Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Nimi muutettu

Musiikkitoimittajat saivat levyn arvostelukappaleen mukana oheisen saatteen.

Absoluuttinen Nollapiste
Nimi muutettu

Julkaisupäivä 19.4.

Nimi muutettu on 10-vuotiaan Absoluuttisen Nollapisteen kuudes albumi. Levyllä yhdistyvät edellisten levyjen, Suljettu (1999) ja Olos (2000), parhaat puolet. Sitä on helppo lähestyä ja siinä riittää pureksittavaa pidemmäksi aikaa.

Levyllä on sekä teemallisia kokonaisuuksia ja toisiinsa tiivisti liittyviä kappaleita että yksittäisiä pop-helmiä. Ensimmäiseen joukkoon kuuluvat riippuvuus-aiheinen Pyhä Nynny, joka jatkuu myöhemmin kappaleena Liukuovet ja Pyhä Nynny II, joka käsittelee mm. Jumalan suhdetta ihmiseen. Jälkimmäiseen lukeutuvat raikas Dire Straits -vaikutteinen vallankumouskuvaus Eräät tulevat juosten, 1980-luvun Iron Maidenille silmää iskevä Ipswich ja singlelohkaisu Irene Kaktus, joka ponnahti julkaisuviikollaan singlelistan sijalle 12.

Levyn sävellykset ovat laulaja Tommi Liimatan ja kitaristi-kosketinsoittaja Aki Lääkkölän yhteistyötä. Aake Otsalan (basso), Tomi Krutsinin (lyömäsoittimet) ja Teemu Eskelisen (taustalaulu) lisäksi levyllä kuullaan vierailija Rea Metsähonkalan huilunsoittoa. Teemu Eskelinen siirtyy tämän levyn myötä reserviin: Absoluuttinen Nollapiste jatkaa nelihenkisellä miehityksellä, jolla se toimi vuodesta 1993 vuoteen 1997.

Laulujen sanat ovat Tommi Liimatan käsialaa. Ote on aikaisempaa pohdiskelevampi ja monella kappaleella käsitellään varttumista, sukupolvien kiertoa ja miehen roolia perheessä. Mukana on myös unenomaisia näkyjä, kuten painajaiskuvastolla leikittelevässä Irene Kaktuksessa: "Konttaan huonetta ympäri, paikannan elimet painelemalla niitä - - - Jos pääsen suihkuun pelkään että hukun, jos syön että tukehdun".

Absoluuttinen Nollapiste -musiikin tekeminen ei liene helppoa: ei ole selvärajaista lokeroa tai genreä, jossa toistaa itseään. Vaikka Nimi muutettu sisältää edellä mainittujen viitteiden lisäksi kaikuja mm. 1970-luvun edistyksellisestä rock-musiikista, se ei kuulosta miltään muulta kuin Absoluuttiselta Nollapisteeltä. Yhtye ei ole myöskään tyytynyt varioimaan aikaisempaa tuotantoaan, vaan tavara on tuoretta eikä viimeistä myyntipäivää ole näköpiirissä.

Juhani Anttila


Päivitetty 28.6.2005
Sivuston ylläpitäjät