Absoluuttinen Nollapiste > Levyt > Suljettu

Nukkeanimaatio
Joen silmille

Keväällä 1999 valmistunut Joen Silmille -nukkeanimaatio on Absoluuttisen Nollapisteen ensimmäisen julkisesti esitetty musiikkivideo. Sitä on näytetty jonkin verran MTV3:n Jyrkissä ja kaapelikanava TVTV!:llä. Tämän lisäksi sen on voinut nähdä erilaisilla lyhytelokuvafestivaaleilla.

Video julkaistaan netissä ensimmäistä kertaa keväällä 2012 Suljetun LP-julkaisun myötä.

"Jotenkin näin se meni"

Musiikkivideon ohjaaja Tuula Alajoki kertoi videon synnystä 22.2.2001:

Tommin ja Tomin kanssa oli kai joskus aikanaan puhetta musiikkivideon tekemisestä. Kettupäivien aiheena oli vuonna 1998 "portaat", ja mietin silloin Aaken biisiin nukkeanimaatiovideota jonkinlaiseen käsikseen asti, mutta homma kaatui kalustollisiin ongelmiin. Joku aika myöhemmin alkoi Katariina Lillqvistin perinteinen animaatio -kurssi, ja sinne piti saada käsis äkkiä.

Suljettu oli reeninauhan muodossa ja pojat silloin studiossa varsinaista levyä tekemässä. Kysyin, josko saisin tehä videon johonkin biisiin ja pojat suostu. Videon suhteen pojat anto vapaat kädet. Tommin ainoa vaatimus oli, että Datsunissa on "kiveskarvanopat" (siinä on). Kukaan ei siis videota tilannut, eli rahaa ei tullut mistään. Se on ihan puhdas "opinnäytetyö", jonka koulu kustansi.

Joen silmille ei mielestäni ole Suljetun "sellaisin" kappale, mutta se oli tuossa vaiheessa muistaakseni lähinnä sitä, mitä levylläkin. Luin Suljetun tekstejä ja valitsin niistä Joen silmille. En tarkkaan muista, miksi juuri se oli biisivalinta. Toinenkin vaihtoehto oli, sen muistan. Kai me poikien kanssa päädyttiin Joen silmiin yhdessä.

Kuuntelin reeninauhaa ja levystä alkoi tulla vahva "sellainen" olo. Video kuvittaa koko levyä tai niin sen silloin ajattelin, ei vain Joen silmille kappaletta. Siinähän on juttuja levyn muistakin kappaleista. Vaikka nyt varmaankin valitsisin eri biisin tulisi videosta varmaan aika samannäköinen. Suljetusta tulee edelleen "sellainen" olo.

TTVO:n Delete-verkkolehdessä julkaistiin Tuulan kirjoittama Joen silmille -kuvauspäiväkirja, jossa on myös muutama kuva teoksesta. Se - ja koko verkkolehti - on poistettu verkosta, mutta juttu on yhä luettavissa Internet Archivessa, kunhan selaimen merkistökoodauksena on "Länsimainen (ISO-8859-1)".

Työryhmä

Käsikirjoitus: Tuula Alajoki, Kirsi Heikkilä
Ohjaus: Tuula Alajoki
Kuvaus & valaisu: Kirsi Heikkilä
Nuket: Tuula Alajoki, Anna Kuparinen, Aki Månsson
Lavastus: Jukka Savolainen, Heli Hyttinen, Heta Laitakari, Andrea Fryer, Vilja Takalo, Anna-Kaisa Laine, Hanneriina Moisseinen
Animointi: Tuula Alajoki, Anna Kuparinen
Leikkaus: Santtu Siippainen
Äänet: Poppe Johansson
Tuotantopäällikkö: Jukka "huulisynkka" Savolainen


Päivitetty 3.3.2012
Sivuston ylläpitäjät