuksia, että ottakaa tämä tai tämä tuottaja. Ne luottavat meidän näkemykseen, Tomi Krutsin arvelee.

- Ja näitä uusia kappaleita on pitkältä ajalta. Niitä on joudettu tekemään ajan kanssa, sanoo Tommi Liimatta.

- Sanoin Tommille että 45 minuutin levy nytten, siitä ei tingitä, ei yhtään pidempi, Krutsin kertaa.

- Masteroinnissa huomattiin että kolmeen varttiin ei päästä, mitä pudotetaan pois? Vihkikaavaa ja käytäntöä olin pudottamassa koko ajan.

- Sai se sitten jäädä. Minä hellyin kun minut jyrättiin.

Onko Nimi muutettu teemalevy vapaudesta?

- Sehän olisi ihan hyvin ajateltu. En minä sitä niin ajatellut, Liimatta sanoo.

- Ehkä enemmänkin vapauden kaipuusta, ehdottaa Krutsin.

Yleensä rockissa lauletaan kuitenkin "juokse villi lapsi" ja "baby, we were born to run". Liimatan teksteissä vapaus purkautuu riippuvuuden kautta.

- Niin. Vihkikaavassa ja käytännössä tossun alla oleva mies nauttii tilanteestaan, alistumisesta. Emäntä käskyttää ja äijä sanoo...

- ...että sopii mulle.

Vallan lisäksi uudella levyllä puhutaan vallankumouksesta. Voisiko Ei ilmestynyt -levyn Kaikki nukkuu pois -kappaleen pöydän alla selvinnyt poika olla kotoisin Nimi muutetun laulusta Eräät tulevat juosten?

- Outo kysymys. En minä tuollaisia tietoisesti ajattele. Onhan ne samat aiheet ja teemat koko ajan olemassa. Jos en mitään jatkobiisejä tietoisesti tee, niin aina levyltä toiseen jotakin aavistuksia kulkee. On määrätynlaisia teemoja, Kainuuseen tai pohjoiseen liittyvillä luontokuvilla esimerkiksi mässäillään vähintäänkin yhdellä biisillä per Nollapisteen levy, Liimatta purkaa.

Kuusiokoloavain

Absoluuttisen Nollapisteen ensimmäinen Ilosaarirock-esiintyminen tapahtui heinäkuussa 1999. Silloin bändi ei soittanut Laulurinteellä, vaan yöklubilla Kellarissa, nykyisessä Bepopissa. Se oli hikinen ja hyvä keikka.

Festivaali- ja klubikeikkailussa on eroa, myöntää Tommi Liimatta.

- Jos haluaa ajatella laiskasti, niin festivaalikeikka on yleensä aikaisin, siitä saa yleensä vähän enemmän rahaa ja setti on lyhyt. Samat asiat festivaalikeikoissa on myös huonoja. Viime Provinssissa herää päissään, kahdeltatoista on keikka, siinä miettii festivaalikäyttäytymistään ja mikä vitun aika se on soittaa rokkia puoliltapäivin.

- Kesäfestivaalilla on valoisaa ja monelle festivaalille tullaan pitämään hauskaa, ei kuuntelemaan. Ei festivaalikatsomossa intiimiä tunnelmaa synny, Tomi Krutsin tuumii väliin.

- Toisaalta jos soittaisi vain hyväliksaisia festivaalikeikkoja, sitä ylpistyisi. Paras se on tehdä pienellä rahalla keikkaa talvipakkasessa, Krutsin vyöryttää.

- Auto hajoaa, tässä rockstara hakee kuusiokoloavainta, täsmentää Liimatta.

© Suonna Kononen


Päivitetty 4.2.2003
Sivuston ylläpitäjät