Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Muovi antaa periksi

Tommi Liimatta:
Muovi antaa periksi -studiopäiväkirja

6.9.95 ke

Tampere, Headline Recording Studio, ensimmäinen studiopäivä. Heti aluksi basaripedaali antoi periksi, murtui. Tomi kävi ostamassa uuden. Ensimmäiset pohjat: "Joku unohti piirtää jalan", "Liittymä" ja nyt "Saatteeksi". Klikki naurattaa pojuja. Se oli siinä, tai en pojista tiedä. Klo 17:07: kyllä se kelpaa. Nyt "1900-luvun heleyden" klikki työstännässä. - "1900":n loppu 'diskokuningas':sta alkaen pohjat tehtiin uusiksi . Kaksi tahtia lisättiin väliin ettei synny havaittavaa saumaa. Miellyttävä! Klo 18:30: toinen otto "Rouva Bellistä". Sitten lähdemme majoitukseen - Pub Hevosenkengän kautta.

7.9.95 to

Jalankulkijan selkä notkahtaa ennen suojatielle astumista. Aki tekee kitaroita. Nousimme klo 08 ja aamiainen olisi maksanut 20 mk, emme siis syöneet. Karppaselta saimme päivärahat ja matkakulut. Kiertue onkin vasta marras-joulukuun vaihteessa. Nyt on yli 5 tuntia tehty eilisiin pohjiin kitaroita ja bassoja. Nyt klo 16:17 ollaan "Bellin" kitaroissa. Kun pääsisi jo lauluja tekemään. Ostin Palmusta "Aika Prahassan". Mustamakkara kylmeni. Pian olisi varaa ostaa CD-soitin. Autoradalla ei ole ajettu aikoihin ja auto oli kallis (235 mk). Aake sanoi nyt että voitaisiin kyllä taas ajella. Tomi ostaa uuden hammasrattaan autoonsa. - Levylle tulee single-ehdokkaita. Kolmannen levyn sisältö täsmeni noin viikko sitten yöllä: kuljeskelutekstejä, aika yksinkertaisia sävellyksiä, vain muutama studiopäivä, kesto n. 40 minuuttia, ns. avoimet sovitukset. - Klo 16:30: ihastelemme "Bellin" kertosäkeen hittikitaraa. (tamburiini helisee seinän takana, tekemisiäni salailen, joudun väsyttävään puuhaan enkä ehdi kieltäytyä, jalat peittyy pölyyn, nojaan Raskasosaan, vältän olennaista, näen sillan alkavan, järkevyys ei tänään ohjaa, olen poistumassa jo, muistan vielä jotain, se liittyy viime kevääseen.)

Klo 17:24: Tomi tekee "Saatteeksin" perkussioita, pian kai pääsen laulamaan. Jännittää huomaanko mahd. kusenpolttamuudet ajoissa... - 18:08: Aki teki "1900":n urut, nyt "Bellin" alkuun moogit. 19:47: Moog oli kaunis, nyt laulaminen. - Lauluihin meni yli 2 tuntia... mutta olenpa tyytynyt. Nyt olemme (klo 23:22) Hevosenkengässä. 0,5 l on 13 mk. Asiakas: vanha poppamies ei imartele ketään... mää puhun totta: sää oot niin komee mies että sinuun rakastuu nainen ku nainen. Sitten tien yli Uimahallin Majoille missä Masa Niemi kerran teki Päätöksen ja sitten Toteutuksen.

8.9.95 pe

Toissayönä meni 10 sekuntia kun nukahdin, eilen kauemmin koska mietin nukahtamista. Klo 12:07: "Savu meihin" pohjat saatiin ehkä 5. otolla. Nyt oli 2. otto "Vuoto nieluunista". Ostin yoghurttia, mehhuo & Malvialan karetsunpiretsua. Muutenhan on ruokavalio ollut kahvia, mustaa makkaraa, tupakkaa & appelsiinimehua. 2. otto vaikutti hyvältä, Aake ei nähnyt nuotteja kun mikki & kahvimuki olivat niiden edessä. Näin unta missä joku oksensi ja ääni sai minutkin oksentamaan. En siis oksentanut. Aki näki painajaisen. Jani: rytmisii häikkii... Klo 12:37. 2. otto "Matrista" ja "Liian lämpimät asunnot" 3. tai 4. otto oli riittävän hyvä. Kelalla on nyt 5 valmista biisiä & 4:n biisin pohjat, yhteensä 24 minuuttia. - "Torin laidan" 4. otto klo 13:08, aivan kiva. Vartin vaille 15 "Muovikauris" onnistui 2. otolla, kiitos clicquen. "Nollapisteen juuret" ekalla sisään, sitä ennen 2-3 harjoituskertaa, kiilasin aluksi kitaralla tottumattomuuttani. Pennienlaskentani tunnetaan, en onnistu vaikuttamaan suurpiirteiseltä. Illalla klo 18:n jälkeen lauloin biisit "Savu meihin" ja "Vuoto nieluun", heitimme "Vuotoon" ja "Matriin" Teemu-pätkät kasetilta, Janin piti lähteä Yön kanssa Rauman keikalle, siis 20 vaille 20 lopetimme hommat. Päivällä veimme Japalle Soundiin alastonkuvan ja 'Litteänä pieneen tilaan'-leikkeen. Japa kuvasta: hyi helvetti! Puhuimme ala-asteen liikuntatuntikokemuksista. Vihreiden housujen julppi hajosi. Illalla Sputnik.

9.9.95 la

Aki kehittää kitarakomppia "Matriin" klo 12:05. Suomi on kahvimaa. Studion vessan pumppu oli päältä pois, sukat kastui. Lihakset on jankissa. Castro oli lakimies. Joka päivä kuulen uusia asioita mutta en opi mitään. Kun istahdan, olen taas vanhempi. Ohikulkijalla oli nuuskarasian muoto taskussa. Minua ei ole tarvittu studiolla neljään tuntiin. Klo 18:50: olen tehnyt laulut "Matriin" ja "Muovikauriiseen", nokkahuilu on hellyttävä. Pojat äänittävät kitaraa & kolinaa, luen. Kolmannesta tulee vielä suorempi & spontaanimpi levy... mukava 3 LP:n kehitys: kohti 'mitä suorinta' ilmaisua. Luulen että se sopii kuvioomme. Tiedän mikä tekee levystä klassikon. Nyt pojat alkaa tekemään "Olen pahoillania" - saan itse vähän lepäillä. Ja sittentota... tehtiin "Jälkivaatimus" & "Sivulla jatkuu" (2. otto oli hyvä) ja "Kankaalle" ei taittunut kun kaikkia väsytti & Tomia vitutti. Nyt on 22:53 & pojat on grillillä. Vielä on 8 biesin pohjat tekemäti & 3 biesin raidat, ei meillä tule paniikki, vielä kun on 5 äänityspäivää plus 3 miksaukseen. Lämmitän Majoille päästyä mustismötkäleen, luen Ojaharjun "Amokia" & panen ajoissa maate. Onneksi tästä levystä pääsee eroon. Aki edelleen solvaa, paitsi ennen nukahtamistaan ja juuri herättyään. Aake painotti taiteen ulkopuolisten elämysten tärkeyttä: tarmo kannattaa kanavoida myös pulkkailuun ja seikkailuun. Minulle lause kauppakuitin takana on jo tarpeen tyydyttämistä.

10.9.95 su

Klo 11:20. "Kankaalle" onnistui - kuten Jani sanoi: aika asiallinen! 4. otolla "Kuvitus kirjoittajan" purkkiin & nyt on "Öljy puullen" 2. otto kuuntelun alla. Klikin ansiosta voi lopun rummut ottaa uusiksi (siis ennen tauon jälkeistä morbua). Tomi soitti ne, sitten kuuntelimme Shitter Limitediä & teimme "Suojasivun": 1. otto oli jo hyvä. Vielä 4 pohjaa jälellä... Klo 13:10. Istun lastausrampilla, muut tulee kohta pizzalta. Säästääkseni rahaa ostin Tammelantorilta 13 mk:lla nelekeet senttiä Mustaa. Huomenna Soundiin jossa kansien kivuudet päätetään, sitten Helesinkhin. - Urut ja skitat. Lauloin "Jälkivaatimusta" yli tunnin, ennen klo 18 meidän piti lopettaa työt kun Rythke-yhtye saapui. Nyt (klo 19:07) olemme Tiegrillillä. Autosta huudettiin: Osta housut! Meillä ei ensi yönä olekaan majoitusta. Olemme silti huoneissa & poistumme ennen respan aukeamista.

11.9.95 ma

Klo 06:05: Olemme niin köyhiä, että menemme vuorotellen syömään samassa puvussa. Minttukahvilassa juotiin teet, lööppi kertoi että tangokuningas Sauli Lehtonen on kuollut auton ja hirven kohdatessa. Mersu oli Matin ja Tepon entinen. Eilen yhdessä pubissa myyjä kysyi: entä herralle? vaikka minulla oli housut hakaneuloilla ylhäällä. Tänään vein Karppaselle minun YO-kuvan, suunnittelimme Japalla kantta. Ei yli tuntia siinä mennyt, kahvi siellä oli hyvää ja vahvaa. Ajoimme Helsinkiin Tomin luokse näiksi välipäiviksi. Tästä eteenpäin kirjoitan vain mikä liittyy bändiin.

14.9.95 to

Tapaaminen Megamaniassa Petterin ja Aten kanssa. Levystä tehdään myös kasetti, promosingle, alastonkuvasta postikortti ja uusi single (2 levyltä + 2 bonusta) tammikuussa. Kasettiin ei tule sanoja vaan erillinen sleeve note. Kaikki mahdolliset TV-esiintymiset on vissiin tehtävä. Tomi Krutsinin Alikehittynyt Sydän tekee albumin "Music for Coitus and Car Chase".

18.9.95 ma

Takaisin Tampereella, Headlinella päällesoittoja: "Olen hapoilla", "Kuvitus", "Suojasivu", "Sivulla jatkuu". Laulut niihin. "Öljy puullesta" tulee varsin pelottava kaikuineen. Tomi ei vielä ehtinyt huutaa ÄITIÄ! siihen. Jani lauloi "Sivullan" chorusit. Zwei bier.

19.9.95 ti

Pohjat: "Koira haistaa pelon", "Alle Metalle", "Viisas lintu" ja "Haukka" erikseen, "Yli 1000" ja tammikuun singlen bonusbiisit "Tekijän kuvittama" ja "Perheenjäsen". Petteri & Jokke tuli valitsemaan singlebiisit sekä promosinglelle että myyntiin, yllättäen. "Sivulla jatkuu" oli heidän suosikkejaan. Yllätys minulle oli että "Savu" tulisi myyntisinkulle. He tykkäsi ylipäätään. Sinkku tulleekin jo marraskuulla. Pitääpä ehdotella, että promolle "Kuvituksen" jälkeen tulisi se nauhapätkä 'Kadohhi! Katsoh-hähhää-ää/Hulikopteri'. Kello on 22:07.

20.9.95 ke

Raitoja biiseihin "Haukka", "Yli 1000" (meni aikaa), "Tekijän kuvittama". Kävin Soundissa vielä kansiasioilla, Teemu soitti puhelimen kautta "Vain vapaapäivinän" loppusoolon ykkösdemolta ja Jani äänitti sen. Aki toisinsi soolon levylle biisiin "Koira haistaa pelon" mikä on sama biisi. Lauloin "Tekijään" saakka ja "Suojasivun" uudelleen, sitten avasin pullon: osuuteni on tehty. Menimme Tullille katsomaan Canpaza Gypsyjä, Dave oli harmi kyllä päissään.

21.9.95 to

Bassot "Yli 1000" + "Perheenjäsen" & kitarat "Tekijän kuvittamaan" (kieli kerrallaan eri raidoille). Kello on 2 vaille 14 ja pitää Juusolta hakea conga. 14:57: Tomi tekee congia "Jälkivaatimukseen". Illalla lähdimme MSL:ään Kihniöön miksaamaan kun vimoset eli "Yli 1000":n 'kertosäkeen' trumpetti oli soitettu. Janin pihalta poimittiin puista luumuja ja omenia matkaan, tuli Jakobstadin omppukais-ajat mieleen. Tulimme Kihniöön, pantiin sauna, luin uusia ja vanhoja juorulehtiä, saunakaljojen päälle nukkumaan 03:30. Kihniössä olisi kiva tehdä NELJÄS levy...

22.9.95 pe

Sundkvistiä nähtiin, käytiin kaupassa, TV:stä tuli avuton Rollossa tehty tupakkavalistuspätkä, olin Tomin kanssa ensimmäiset 5 biisiä paikalla, klo 20 lähdimme kaksistaan ajamaan. Pietarsaaressa oltiin klo 23, masentavaa nähdä entiset kovikset grillissä töissä. Kälviän kohdalla nukuimme autossa vähän aikaa.

23.9.95 la

Aake ja Aki vielä tänään ja huomenna miksauksessa, minä ja Tomi tänään Rovaniemellä. Kolmas LP hahmottuu koko ajan, ruska on jo pitkällä.


Päivitetty 9.12.2001
Sivuston ylläpitäjät