Absoluuttinen Nollapiste > Bändi > Kysy Nollapisteeltä

Vastaukset 18.2.2003

Kuka on tai oli Unadi?

Se on yksityisasia.


Tommi, suonet näinkin julkeaan kysymykseen vastauksen, olisin ikuisesti onnellinen (vähään minäkin tyydyn); oletko siis todella naimisissa? Vai liikuskeletko kaltaisteni rokkarityttösten onneksi vapaalla jalalla?

Naimisissa en ole. Suhteessa kylläkin.


Olipa perkele hieno teos tuo Magnesium! Milloin teet Tommi lisää omaa matskua, tarkoitan matskulla tässä musiikkia? Liimatan Pan Alley on niin etevä tekele myös!

Ei ole ollut tarvetta tehdä.


Onko bändi itse suunnitellut keikkojen valaistusta ja savu-showta? Tässä juuri taannoin Nosturilla ihmeteltiin, kun savua oli koko ajan (tylsää jos on koko ajan ihan yhtä paljon...) ja lähinnä niin paljon ettei ketään soittajia nähnyt. Onneksi se ei toki vaikuta kuulemiseen... Mutta olisi se kiva, jos bändistä näkisi muitakin kuin vain Tommin. Ukkonikin joka on rumpali, valitteli, kun rumpalia ei nähnyt! Aika paljon enempi voluumiakin oli Nosturissa kuin taannoin Tavalla, eli onko kuulo mennyt? Mutta kiitos, kyllä mä keikasta tykkäsin... Hymyilin kuin hangonkeksi koko ajan!

Kyseisellä keikalla kuten yleensä paikoissa joissa voi tehdä valoja useammalla kuin neljällä valaisimella, valoista ja savusta vastaa Jooga Jykylä. Äänenvoimakkuus vaihtelee miksaajan päivän mittaan vastaanottaman melusaasteen mukaan.


Mitä bändejä käytte itse katsomassa keikalla? Ja puhtaasti siitä syystä että kiinnostaa, ei esim. siksi että joku ko. bändissä soittava on tuttu kuhtu.

Koska käymme katsomassa keikkoja harvakseltaan, mainittakoon viimeaikaiset kokemukset: Aake kävi Telakalla kattomassa perseestä olevan freehässäkän. Tommi näki viimeksi Martti Servon. Aki kävi "UMO plays Zappa" -konsertissa ja Tomi Wimmen konsertissa.


Mitäpä mieltä olette noin yleensä nykypäivän suomalaisista rocksanoituksista? "Joo mä tiedän sun maailmanpyöräs on kauneus."

Haluamme muistaa suomalaisia rocksanoituksia väärin keikkareissuilla.


Tommi saatko joskus itsesi luulemaan, että olet tehnyt asioita, mitä et olekkaan tehny?

Saan, ihan heleposti.

Entä Tomi?

Kyllä vain.

Joko olette ajatellut kirjottaa muistelmia?

Emme, koska hommat ovat kesken.

Entäs onko teistä ollut mukavaa soittaa keikalla?

Useimmiten ja koskaan ei ole ollut tylsää.


Näin uusimman levyn pohjalta, uskooko Liimatta jumalaan?

Ei.

Lukeeko hän paljonkin raamattua?

Ei. Mutta Tomi tietää, että luit raamattua viime kesänä.

Vai onko kaikki vain sarkasmia?

Ei tietenkään.


Tämmönen asia kiinnostaa, että kun Bodanca kerran oli Tepske, niin tarkoittaako Tepske entistä jäsentänne Eskelisen Teemua? Ja onko se sama Bodanca se joka ääntää: "Meni hiekkaa" ja sitten se joka on "ystävällinen Bodanca", eli tarkoitetaanko samaa Bodancaa? Jäi kiinnostamaan, sillä se oli minä, joka kyseli jo aiemmin siitä Bodancasta.

Loistavaa päättelyä. Olet kuin Lea Sommer. Jäljet johtavat Minigripin tehtaalle.


Onkos Alice Cooperin tuotanto kuinka tuttua?

Erittäin pintapuolisesti


Mahtava keikka (jälleen), tällä kertaa Nosturissa. Mutta mikä ihme yhtye oli tämä Hassan Trio? Miksi juuri heidät valitsitte lämppäriksi?

Turkulainen freehässäkkä. Yhtye joka pääsääntöisesti toimii kvartettina nimeltä Rauhanorkesteri. Sisältää pari rovaniemeläistä.


Lukiessa nuita uusimpia haastatteluja (Nimi muutettu- ja Avainlastu-aiheisia), en voinut olla huomaamatta kuinka samanlaisia ne kaikki ovat. Eikö toimittajilla ole teille mitään uutta kysyttävää? Ovatko toimittajat hieman tylsiä? Vai onko teillä jotkut valmiit kaavakkeet ja vastaukset haastatteluihin? Vai olenko minä vain lukenut saman haastattelun monta kertaa läpi?

Kun uusi tuote tulee, kaikki haluavat tietää samat perusasiat.


Ootko Tommi kuunnellu kovastikki Juicen "Per Vers, Runoilija" -albumia? Havaitsin nimittäin joissakin "Pan Alleyn" piiseissä samanmoisia alkukantaisia vivahteita kuin mihin Juissi-setä nuoruudessaan intoutui. Per Vers on oikeasti hyvä levy, varsinkin Mikko Alatalon falsettilaulu levyn nimipiisissä.

Panomiehen passokuvio oli kova juttu keväällä '92 koko porukalle. "Coitus Int." ja "Per Vers" olivat tuolloin ahkerassa kuuntelussa. Teemu osaa lähes aidon Alatalo-falsetin ja naurun.

Tuuttako te pohioseen soittamaan millon ens kerran?

Seuraava pohjoisen keikka on toistaiseksi sovittu Aavastockiin 19.7.2003.


Nyt kun nuottikokoelma on plakkarissa, kaikki on melkein liian hyvää ollakseen totta. Mutta en saa kirjan sivuja pysymään auki, ellen ensin istu niiden päällä.

Istu niiden päällä.

Puolentoista tunnin yrittämisestä huolimatta en ole vielä oppinut ulkoa Suvannossa ylpeää ilmettä, enkä haluaisi harjoittaa epäkunnioittavia performansseja, joten mikä neuvoksi?

Pääasia että piisit rupiaa kulukemaan.


Käyttekö joskus metsässa nuotioimassa? Onkohan sana "nuotio" joskus sisaltänyt toisenkin tee-kirjaimen ja siten tarkoittanut eräänlaista musiiikinteoreettista reaktiota aineen ja hapen valillä? Nuottioiminen voisi tarkoittaa sävellysprosessia. Tehän ette tosin nuoteista piittaa, tai ehkä piittaattekin. "Ei niistä mittään oo tullu." Kuinka näette laulunne niitä esittäessanne, ovatko ne eräänlaisia graafisia ajatuksia, joissa aika etenee vasemmalta oikealle?

Me kaikki luemme nuotteja. Kertavilikasun jäläkeen ne muistetaan.


Jos eritellään vähän, niin eikö taiteellinen kunnianhimo ole taiteellisen pillun himoa? Siis harrastettaisiin valikointia.

Ahaa. Puhut siis romantiikasta.


Miten Tommi tuli rahallisesti toimeen Tampereella alkuaikoina?

Sain työttömyyskorvausta ensimmäiset puoli vuotta ja olin säästänyt teostokorvauksista.


Milloin, Tommi, olet viimeksi viettänyt tupakattoman päivän?

Toukokuussa 2002.

Milloin, Tomi, olet viimeksi polttanut tupakan?

Muistaakseni maaliskuussa 1999, kun Transit hajosi viimeisen kerran neljän ruuhkassa Mannerheimintielle. Tommi tarjosi Nortin.


Olisiko minun mahdollista päästä Absoluuttiseen Nollapisteeseen työharjoitteluun?

Ei ole.


Miten arvioisitte musiikillista kehittymistänne Kassillisesta kauniita silmiä Pyhä Nynny III:een? Jos ajatellaan vaikkapa että aloittaessanne olitte ala-aste-tasoisia, niin onko nyt amis, ammattikorkea, opistotaso vai jopa yliopisto? Tämä muille kuin Tommille, joka on jäänyt kaikelta osin lukiotasolle.

Uskomme, että meneillään on aikuiskoulutus. Tommilla valinnaiset kurssit.


Tommi on kuulemma vuonna 2001 listannut kymmenen parasta proge-levyä. Onko tätä listaa saatavilla netistä ja jos ei ole niin voitteko listaamisen inhottavuudesta huolimatta laittaa ko. listan tänne?

Kts. Rumba 18/2001 (juttu "Proge on taas okei"). Toisin kuin toimittaja luuli, suosikkini Pink Floyd -levyistä on Obscured By Clouds, ei The Wall.

[Ylläpitäjien lisäys 8.3.2003: lista on luettavissa sivulla Absoluuttisen Nollapisteen musiikilliset vaikuttajat.]

Akin mukaan Nimi muutettu -levy kertoo ryyppäämisestä...

Ei pidä paikkaansa. Aki vain huomautti Tommille, että kaikki Tommin biisit kertoo ryyppäämisestä.

...ja Oloksen kappale Kalkin Sammutus kertoo ryyppäämisestä. Nimi muutetun kansilehtisestä löytyy lausahdus "tuu Noora pois". Sama lausahdus esiintyy Kalkin sammutuksen lopussa. Olenko hullu vai onko kyseessä jotain elämää suurempaa?

Ota naukku ja syvenny probleemiin.

Jossain väitettiin että Ja jos -biisi on eräänlainen epilogi Suljetulle. Onko tässä mitään järkeä?

Asia on näin, minä väitän. (Vastaus lainattu helluntailaiskasetilta "Mitä on rockmusiikki?".)


Onko mitään suunnitelmia seuraavalle levylle?

Seuraavalle levylle on kolme valmista biisiä ja sitä seuraavalle koko konsepti.

Arvostaisin myös jos Tommi kertoisi jotain Hanukan Hässäkästä.

Se on Akin, Tomin ja Teemun käyttämä nimitys Viinikan liikenneympyrästä.


Kovasti hämmennyin, kun luin Carl Barksin piirtämää jatkokuvasarjaa Kirje joulupukille (Aku Ankka nro 52/2002). Siinä Tupu, Hupu ja Lupu vihjailevat lahjatoivettaan Akulle: "Tahdomme nähdä, miten kauha sulkeutuu". Lainasitko Mister Liimatta puhekuplaa Korkuinen muovikauris -kappaleessa? Vai lainattiinko sinua? Ja jos sinä, niin oletko useamminkin lainannut sarjakuvista? Kenties Busterista?

Minkä taakseen jättää, sen kuulija löytää. Kyllä lainasin. Tommille Benny Kultajalka on tuttu vain Teemun puheista.


Oletkos Aki soittanut akustisella kitaralla Antonio Lauron Venetsuelalaisia valsseja? Tykkäsitkö?

Olen soittanut. Tykkäsin.

Mainitse lempisäveltäj(i)äsi ja -aikakausi.

Sostakovits, Honegger. 1900-luku.


Mitäs siinä Helikopterin varjossa oikein kuiskitaan? "Lapojen liike hidastuu" ja "laskeutuminen ...stuu"? Lähinnä tuo jälkimmäinen jäi epäselväksi.

Laskeutuminen onnistuu.


Soittaako Tommi Magnesiumin kitaran itse, ja mikä vielä tärkeämpää, samalla otolla kuin laulun?

Soittaa samalla otolla.

Ette sattumoisin ole kuunnelleet Alamaailman Vasaroita? (Todella hämärä yhteys eräistä sointuvaihdoista AV:hin.)

AV:n musiikki ei ole tuttua muuta kuin puheista. Tomi on soittanut AV:n Ernon kanssa Tulenkantajien levyllä ja muutamilla keikoilla.


Niin ja vielä piti kysyä, että onkos Teemu mitään sukua Ramille (Trio Töykeiden rumpali)?

Ei sukua.


Olisi todella hienoa jos voisitte kertoa edes "vähän" uudesta singlestä tai levystä. Esim. jotain levyn teemoista tai tyylistä olisi aika rankkaa.

Singlen ykkösraita on nimeltään Ylioppilaat.


Miten "Valtani viimeisestä päivästä" tuli lopultakin niin pitkä?

Väkisin venyttämällä.

Milloin me todella saamme teistä tarpeeksemme?

Kaikki tapahtuu aikanaan.

Milloin suuri yleisö saa teistä vihiä?

Suuri yleisö on jo vihillä, mutta ei ole vielä saanut jälkiä.

Lähteekö Absoluuttisella Nollapisteellä nälkä?

Jos tarkoitat, että elääkö tällä, niin nippa nappa.


Mihin nokkahuilu unohtui?

Kasvoimme vain erillemme. Mutta kaikesta huolimatta säilyimme ystävinä.


Rengin Tarpeet -albumista, siis Tommille. Mitähän sukupuolta renki edustaa? Sivulla 31, kun Renki nousee vedestä on hänellä aivan selvä pimppi jalkovälissä! Mitäs tämä on? Parrakas tyttö? Meneekö "Ranua" vielä kierommaksi? (Vai oliko Renki muka teipannut, ja miksi?)

Pimppi on vihje, että Renki on homo. Tomin mielestä "Masturbaatio Ranualla" on meleko vittumainen.


Eikö Juvalle sitten tullutkaan keikkaa? Heinäkuussa oli keikka keikkalistan mukaan joku päivä, ei enää.

Älä huoli. Odottele festivaalin virallista ohjelmaa.


"Voimakas halu elää, voimakas halu kuolla..." Mikä huilu teillä on tässä kappaleessa? Tahtoisin oitis alkaa soittaa noin nättiäänistä huilua, mutta kun en tiedä... Se sopii täydellisesti kappaleeseen!

Kyseessä on poikkihuilu ja ammattilainen.

Sitten vielä. Milloin tulette Jyväskylään?

Luultavasti ensi syksynä.


Diu Dau Tapes on ilmiselvästi sukua King Crimson Collector's Clubille! Vrt. DIUC-10 Kaamoskujan kellarinauhat ja KCCC #6 The VROOOM Sessions.

Me kun olimme ajatelleet enemmänkin Bob Dylanin ja The Bandin Basement Tapesia.


Mitä hihat-peltejä Tomi käyttää kun kuulostaa niin muikealta?

Keikoilla 14" Istanbul Mel Lewis. Studiossa vaihtelevasti useampia, kts. Nimi muutetulla käytetyt soittimet.


Et sitten Aake ole ajatellut ruveta soittamaan kontrabassoa?

En.


Onko niitä biisejä mitä hyllytettiin Muovin ja Simpukka-amppelin välissä päätynyt myöhemmille levyille? Mitäköhän?

Ylläpitäjien vastaus: aihetta käsitellään vastauskoosteessa 27.3.2001 ja sitä sivutaan myös Tommin Simpukka-amppeli-studiopäiväkirjassa.


Kysy lisää!

Kuka kysyy?

(Vastataankohan tähän?)


Päivitetty 8.3.2003
Sivuston ylläpitäjät