Absoluuttinen Nollapiste > Sivusto

Sivuston historiaa

1998Sivuston ensimmäinen esiaste
2000Nykysivusto avataan
2005Osoitteeksi absoluuttinennollapiste.fi
2014Mobiilikäyttäjien huomiointia
2023Päivitystauko päättyy

Tämä Nollapiste-sivusto avattiin vuoden 2000 maaliskuussa. Sivuston vanhimmat osat ovat kuitenkin vuodelta 1998, sillä osa materiaalista on peritty Jaska Järvilehdon Nollapiste-sivuilta.

Jaska Järvilehto ja Suomen ruikkuisin bändi (1998–1999)

Jaska Järvilehto kirjoitti sivujensa synnystä, noususta ja tuhosta 11.9.2000:

Absoluuttinen Nollapiste -sivuni syntyivät talvella 1998, Simpukka-amppelin ilmestymisen jälkeen. Leikkelin lehdistä talteen levyarvosteluita ja muita juttuja. Siinä sivussa kävin läpi vanhat Rumbat, Soundit ja erinäiset pienlehdet muistellakseni vähän mitä bändistä on aikaisemmin kirjoitettu.

Koska olin hieman aiemmin innostunut intter netti html www -sivujen tekemisestä ja abikevään lukulomasta johtuen minulla oli runsaasti vapaata aikaa (joka tietenkin olisi pitänyt käyttää lukemiseen), päätin koota aineistosta pienen yhteenvedon Internetiin. Halusin myös tuoda julkisuuteen hieman harvinaisempaa ja ns. suurelle yleisölle tuntemattomampaa materiaalia, kuten demot ja varhaiset haastattelut. Latviksen Rockdatan Absoluuttinen Nollapiste -sivu kun oli varsin suppea.

[ruutukaappaus Jaskan sivuilta]

Alun perin Nollapiste-sivut olivat ainoastaan yksi Nollapiste-sivu, jolta löytyi diskografia, suppea historiikki ja muutama levyarvostelu. Sitten kuvioihin tuli joensuulainen pop-toimittaja S.S. Kononen... Suonna alkoi lähetellä minulle Abso-faktoja, lehtileikkeitä, levyjen saatteita ja valokuvia. Aineistoa alkoi olla jo sen verran, että ne oli pakko lajitella usemmalle alasivulle. Sivun latautuminen alkoi näet kestää vähän liian pitkään.

Latviksen Rockdatan kautta Nollapiste-sivut alkoivat saada ihan mukavasti vierailijoita ja varsin pian ihmiset alkoivat lähetellä minulle omia Absoluuttinen Nollapiste -muisteloitaan, valokuvia ja kaikenlaisia kysymyksiä. Aloin myös ylläpitää sivuilla Absoluuttisen Nollapisteen keikkakalenteria keikkamyyjä J. Karppanen Ky:n toimittamien tietojen perusteella.

Nollapiste-sivujen ylläpitäminen alkoi viedä varsin paljon aikaa ja vaivaa, ja lopulta joskus vuonna 1999 kyllästyin koko touhuun lopullisesti ja vedin sivut pois verkosta.

Lokakuussa 1999 sivujen tilalla oli ilmoitus ylläpidon lopettamisesta ja sivujen sulkemisesta.

Väliaikainen ratkaisu – http://listen.to/nollapiste/ (syksy 1999)

Sivujen sulkeminen huomattiin pian Nollalistalla:

Eivät ne ehkä ketterimmin päivitetyt olleet, mutta jotenkin sydämellisesti tehdyt.
Kuka ryhtyisi pitämään uusia? (S.K., 6.10.1999)

Uusia ylläpitäjiä löytyi kaksi: Matti Aitomaa ja Juhani Anttila. Jaskalta saatiin kaikki Nollapiste-sivuilla ollut materiaali, joka julkaistiin uudelleen lähes sellaisenaan. Väliaikainen sijoituspaikka löytyi erään nollalistalaisen kautta. Samalla uudet ylläpitäjät ryhtyivät suunnittelemaan kokonaan uutta sivustoa, jolle siirrettäisiin suurin osa Jaskan sivuilla olleesta materiaalista.

Levy-yhtiön, keikkamyyjän ja bändin osuus (1999–2000)

Uudet ylläpitäjät ottivat ensi töikseen yhteyttä levy-yhtiöön ja keikkamyyjään ilmoittaakseen uudesta tilanteesta ja pyytääkseen yhtyeen yhteystietoja. Viimeksi mainittu, J. Karppanen Ky (nykyään Oy) oli juuri hankkinut oman domainin ja tarjosi palvelimeltaan tilaa Absoluuttinen Nollapiste -sivuja varten. Näin osoitteeksi tuli http://www.karppanen.com/an/ , jonka pidempi muoto http://www.karppanen.com/absoluuttinennollapiste/ painettiin ensimmäistä kertaa Oloksen takakanteen.

Bändin yhteyshenkilöksi ryhtyi Tomi Krutsin, jonka Juhani tapasi sivujen suunnitteluaikana joitakin kertoja. Myös Tommi Liimatta osallistui sivuston ideointiin. Yhtyeeltä saatiin mm. lista kaikista keikoista, valokuvia uran alkutaipaleelta ja vanhoja keikkajulisteita.

Nollalistalla syntyi jonkin verran keskustelua uudesta sivustosta (lähinnä 12.10.1999–15.10.1999 ja 5.11.1999–8.11.1999). Hauskimmat ideat piti valitettavasti jättää toteuttamatta, sillä sivuston tyyliksi valittiin selkeä ja suoraviivainen nokkelan ja arvoituksellisemman sijaan. Nollalistalle lähetettyjä settilistoja alettiin kerätä listan oman arkiston lisäksi tänne.

Uudet sivut julkaistiin Oloksen ilmestymispäivänä 3.3.2000 ja väliaikaiset suljettiin.

Latvis lopetti Rockdatan Absoluuttinen Nollapiste -sivunsa päivittämisen uusien sivujen valmistumisen myötä ja poisti sen lopulta verkosta kesäkuussa 2000.

Muutoksia ylläpitotiimissä (2000–2010)

Yhtyeen osuus sivuston kehittämisessä on vähitellen kasvanut. Bändi alkoi vastailla kävijöiden esittämiin kysymyksiin loppuvuodesta 2000 ja sittemmin kuvia, tekstejä, äänitiedostoja ja videoita on tuotettu sivustolle tasaiseen tahtiin.

Juhani Anttila ja Matti Aitomaa rakensivat sivustoa kaksin syksystä 1999 syksylle 2004, kunnes Antti Eikonsalo ja Miia Kivilä tulivat mukaan marraskuussa 2004. Sivusto muutti omalle palvelimelle syyskuussa 2005 ja marraskuussa 2005 Teemu Elo tuli vähäksi aikaa mukaan ylläpitotiimiin. Kun sivustolle ryhdyttiin pystyttämään keskustelualuetta syksyllä 2006, Tuomas Jormola ja Tuomas Peltonen tulivat mukaan. Miia jättäytyi syrjään keväällä 2007, Antti vähän myöhemmin.

Viimeistään 2010-luvulle tultaessa sivuston varsinainen ylläpito on ollut Juhanin harteilla Matin toimiessa enemmänkin freelancer-taustatoimittajana. Tuomas Peltonen auttelee silloin tällöin automaattisessa tietojenkäsittelyssä, kun sivustolle pitää tehdä päivityksiä jotka koskevat joka ikistä sivua.

Keskustelualue menetettiin helmikuussa 2022 Tuomas Jormolan mukana.

Päivitystauko 2018–2023

Yhtyeen julkaisu- ja keikkatoiminta rauhoittui 2010-luvun lopulla, ja sivuston ainoaksi ylläpitäjäksi jääneelle Juhani Anttilalle alkoi kertyä muutakin tekemistä, joten sivuston päivittäminen hiljeni 2020-luvulle tultaessa. Vuosi 2020 oli ainoa vuosi, jolloin sivustolle ei tehty yhtäkään julkisesti ilmoitettua päivitystä.

Päivitystauko päättyi syksyllä 2023, kun työn alle otettiin:

Sivuston muotoilua on viilattu sisällön päivittämisen ohessa, niin nytkin.

Sivuston saamaa palautetta

Otteita käyttäjiltä saadusta palautteesta:

"Erinomaiset sivut! Kertakaikkiaan. Rakenne on selkeä, fonttikoko on hyvä, ei tyhjänpäiväisiä frameja, ja vieläpä sisältökin pelkkää mannaa. Tämän vuosituhannen parhaat sivut, joilla olen vieraillut. Kiitän suuresti! Pitkästä aikaa sivut, joilla viihtyi, eikä joutunut kiroilemaan. Vielä kerran kiitokset." (maaliskuu 2000)
"Hyvä että vielä löytyy ihmisiä jotka haluavat tehdä käyttökelpoisia sivuja, valitettavan monet sivut kun ovat nykyisin visuaalisesti loistavia, mutta käyttöarvoltaan täysin mitättömiä... Ei sillä sisällöllä mitään tee ellei kukaan pääse siihen käsiksi..." (helmikuu 2001)
"Nämä sivut ovat jotenkin niin kodikkaat, tavallisen näköiset mutta kuitenkin omanlaiset. Vähän niinkuin Abso. Ja nuo keikka-sivustot näyttää mainiolta. Mahtavaa!" (elokuu 2001)
"Parhaat bändi-sivut mitä olen nähnyt. Asialliset, informatiiviset, laajat, ajankohtaiset, ja ennenkaikkea konstailemattomat ja selkeät. Monet, niin monet, voisivat ottaa mallia." (kesäkuu 2005)
"Onnittelut hienosta sivustosta, minun silmääni miellyttää paljon enemmän tuon kaltainen informaatiopaketti kuin flashilla toteutettu tummanpuhuva, englanninkielinen ja graafiseen ilmeeseen nojautuva teos, mikä nykyään tuntuu bändisivuissa olevan muotia!" (maaliskuu 2009)
"Hienoa, että vielä nykyään on sivustoja, joissa panostetaan sisältöön eikä pelkästään raameihin!" (helmikuu 2011)
"Itse asiassa, Absoluuttisen Nollapisteen kotisivu on yksi Suomen parhaista musasaiteista! Täällä ei tietoja pihtailla!" (marraskuu 2011)
"Ehdottomasti teknisesti ja sisällöllisesti Suomen parhaat bändisivut." (maaliskuu 2012)
"Kehaisen vielä samalla, että Absoluuttisen Nollapisteen sivut ovat todella laadukkaat ja kohteensa oloiset." (marraskuu 2012)

Ja kuten todettua, kiitos sisällön runsaudesta kuuluu sekä Jaskalle, Suonnalle että kaikille muille aikojen saatossa avustaneille ihmisille. Sinäkin voit olla yksi heistä.


Päivitetty 21.10.2023
Sivuston ylläpitäjät